Gaabannguaq Hendriksen er en af de unge grønlændere, som er tilknyttet Arctic Street Lab.
Mad & Drikke

Har du smagt en hundeslæde?

Projekt skal både skabe beskæftigelse og bane vej for større forståelse for grønlandsk kultur

22. november 2022 kl. 10:17

AALBORG: Har du nogensinde smagt en varm hundeslæde med det hele?

Hvis ikke så er chancen der måske nu - i hvert fald, hvis du støder på den foodtruck, som er en del af Arctic Street Lab, hvor unge med grønlandsk baggrund laver mad til forskellige arrangementer.

Maden er inspireret af retter fra hele verden, men udgangspunktet er grønlandske råvarer, og derfor er en hundeslæde det samme som en hotdog med torsk, der er svøbt i bacon.

- Når vi blander forskellige nationaliteter i vores madlavning, handler det om at vise de unge, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at være grønlandsk - eller for den sags skyld dansk - på. Og laves maden af grønlandske råvarer, får de unge måske et nyt og forbedret syn på egen kultur og identitet, forklarer Mads Siengenfeldt, som er projektleder og socialpædagog i det Grønlandske Hus i Aalborg.

Holdet bag den ny foodtruck laver retter fra hele verden, men råvarerne er grønlandske. 

Sammen med en gruppe af unge med grønlandsk baggrund og socialrådgiver Lisbeth Døssing udgør han Arctic Street Lab, der er et beskæftigelsesprojektet for unge under 30 år.

Projektet har fast base i nogle skurvogne i Vestre Bådhavn, og her er der både hyggelige opholdsstuer og et stort samtalekøkken, hvor de unge laver grønlandsk mad sammen.

En af dem er Gaabannguaq Hendriksen, som har boet i Danmark i 10 år og flere gange er blevet kigget skævt til eller er blevet talt grimt om. Derfor betyder det meget for ham, at han være med til af afkræfte fordommene om grønlændere i Danmark.

- Det betyder meget, at vi kan lære Danmark om Grønland gennem mad og give et bedre overblik over landet, og hvad det også har at byde på, siger han.

Fælles for de unge i Arctic Street Lab er, at de af forskellige årsager har svært ved at profitere af de tilbud, kommunen tilbyder dem. Det kan blandt andet skyldes traumer eller andre voldsomme ting fra deres fortid, men det kan også være fordi, det er svært for den enkelte unge at falde til i en ny kultur og et nyt land, hvis man har svært ved sproget og ikke har nogle steder at gå hen.

Arctic Street Lab laver også andre ting end hundeslæder.

Gaabannguaq kommer hver tirsdag, onsdag og torsdag, som er de unges faste mødetidspunkter, og så kommer han selv frivilligt de andre dage. For ham er det at komme i Arctic Street Lab alt det, han har manglet i sin hverdag.

- Siden jeg er begyndt at komme her, har jeg fået mere struktur, ro og motivation i min hverdag. Sådan har det aldrig været før. Der kunne jeg max være et sted i tre måneder, og så kom jeg ikke mere. Her får jeg ro, tryghed og faste rammer, og så har jeg lært at snakke om, hvordan jeg har det. Jeg har lært at forstå, hvad jeg føler og at sætte ord på det. Det har jeg aldrig kunnet før, fortæller Gaabannguaq.

Arctic Street Lab vil gerne hjælpe endnu flere unge med grønlandsk baggrund. Men det er også ok at kigge forbi, selvom man egentlig er kommet videre med sit liv.

- De unge skal ikke få en fornemmelse af, at de kun må komme her, fordi de skal videre i systemet. De er altid velkomne, og vi ser faktisk helst, at de fortsætter med at være her, selvom de er startet på uddannelse eller arbejde, så de altid har en trygt sted at tage hen, hvis de har brug for det, forklarer Mads Stiegenfeldt.

Annonceret indhold

Nyeste