I tre år har direktør i Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen, været i dialog om at få Barack Obama til Aalborg - på lørdag sidder han overfor præsidenten

AALBORG: - Velkommen til min dagligstue. Sådan tror jeg, jeg vil indlede. For det er jo det, Musikkens Hus er. Min dagligstue.

Lasse Rich Henningsen tænker højt. Et kort øjeblik.

Den velformulerede og hurtigttalende direktør har ikke mange pauser i sin tankerække og talestrøm. Han har noget på hjerte, og samtidig er arbejdsdagene selv for ham på usædvanligt mange timer i de her dage.

For på lørdag skal det, man kunne fristes til at kalde hans svendestykke, stå.

Foran 1200 inviterede gæster fra primært det nordjyske erhvervsliv skal Lasse Rich Henningsen interviewe sit store idol. Ham, han betegner som ”the king of mentors”. Ham, vi andre kender som Barack Obama, USA’s 44. præsident.

- Jeg glæder mig helt vildt. Helt vildt. 10-15 gange om dagen er der nogen, der spørger mig, om ikke jeg er nervøs, men det er jeg faktisk ikke. Spændt måske, men ikke nervøs. Endnu i hvert fald.

Udover at skulle byde præsidenten velkommen til Aalborg, bliver det også Lasse Rich Henningsens opgave gennem en Q & A at tale med præsidenten om lederskab og entreprenørskab. 63 minutter har han i alt.

- Det skal være personligt, og jeg har derfor selv defineret 13 spørgsmål til ham. Jeg forventer ikke at nå gennem dem alle - måske otte-ni stykker, men nogle er også vigtigere for mig end andre, siger han.

Katrine Schousboe
Musikhusdirektøren har selv fomuleret spørgsmålene til præsidenten - 13 stk. Han forventer dog kun at få lov at stille otte. Foto: Martin Damgård

Balance i livet

Direktøren er meget bevidst om, at hans måske vigtigste opgave bliver at få Barack Obama til at føle sig godt tilpas og slappe af og i øvrigt selv glide lidt i baggrunden.

- Ingen gider jo sidde og se en starstuck Lasse. Jeg skal gerne kunne slappe af i hans nærvær, og så håber jeg på, at han er ærlig og griber øjeblikket, siger han.

Nøjagtig, hvordan spørgsmålene er formuleret er en hemmelighed indtil videre. Men noget af det, han vil tale med præsidenten om, er hvordan man holder sig normal i jobbet som verdens mægtigste mand.

- Han virker jo virkelig som om, han har balance i livet. Han fremstår nærværende og som om, han er ordentligt til stede, samtidig har han familie, som han ikke lægger skjul på, betyder meget. Ja, faktisk tror jeg, at det er netop familien, der har holdt ham på jorden. Jeg gætter på, han er blevet en god leder på grund af familien - ikke på trods af den, men det glæder jeg mig til at få uddybet mere.

Lasse Rich Henningsen understreger, at han håber, det bliver en personlig samtale. Spørgsmål om Trump og detaljer om amerikansk politik skal man ikke forvente.

- Der er jo ingen grund til at spørge om, hvad han mener om Trump. Det er indlysende. Men måske kommer han selv ind på det, det ved man aldrig, siger han.

I stedet vil han hellere høre Barack Obamas syn på de unges fremtid, for han finder det fascinerende, at der her er en mand, der ved alt det, vi andre ikke ved om verdens ondskab, og så alligevel kan tale om håb.

- Han er en stor ideolog, men han må simpelthen være blevet mere kynisk i det job, siger han.

Katrine Schousboe
Aftalen Barack Obamas besøg faldt på plads 4. juli - siden har projektgruppen i Musikkens Hus måttet arbejde hurtigt. Foto: Martin Damgård

En historie om Aalborg

Det er Musikkens Hus, der har inviteret præsidenten.

Der har været dialog om besøget i tre år. og det er, hvis man stoler på en Google-søgning, Obamas eneste visit i Norden i år.

