De frivillige i Nordjysk Fødevareoverskud har samlet 200 ton overskudsmad ind, når året er omme. Alligevel kan man bruge meget mere, forklarer Bente Schjødt. 
Livet her

Har indsamlet 200 ton overskudsmad i år: - Det er slet ikke nok

Den økonomiske krise får flere til at hente mad, der ellers ville blive kasseret

22. november 2022 kl. 18:03

AALBORG: Forestil dig et kæmpe bjerg af kartofler. Eller for den sags skyld gulerødder, rugbrød eller kålhoveder. Omsæt så bjerget til 200.000 kilo. 

Netop så megen mad har Nordjysk Fødevareoverskud reddet fra affaldsdøden, når året rinder ud.

- Det er stort set så meget som sidste år, men virkeligheden er, at vi sagtens kunne bruge meget mere. Vi mangler faktisk mad, fortæller Bente Schjødt, der er koordinator i den frivillige organisation. 

Nordjysk Fødevareoverskud har to formål. Dels fokuserer man på bæredygtighed og minimering af madspild ved at hente overskudsmad hos producenter, grossister og detailhandlende, dels social ansvarlighed ved at give maden videre til økonomisk trængte familier, pensionister og andre, der har så svært ved at få pengene til at strække, at en kasse med mad er en betydelig hjælp til husholdningen.

Og interessen for at få en kasse med grøntsager, frugt, brød og mejeriprodukter bare vokser og vokser.

- Især det seneste halve år har vi haft virkelig travlt. Vi har måttet skære ned på indholdet i kasserne fra 30 til 20 kilo i snit, sådan at vi kan hjælpe endnu flere, forklarer hun.

Organisationen har måttet skære mængden af mad i kasserne lidt ned for til gengæld at kunne give til flere.

Mange nye modtagere

Selv om modtagerne af kasserne ikke bliver registreret, kan Bente Schjødt alligevel se, at sammensætningen af dem ændrer sig.

- Folk kommer, fordi de har brug for det. Vi har en del syriske flygtninge og ukrainere, men i stigende grad også etniske danskere. Mange er nye og skal tydeligvis lige vænne sig til, at det er okay at få hjælp, siger hun. 

Hovedparten af varerne er grøntsager og frugt efterfulgt af brød, mejerivarer og forskellige former for kolonial. De kommer primært fra grossister og cateringfirmaer, men også fra Bilka. 

- Vi kunne godt bruge meget mere af det hele og særligt proteinrige fødevarer og mejeriprodukter, siger hun. 

Med en højtid i sigte tyder meget på, at interessen for at få et billigt supplement til husholdningen kun vil vokse de kommende uger. 

Derfor luner det også meget hos organisationen - og ikke mindst dens modtagere - at Danish Crown netop har doneret 200 ribbensstege, og at en fond har givet 10.000 kroner til juleslik til kasserne i december.

- Selv om vi ikke har decideret julehjælp, så kan det dog forsøde det lidt, siger Bente Schjødt.

Økonomisk trængte kan hente overskudsmad hos Nordjyske Fødevareoverskud fire dage om ugen. Den femte dag kører organisationen ud med til familier, der ikke selv har mulighed for at hente maden.

Det koster 30 kroner i gebyr at få adgang til madudleveringen.

Annonceret indhold

Nyeste