Den store cirkel er hverken landingsplads for helikoptere eller droner, men derimod en hilsen til fortiden.
Livet her

Fortov har fået en stor cirkel - her er forklaringen

Belægningen på et stykke af Vesterbro har en særlig historie - fredag genåbner strækningen efter omfattende arbejde

22. september 2022 kl. 18:33

AALBORG: Det ligger for vores fødder. Kilometer efter kilometer. Fortov er noget, vi har og noget, de færreste af os skænker mange tanker. Men af og til stikker noget ud - også, når det gælder fortov. 

Sådan har det i årtier været på Vesterbro, for kort før broen over jernbanen, går de kedelige grå betonfliser på gangstykket pludselig over i farvede klinker.

- Teglstensbelægningen har en lang historie på Vesterbro, siger projektleder i Aalborg Kommune Kim Brun Kristensen. 

Siden marts har en symfoni af folk i kulørt arbejdstøj haft travlt med at skifte vejbroen over banelegemet og renovere det tilhørende garageanlægget, og i den forbindelse er også det markante fortov blevet forskønnet.

Væk er års asfaltlapper, knækkede klinker og huller, i stedet er der kommet et ensartet "tæppe" at gå på. 

- Det er specielt for Vesterbro, at det ser sådan ud. Tidligere var der klinker på en større del af vejen, og så vidt jeg har kunnet finde ud af, går de tilbage, til man lavede det store gennembrud på Vesterbro i 30'erne, fortæller han. 

De nye klinker er genbrug, mens "marcipanbrødene" er hentet i Tyskland.

Hilsen til fortiden

Fordi klinkerne er gamle, har det de senere år været svært at finde teglsten at lappe huller med, derfor er der pletvis blevet asfalteret i stedet. Men i forbindelse med vejarbejdet er hele belægningen nu blevet skiftet ud med en, der ligner den oprindelige. 

- Vi har taget de nye sten op fra andre projektet rundt om i byen, så det er faktisk genbrug, siger Kim Brun Kristensen og tilføjer, at der samtidig er lagt såkaldte tilgængelighedslinjer i fortovet - bølgede sten, der f.eks. kan hjælpe svagtseende.

- Det har været lidt at et puslespil, for marcipanbrødene, som vi kalder dem, har vi fået produceret i Tyskland, så de passer til den øvrige belægning, forklarer han. 

Selv om belægningen altså er nyanlagt, så kan du fortsat møde de - i nogle tilfælde - knap 100 år gamle klinker på Vesterbro. En flok af dem er nemlig genbrugt på hjørnet ud for Fotograferne Vesterbro. Her er de blevet lagt ned i et cirkelmønster, som man ikke kan undgå at bemærke.

- Man kan vel godt sige, at det er vores hilsen til fortiden, siger Kim Brun Kristensen.

Vejarbejdet på Vesterbro har stået på siden marts. Fredag 23. september forsvinder de sidste hegn og skilte, sådan at der igen er to vejbaner i hver retning.

Vejarbejdet på Vesterbro har stået på siden marts, men nu er broen skiftet, og belægningen fornyet.
Annonceret indhold

Nyeste