- Vi har inviteret ham til en defineret ramme. Og så har vi spurgt os selv, hvorfor vi skulle gøre det. For man skal selv kunne svare på det spørgsmål, for at andre kan gøre det samme. Det handler om, at vi også her i Norden skal tage ansvar for, hvordan verden hænger sammen, siger han og tilføjer:

- Jeg har fortalt ham en historie om Aalborg. Den historie har han købt, og han har takket ja til at komme.

Siden er Lasse Rich Henningsen blevet clearet af alle instanser, lige som præsidentens folk har fået alle spørgsmålene tilsendt på forhånd.

Selve forberedelserne til showet har den store projektgruppe på 25 medarbejdere i Musikkens Hus ikke haft lang tid til. Aftalen om Obamas besøg faldt først på plads 4. juli - indtil da var det kun ganske få, der kendte til planerne.

- Og så skrev jeg endeligt under 15. juli. Timingen var ret elendig, for det var den dag, at alle gik på ferie her, så jeg måtte selv køre den hjem, og samtidig skulle min familie og jeg flytte i et andet hus. Så de fire ugers ferie, jeg skulle have, blev til fire dage, siger han uden at det skal forstås som en klagesang.

- Faktisk er jeg glad for, at der er så kort et vindue på arrangementet, for så er forventningens glæde mere reel. Tænk, hvis jeg skulle have gået rundt i måneder og have bygget det op, siger han.

Katrine Schousboe
Lasse Rich Henningsen får 63 minutter med præsidenten - men lørdagens arrangement strækker sig over flere timer. Foto: Martin Damgård

Hånden på kogepladen

På et punkt er han lidt spændt på aftenens forløb. For på trods af jobtitlen og en udnævnelse til Årets Leder i Danmark sidste år har han formelt aldrig været moderator før.

- Det må da siges at være noget af en generalprøve, ikke, ler han og bliver så alvorlig igen.

- Faktisk så passer det godt med de tanker, jeg har om lederskab. For som leder skal man turde stille sig forrest og lægge hånden på den varme kogeplade med fare for at komme galt af sted. Man skal turde satse og være modig, og man skal turde sige, hvad man drømmer om.

Det forsøger han selv at praktisere også sådan helt lavpraktisk. For når alle de ansatte i Musikkens Hus holder deres årlige ”julefrokost” eller årsfest i januar, har Lasse Rich Henningsen udtænkt et kuvertsystem med visioner.

- Jeg har skrevet fem drømme ned for Musikkens Hus i 2019 og lagt dem i kuverter i pengeskabet. Ingen ud over mig - ikke engang min kone - ved, hvad der står på de papirer. Tanken er så, at kuverterne skal åbnes til festen, og så må vi se, hvor meget af det, der er lykkedes. Men én af drømmene - måske den største - er da i hvert fald gået i opfyldelse, siger han leende med slet skjult hentydning til den kommende lørdags arrangement.

Ja, faktisk er også en anden drøm godt på vej til at blive realiseret, mens en tredje er faldet til jorden, når han tænksomt frem til.

Hvilke det er, skal medarbejderne være de første til at høre til januar.

- Så må de måle mig på det. Det er lederskab, siger han.

Og apropos lederskab, kan han godt gøre sig tanker om, hvordan samtalen med præsidenten skal ende. Men han ved det ikke. Han har tænkt sig at være i det og forsøge så vidt muligt at være sig selv.

- Men det gør mig ikke nervøs. Ikke endnu i hvert fald.

Til gengæld er der ingen slinger i valsen, når det gælder, hvad han skal, når præsidenten er kørt videre, og den sidste gæst gået hjem.

For, hvis nogen tror, han smækker benene op og nyder sejren, må de tro om.

- Det er helt fjollet, men næste morgen tager jeg på fem dages forretningsrejse i Norge. Så jeg flyver til Bodø om morgenen i min rolle som formand for de nordiske koncerthuse. Men når jeg kommer hjem derfra, så tager jeg altså en øl. Og så skal jeg holde ferie med familien.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...