Én af Fontænens signaturretter - den klassiske bøfsandwich med alt, hvad det indebærer.  Foto: Nicolas Cho Meier
Mad & Drikke

Legendarisk hurtigmad i Aalborg

Se listen - vi har besøgt tre madoaser i byen, der alle har godt og vel 50 års erfaring med take-away og hurtigmad

30. oktober 2017 kl. 18:41

AALBORG: Udbuddet af take-away og hurtigmad i alle afskygninger er støt stigende i Aalborg, hvor nye steder skyder op med alt fra pizza, kebab, burgere og pasta til sushi. Der findes dog også legendariske madoaser i byen, som har serveret den mere traditionelle hurtigmad igennem et halvt århundrede. aalborg:nu kiggede forbi tre af stederne til en snak over deres signaturret, der nok ikke falder i god jord hos de fedtforskrækkede. Her kan du se vores bud på det, man vel med rette kan kalde en nordjysk tre-retters menu:

En helt traditionel ristet hotdog på Salat og Burger i Nørresundby. Foto: Nicolas Cho Meier

Salat og Burger, Nørresundby

Det er formiddag, og det summer af liv i Nørresundby, da aalborg:nu træder ind af døren på den legendariske grillbar. Duften af friture hænger i luften og på væggene, finder man Salat og Brugers menu. Den er ikke for de fedtforskrækkede og består af pølser, burgere, pomfritter og diverse grillretter, som man kender dem allerbedst. Bag disken møder vi Niki Klemmen Mezdo, der har forpagtet stedet af sin svigerfar. Han tøver ikke et splitsekund, da vi spørger til signaturretten, og brødene er allerede smidt ind i risteren, da han svarer:

- Det kan kun være en ristet hotdog med det hele eller en ’indianer i kajak’, som nogen nok vil kalde den.

Da de er klar til servering, finder han den klassiske hotdog-holder og stiller dem frem. Dernæst åbner han køleskabet og finder drikkevarer, der lige skal rystes, før de er klar. Vi skal selvfølgelig have hver vores Cocio eller ’Congo-bajer’, som den blev døbt i sin tid.

Vi bliver stående ved disken i traditionel stil og får en sludder over de veludstyrede hotdogs. Nicki Klemmen Mezdo fortæller, at der kommer mange forskellige kunder i butikken, men der er især tre typer, han fremhæver:

- En meget stor del af vores gæster er stamkunder. Så kommer der også mange håndværkere. Og så er vi jo placeret godt i forhold til lufthavnen, hvor mange kommer forbi på vej hjem, fordi de trænger til en pølse eller en klassisk dansk hotdog.

Konkurrencen grillbarmarkedet har tidligere været hed i Nørresundby under den såkaldte pølsekrig, men Salat og Burger er fortsat åben, som de har været i godt og vel 50 år. Faktisk er der ikke ændret meget andet end køkkenet igennem tiderne, og mon ikke den fortsat er at finde et godt stykke ud i fremtiden.

Skov’s Pølsevogn er kendt for deres ’Dims’, der er en kombination af en flæskestegsburger og en hotodog. Foto: Nicolas Cho Meier

Skovs Pølsevogn, Nytorv

Det er blevet middag, da vi når til Nytorv i centrum af Aalborg. Trafikken glider afsted og folk med poser fra diverse butikker går travlt forbi. Vi er kommet til endnu et legendarisk sted, Skovs Pølsevogn, eller Børnenes Kontor, som mange nok vil kende den som. Den ligger i den velkendte firkantede grå klods midt i det hele. Her møder vi Pia Skov, der har arbejdet der de seneste 17 år. Hun kigger ud af stedets vindue, hvorfra hun langer diverse pølseretter og burgere over disken. Der er ingen friture, og det er helt bevidst valg, for det er fint, at pølsevognen skiller sig ud, fortæller hun.

Vi når ikke langt i samtalen, før hun udbryder:

- I skal da have en ’Dims’!

Der er uden tvivl en del, der allerede er bekendt med denne specialitet, for flere i køen nikker anerkendende og bestiller dem selv, da det bliver deres tur. ’Dimsen’ hos Skovs Pølsevogn består af et pølsebrød, hvori der kommer et stykke flæskesteg fra slagteren, rødkål, agurkesalat og et finish af purløgsdressing.

- Det var faktisk nogle unge avisbude, der opfandt den. De havde ikke altid så mange penge på lommen men ville gerne have flæskesteg. Så de spurgte om jeg kunne lave en mindre udgave af burgervarianten. Det blev til en ’Dims’, forklarer Pia Skov.

Dertil bliver ’husets vin’ serveret i et af de velkendte hvide plastikkrus. Det er den røde saftevand, som mange nok vil huske fra deres barndom i den lokale sportshal.

Imens vi spiser, falder snakken hurtigt på ét af de skilte, der hænger i pølsevognen, hvorpå der står, at man kan købe to hotdogs og donere den ene til en hjemløs. Pia Skov fortæller, at der er en hel del, der gør det, og at hun lægger pengene til side. Så kan byens hjemløse komme og få en hotdog, så længe der er penge i bøtten.

Én af Fontænens signaturretter - den klassiske bøfsandwich med alt, hvad det indebærer.  Foto: Nicolas Cho Meier

Fontænen, Prinsensgade

Vi er nået til sidste stop på turen, Fontænen. Der ringer nok en klokke hos de fleste aalborgensere, når man siger det navn. Stedet har mange år på bagen, og det var førhen kendt for dets vanvittigt lave priser. Nu er der kommet nye boller på suppen, for man har valgt at fokusere mere på kvalitet og har dermed også måtte skrue en smule op for priserne. I indgangspartiet er der to døre. Én til en del med borde, stole og et tv, og én til en del, der minder mere om en pølsevogn med et vindue, hvor man kan hente eller stå og spise sin mad. Vi vælger den første dør, og møder Kent Åbo Sørensen, der har været på Fontænen de seneste ni år. Til spørgsmålet om hvad der er signaturretten på stedet, svarer han kort og kontant:

- Det er vores bøfsandwich. Dem sælger jeg rigtig mange af i løbet af dagen.

Han smider hjemmelavede bøffer på grillen, der straks begynder at syde, imens han spørger, om der skal det hele i. Ja tak. Resultatet er to bøfsandwich på størrelse med herrehåndbolde, hvor der hverken er sparet på sovs eller løg, der findes i overflod på tallerknen. Ret utraditionelt kommer rødbeder og agurkesalat på ved siden af burgeren, og dermed er det op til dig selv at dosere den helt rigtige mundfuld på din gaffel. I en rutineret håndvending får Kent Åbo Sørensen placeret to store Cocio på bordet, og henviser os til et bord ved vinduet. Det er der nogle af hans stamkunder vælger at sidde. Og stamkunder er der mange af i følge Kent Åbo Sørensen, der næsten kan sætte uret efter nogle af dem, men der er også to andre store kundegrupper:

- Der kommer rigtig mange håndværkere, og så er der selvfølgelig de unge med tømmermænd efter en bytur i weekenderne. Det er lige før, man burde have en burger med panodiler på menuen til dem, griner han.

Generelt er der mange gode anekdoter på steder, der har eksisteret så længe som Fontænen. Kent Åbo Sørensen nævner blandt andet, at den tidligere fodboldspiller, Peter Møller, valgte at holde en spontan julefrokost på stedet, hvor alle de klassiske grillretter skulle på bordet. Mon ikke der kommer endnu flere gode historier til i fremtiden.

Annonceret indhold

Nyeste