I Reberbansgade ligger Læsehesten. En forretning, alle i Aalborg kender, alle har et forhold til, og hvor du kan finde alt fra Amiga-spil til vandpistoler

AALBORG: Der skal ikke mere end et hurtigt kig ind ad døren hos Læsehesten til, før man ser, at her bliver der solgt lidt af hvert. De hjemmelavede, umalede hylder er tætpakkede med alverdens ting inden for det, som indehaveren, Lars Christensen, kalder underholdning.

Læsehesten er på mange måder en butik for sig. For det er ikke mange forretninger, hvor sortimentet består af alt fra den nyeste Benjamin Hav-LP til gamle Anders And-blade, pornofilm og e-cigaretter.

- Det med at smide væk er vi ikke gode til i ’Hesten’. Så det er virkelig genbrug, genbrug, genbrug, fortæller Lars Christensen.

Han har haft Læsehesten i over 40 år – siden han var 17 år gammel. Faktisk var han så ung, at hans mor måtte underskrive forpagtningsaftalen.

Thomas Lee Christensen
Lars Christensen gider ikke bruge penge på nye reolsystemer, for de hjemmelavede klarer opgaven. - Jeg sælger jo ikke mere, ved at jeg har puttet maling på, fortæller han. Foto: Martin Damgård

FAKTA

Læsehesten

Læsehesten åbnede i 1971 under navnet Bogcentralen. Dengang lå butikken på den anden side af gaden. Lars Christensen flyttede i 80’erne forretningen over på den nuværende side af gaden.

Butikken var oprindeligt ret lille, men voksede, da Lars Christensen overtog nabolokalerne fra en lukket gardinbutik.

Læsehesten har tre fuldtidsansatte ud over indehaveren. Den nyest ankomne har været ansat i 20 år.

Selvom butikken især er kendt for at købe og sælge brugte varer, står nye varer faktisk for 60-70 procent af salget.

Ifølge Lars Christensen er det ikke usædvanligt, at der bliver solgt 300-500 film om dagen fordelt på alle formater.

En butik og tre lagre fyldt

Der mangler ikke ligefrem varer på hylderne i Læsehesten. Alle muligheder for at få plads i den 300 kvadratmeter store butik er udnyttet. Det kan virke uoverskueligt, særligt med det in mente, at butikken råder over yderligere 730 kvadratmeter lagerplads, der også er fyldt med spil, bøger, blade og film. Et lager på loftet og to lejligheder andre steder i byen. Til trods for det enorme varelager er intet af det registreret i et digitalt system.

- De fleste ville tro, at vi har et computersystem. Det har vi også, men det er den menneskelige computer. Du kan mere eller mindre komme ind med et billede af en vare på din telefon, og så kan jeg sige, om jeg har den i forretningen. De andre kan på titler, jeg kan på billeder.

De mange varer kommer blandt andet fra kunder, der sælger deres brugte ting, eller for eksempel når Lars Christensen køber partier af varer hjem, når selskaberne skal rydde op.

Thomas Lee Christensen
Læsehesten har to separate lagre andre steder i byen, og oven på den fysiske butik er 300 kvadratmeter fyldt fra gulv til loft med endnu flere spil, film, CD'er og plader. Foto: Martin Damgård

Stadig gang i de gamle formater

Selvom streaming og digitale tjenester er i fuld gang med at udkonkurrere mange af de varer, som Læsehesten sælger, er der stadig salg i de gamle formater, som mange ellers har dømt ude. Og der har Læsehesten lidt af hvert på hylderne.

- Det, vi gør os i, som de andre ikke er så gode til, er sådan noget som CD’er. Det sælger vi rigtig meget af. Det tror folk jo ikke, fortæller Lars Christensen.

Butikken køber og sælger også stadig tusindvis af DVD-film hver eneste uge.

- Jeg har flere venner, der spørger: ”Hvordan fanden kan det være, der er nogen, der køber DVD’er?” Men vi sælger så mange DVD’er, at man slet ikke kan forestille sig det. Vi får 2.000 DVD’er ind om ugen fra kunder.

Thomas Lee Christensen
Køb og salg af ’damebøger’, som Lars Christensen kalder dem, indbringer nok til at betale lønnen til én fuldtidsansat i butikken. Foto: Martin Damgård

Sommeren er højsæson for læsestof

Selvom mange nordjyder har ændret rejseplanerne denne sommer, kan det varme vejr og sommeren stadig mærkes i forretningen i Reberbansgade.

- Lige nu er bøger og blade stort, for folk skal holde noget sommerferie. Sommeren er altid god for bøgerne, fortæller Lars Christensen.

Bøger og blade har været en fast del af butikken siden begyndelse i 1971. Og det bliver de ved med at være. Ifølge Lars Christensen har Læsehesten blandt andet 50.000 Anders And-blade på lager, alligevel køber de stadig gerne af kunder, der kommer ind med deres gamle tegneserier.

- Jeg har Anders And-blade nok, men jeg siger aldrig nej. Jeg køber altid, og det er vores fordel, at vi aldrig siger nej, forklarer Lars Christensen.

- Anders And, Rapport og Basserne, de tre sælger altid!

Thomas Lee Christensen
Al vægplads er udnyttet. Her er der trappen op til lageret, hvor væggen er fyldt med spil og film. Foto: Martin Damgård.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...