Livet her

Se billederne: Tre flyveture til kongen

Markant statue har endelig fundet sin nye plads midt i byen

21. november 2022 kl. 15:01

AALBORG: Man tager en kran. En flok stropper. Tilsætter en op mod fire ton tung statue og en høj granitsokkel. Og så får man det hele til at passe sammen - inden for ganske få millimeter.

Sådan cirka lød opgaven, da en af Aalborgs mest markante statuer mandag skulle jongleres på plads. 

- Det drillede lidt, men sådan er det, når det skal være så nøjagtigt, konstaterer Henning Leander Sørensen fra kommunens entreprenørenhed, der har ansvar for blandt andet byens springvand og statuer. 

Rytterstatuen af Christian den 9. har været væk fra John F. Kennedys Plads i to et halvt år, mens pladsen er blevet lagt om og gjort klar til Plusbus. Nu er arbejdet med den centrale plads imidlertid så langt, at kongen igen kan rykke ind.  

Christian den 9. fik en køretur i morgentrafikken. Statuen har været i depot i Nørresundby, mens John F. Kennedys Plads er blevet klar.

Tredje forsøg

Genkomsten skulle dog altså vise sig ikke at være helt uden problemer. For tre gange måtte den store rytterstatue løftes op og ned, før det lykkedes at få den til at passe på granitsoklen. 

- Der er to styr under figuren, som skulle passe ned i to rør på soklen, og det var virkelig på millimeter. I første forsøg kom den lidt skrå på, og vi måtte have den ned på jorden igen. Undervejs var der så også kommet en grat, som betød, den ikke kunne komme ned i rørene, forklarer Henning Leander Sørensen, som altså med en vis lettelse kunne se statuen glide på plads i tredje forsøg.

Statuen har fået lavet nogle mindre reparationer, mens den har været væk fra pladsen.

Det er ikke første gang, han er ansvarlig for den store flytteopgave - også i foråret 2020, da rytterstatuen blev sendt på ferie, var det ham, der stod klar fra morgenstunden. 

- Men nu er det så nok også sidste gang, jeg er med til det. I hvert fald hvis man ser på frekvensen af flytninger, siger han med hentydning til, at statuen senest fik ny plads i 1995. Det år var det i øvrigt Henning Leander Sørensen, der som brolægger lagde sten på John F. Kennedys Plads. 

Overraskelse til fortiden

Næste gang, du passerer Christian den 9. til hest, kan du sende fremtiden en tanke. For inde i soklen er der nemlig placeret en lille hilsen til dem, der i fremtiden måtte flytte på ham.

Der er lagt en gul plastikkasse ned med en bronzeplade med navne på dem, der har været med til at udføre arbejdet blandt andre bronzestøberen, der har repareret ham og transportfirmaet Avas.

Det kræver en vis koncentration at få de mange ton statue på plads.

- Da vi tog ham ned for to år siden, var der også en lille overraskelse inden i soklen med en plade med årstal og navne. Den er selvfølgelig kommet med ned igen, siger han. 

Rytterstatuen af Christian den 9. er lavet af C.J. Bonnesen. Den stod oprindelig på Nytorv, hvor den blev indviet ved en storstilet folkefest i 1910. I 1926 blev den rykket til Banegårdspladsen eller John F. Kennedys Plads, som vi kender den i dag. Her stod den i et anlæg frem til 1995, hvor den rykkede hen til krydset ved Boulevarden og Steen Blichers Gade. Nu har den fundet sin nye plads lidt længere inde på John F. Kennedys Plads. 

Statuen er tidligere skønnet til at veje mellem to og tre ton - transportfirmaet vurderer denne gang, det snarere er fire.

Opsætningen af statuen tog lidt længere end ventet.

Det lykkedes! Henning Leander Sørensen stod for at fjerne Christian den 9. for to et halvt år siden, nu har han også koordineret genkomsten på John F. Kennedys Plads.
Statuens nye placering er længere nede på pladsen, end hvor den stod senest.

Annonceret indhold

Nyeste