Marikka Nielsen foran Lille Nyhav på solsiden. Foto: Kim Dahl Hansen
Mennesker

Lille Nyhavn er en smørrebrødsperle i Nørresundby

Marikka Nielsen trængte til luftforandring og købte en restaurant

20. marts 2021 kl. 16:03

AALBORG: Her på aalborg:nu glæder vi os til, at vi igen kan komme ud og spise. Derfor har vi besøgt et byens spisesteder. På solsiden af havnefronten ligger der en smørrebrødsperle, den har navnet Lille Nyhavn. Stedet er hyggeligt indrettet, og rammerne inviterer til socialt samvær kombineret med god mad. Stedet er familiedrevet og den ene af familiemedlemmerne bag det uformelle spisested er Marikka Nielsen, 34 år, som er indehaver af Lille Nyhavn (aka Nylle) i Nørresundby.

Hun er født og opvokset i Aalborg, og hun er oprindeligt uddannet terapeut, men trængte til luftforandring og købte sammen med sin søster restauranten tilbage i 2019.

Marikka bor til dagligt i Aalborg sammen med sin 10-årig søn Saliou Vitus. Vi besøgte hende for at høre om hendes forhold til Aalborg og naturligvis mad.

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det dig så til at tænke på?

Som inkarneret aalborgenser synes jeg det mest sigende ved Aalborg, er aalborgensernes totalt underspillede imponeringsevne. Der bliver ikke givet ved dørene, når det kommer til komplimenter eller følelser, men det du får, er ægte. Du hører aldrig en nordjyde sige: - Skatter love you big time, til en perifer bekendt. Respekt er noget der optjenes, og store ord udtrykkes efter fortjeneste.

Og det kan lyde dobbelt, når jeg ikke kan døje janteloven. Men det giver mig et kæmpe drive, når folk betvivler min kunnen.

Marikka fra Lille Nyhavn glæder sig til igen at kunne have gæster.  Foto: Kim Dahl Hansen

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?

Jeg har mange oaser af lykke rundt omkring i Aalborg. Steder som mit barndomshjem i Gug, min farmors villa på Bejsebakkevej i Hasseris og Sohngårdsholmsparken, hvor vi som børn tog på eventyr med min mormor op til den statue med ham manden, der sidder med bar diller.

Men jeg har to faste helle-steder jeg besøger ofte, når jeg behøver ro eller klarhed. Det ene er ude på molen ude ved fjordbyen og det andet er min selvudnævnte grædebænk på toppen af kobakken ved Poulstrup sø.

Og så elsker jeg virkelig havnefronten på begge sider af Limfjordsbroen.

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig?

Min familie er ligesom selvskrevet. Så er der mine livsvidner i form af venner, skolekammerater, kollegaer og studiebekendtskaber. De har været en del af min historie, og det er så berigende at blive mindet om livet igennem dem.

Men jeg bliver nødt til også at nævne mine kære, kære gæster i restauranten. Selv her under coronakrisen er støtten uendelig, og der bankes på ruden hver dag og gives thumbs-up, heppekor og coronakram. Det kan lyde banalt, men det gør mig glad helt ind i sjælen, når de stikker hovedet forbi.

Hvad er smørrebrødsånden, og hvilket smørrebrød er din favorit?

Smørrebrødsånden er som alle andre klassikere - tidløs og går aldrig af mode.

Mit favoritsmørrebrød er uden tvivl vores “Kartoffel-Knud”. Den er lavet på vores hjemmebagte rugbrød. Indholdet er kartofler, hjemmesyltede rødløg, safran-blomkål, edamame bønner, friske asparges, kryddermayoer, purløg, friteret løgringe, urter, og hvis man er til kød, også bacon.

Vi sælger nu også andre ting end smørrebrød såsom stjerneskud, dagens varme ret, fisketapas samt almindelig tapas. Det er der mindst lige så stor efterspørgsel på.

Hvorfor bliver smørrebrødet ved med at være populært her i Aalborg og Nørresundby?

Vi ser et mønster i, at folk er blevet trætte af det traditionelle junkfood, og gerne vil have et hjemmelavet måltid, der er baseret på ærlige, danske råvarer af god kvalitet.

Aalborg er en by med utrolig mange kulinariske tilbud. Vores oplevelse er, at aalborgenserne søger tilbage til det traditionelle og den lokale, danske mad.

Vi kommer ikke uden om, at det danske køkken kan være utrolig delikat, hvis man tænker lidt længere end sup’, steg og is.

Vi forsøger, at nytænke det klassiske smørrebrød, så vores gæster smagsmæssigt får en unik oplevelse hver gang. Jeg tænker også, det er et kæmpe aktiv, at al vores mad er lavet helt fra bunden. Vi bager selv vores brød, laver selv vores pålæg, panerer selv vores lokale friske fisk, og vores kød kommer fra et lokalt kalvelaug, vi har en andel i.

Marikka fra Lille Nyhavn kan godt lide "Kartoffel Knud". Foto: Kim Dahl Hansen

Hvad kan Nørresundby, som Aalborg ikke kan?

Det er virkelig ikke uden grund, det kaldes solsiden. Hvor Aalborg havnefront delvis ligger i skygge, har vi solen hele dagen herovre. Også indvendigt. En virkelig mærkbar forskel må være det enorme fællesskab, som “nørrenutterne” har indbyrdes. Lige fra vi startede i drift, blev vi blæst bagover af venlighed fra hele nabolaget. Den støtte, opbakning og næstekærlighed vi har modtaget, har været noget så rørende og uvurderlig. Jeg føler inderligt, at jeg står i taknemmelighedsgæld til alle “nutterne”, og derfor vil jeg ligeledes fremtidigt gøre mit til, at Nørresundby havnefront vil opleve en endnu større vækst af liv, events og kulturudvikling. Vi har en del tiltag i støbeskeen, som bare ligger og venter på at blive eksekveret.

Annonceret indhold

Nyeste