På torsdag har haven premiere på nyt spisested - få et sneak peek her

AALBORG: Tag nogle høje træer. Tilsæt masser af hængende grene, fugle og sommerfugle i alle afskygninger og farver. Læg 14 lydspor og nogle lyseffekter under det hele, og du har Aalborg Zoos nye store satsning.

På torsdag, 13. maj, er haven nemlig klar til at åbne den længe ventede Butterfly Café. Det er et i bogstaveligste forstand vildt koncept, hvor gæsterne udover mad og drikke også får en regnskovsoplevelse med.

- Det skal være en sanselig, poetisk og koloristisk oplevelse, lyder fra ophavsmanden til det nye univers, Lars Jeppesen.

Katrine Schousboe
Der er masser af farver og små overraskelser i den nye café. Foto: Bente Poder

Han har som oplevelsesdesigner sat sit tydelig præg på Zoo de seneste år med de populære julefestivaler, Jul i Zoo, og dinosaurudstillinger, og i nye café får kreativiteten også fuld skrue.

- Det er jo lidt skørt, men jeg håber, det virker. Jeg er gået efter, at der i denne café ikke skal være dårlige borde, her får man forskellige oplevelser alt efter, hvor man sidder, forklarer han og afbryder sig selv, fordi han lige har fået øje på endnu en detalje, han vil fremhæve.

- Prøv at se, hvordan vi har arbejdet med skygger på væggene for at give endnu mere dybde. Man opdager det ikke, lige når man kommer ind, men jeg har tænkt meget i, at man skal blive ved med at kunne finde detaljer, siger han og peger på en lille sommerfugl, der er landet på øret af den udstoppede tiger, der skuer ud over café-arealet.

- Den havde du garanteret ikke lige set, vel. Men sådan er der masser af detaljer rundt omkring. Og særligt børn har øje for den slags. De opdager det, vi andre ikke ser, konstaterer han.

Katrine Schousboe
Lars Jeppesen står bag designet og udførelsen af Butterfly Café. Det store træ i midten af det hele er dog bygget af en af dyrepasserne i tropehuset - stammen er farvet med kaffe for at få den helt rigtige farve. Foto: Bente Poder

Sommerfugle i alle farver

Det er langt fra tilfældigt, at sommerfugle er det gennemgående element og indgår i navnet på caféen. For dels kan man finde de små lette flyvere både i Danmark og i regnskoven, dels findes der i Lars Jeppesens optik ikke mere poetiske dyr end netop dem.

- Man bliver jo glad, når man tænker på sommerfugle, og hvordan de flakker glade rundt på en grøn sommereng. Og det skal være en glad oplevelse at komme her.

På spisestedet er der knap 60 siddepladser. Lars Jeppesen har skabt små rum i rummet ved hjælp af f.eks. kunstige planter og lyd. Og lyduniverset er i det hele taget en historie for sig selv.

14 lydspor kører i loops af 17 minutter med regnskovens mange lyde og stemmer, så man fuldstændig fortrænger, at man befinder sig i Aalborg på en smågrå forårsdag. Men selv om lydtapetet skal illudere regnskov, så er op mod 60 procent af lydene faktisk optaget inden for meget kort afstand af caféen blandt Zoos egne dyr.

- Ja, vi har været rundt og optage lyd, hvor vi kan, og så er det mikset sammen. Det er da lidt sjovt, ikke, spørger Lars Jeppesen.

Katrine Schousboe
Der er plads til knap 60 siddende gæster i caféen, hvor der er skabt små rum i rummet ved hjælp af hængende grene og blomster. Foto: Bente Poder

Sløjfe på 17 minutter

Oplevelsesdesigneren har svært ved at skjule sin begejstring over projektet. Det er tydeligt, at han har fået vredet sin hjerne og brugt nogle kreative sider i processen. Men selv om den nye café i høj grad er Lars Jeppesens værk, kommer selve ideen om en "vild" café fra Zoo-direktør Henrik Johansen, som flere gange har besøgt Rainforest Café-kæden i USA.

- Det fortalte jeg så Lars om, og vi talte om, at det var noget, vi kunne lade os inspirere af her, siger Zoo-direktøren, mens Lars Jeppesen supplerer:

- Og så måtte jeg i gang med at google i nogle dage, for hvordan gør man lige det. Og hvad med lyd, og hvor længe skal det køre, fortæller han.

Det sidste spørgsmål fandt han svar på ved Disney-koncernen. For på sin tur rundt på internettet kunne han se, at man her kører lyd i loops af netop 17 minutter.

- Den koncern er så stor, at intet er overladt til tilfældighederne, så de har med garanti testet, at lige nøjagtig det antal minutter er det helt rigtige, ler han.

Katrine Schousboe
Den udstoppede tiger, der troner over det hele, er en af Zoos egne dyr, der nu har fået ny placering. Foto: Bente Poder

Lyden bliver garneret af lys-effekter af forskellige slags. Nøjagtig hvad, det er, skal opleves, for det indeholder et vist overraskelseselement.

Og så er der lige det med maden, for Butterfly Café er trods alt et spisested, hvor man kan sidde ned og få fyldt lidt energi på. Menukortet er i den lettere ende med f.eks. burgere og forskellige former for snacks og kage, men alt er udstyret med regnskovsagtige navne som "rovdyr burger" og "spider legs".

Butterfly Café åbner Kristi himmelfartsdag, torsdag 13. maj.

Husk, at for at komme i Zoo skal du (hvis du er over 15 år) kunne fremvise en negativ corona-test, der ikke er over 72 timer gammel.

Du kan læse mere om den nye café og Zoos andre aktiviteter i helligdagsweekenden på Zoos hjemmeside

Katrine Schousboe
Det store træ er som det meste andet i rummet kunstigt, men så livagtigt, at man kan blive snydt. Foto: Bente Poder

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...