Aalborg Havn giver de store krydstogtskibe en hjælpende hånd

AALBORG: Lorten havner nu på land.

Så direkte og simpelt kan det såmænd formuleres, når det skal fortælles, hvordan de store krydstogtskibe i fremtiden slipper af med alt deres toilet- og kloakvand, når de lægger til kaj i havnen i Aalborg.

I folkemunde hedder det jo lidt firkantet, at "lorten altid havner ét eller andet sted", og det er i grunden så såre rigtigt, som det er sagt.

Havets flydende og mega store hoteller med tusindvis af passagerer og besætningsmedlemmer om bord producerer i sagens natur enorme mængder kloakvand, mens de sejler rundt på verdenshavene, og dette spildevand vil man gerne af med - jo før jo bedre.

Blev dumpet til søs

Og kort fortalt blev kloakvandet tidligere - som i de maritime kredse kaldes for "black and grey water" - blot dumpet til søs.

Sådan har praksis været alle dage.

Men nu går den ikke længere, for ifølge nye regler og skærpede miljøkrav skal lorteaffaldet nemlig fremadrettet afleveres på land i de respektive havne, som krydstogtskibene anløber.

Og det hele sker naturligvis i den gode miljøsags tjeneste.

Salgs- og marketingchef Ole Brøndum, Aalborg Havn, siger til aalborg:nu, at Aalborg Kommune i denne tid er ved at installere nogle studser på området på Honnørkajen.

- Studserne får forbindelse til det lokale spildevandsnet på landjorden, der så skal opsuge og videretransportere skibenes kloakvand.

- Krydstogtskibene skal såmænd bare koble sig på det kommunale kloaksystem, og på den måde kan de så få tømt deres affaldstanke, pointerer han.

Har skærpet reglerne

Ole Brøndum:

- Det hele sættes i værk på baggrund af en skærpelse af de såkaldte Helcom-regler gældende for det baltiske område.

- Det får den konsekvens, at krydstogtskibene skal aflevere deres toilet- og kloakvand i modtagestationer i de havne, som de anløber.

Salgs- og marketingchefen oplyser videre, at skibene skal betale for at få lov til at pumpe deres affald ud, ligesom de også betaler for at købe rent vand under opholdet i Aalborg.

Anlægsudgifterne til rørsystemet forventes at beløbe sig til ca. én million kroner.

Det første krydstogtskib i indeværende sæson anløber Aalborg Havn lørdag den 31. marts, og det er det gode skib Astoria.

Ifølge Ole Brøndum er det ny rørsystem klar til brug, når Astoria lægger til kaj.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...