Ishuset her i Nibe ligger stille hen denne vinter, først til foråret bliver dørene slået op igen.
Mad & Drikke

Julen er aflyst i Danmarks bedste ishus

Der er flere årsager til, at det prisvindende ishus på havnen i Nibe holder lukket op til jul

10. oktober 2022 kl. 06:56

AALBORG/NIBE: Det er en bid af julen, vi nu går glip af. 

Tidligere har prisvindende Guf & Kugler på havnen i Nibe - også - været et tilløbsstykke op mod jul. Men i år må du kigge langt efter ishusets pynt, is og de helt særlige hotdogs, når julestemningen breder sig.

Ismutter, Charlotte Korsholm, lægger ikke skjul på, at hun er vild med jul. Men i år har hun og Isfatter brug for en pause efter en travl højsæson.

Og der er flere årsager til, at ishuset ikke holder juleåbent i år, fortæller Ismutter, Charlotte Korsholm.

- Som de julegrise, vi jo er, så er det en svær beslutning ikke have julestuer i ishuset, siger hun. 

- Men der skal være en balance her i livet, så Isfatter (Hans Kjeldsen, red.) og jeg har kigget hinanden dybt i øjnene. Og selv om vi elsker julen i Guf & Kugler, så er vi også modne mennesker, der skal passe på os selv. 

Derfor lavede parret en aftale, allerede inden sæsonen gik i gang: Hvis de var i mål med årsbudgettet til oktober, tog de en pause til jul.

Sidste jul var der masser af aktivitet hos Guf & Kugler, og drillenissen var vist også på spil - isen blev i hvert fald blå.

- Det er vores julegave til os selv og hinanden. Nu vil vi se mere til familie og venner, for dem er der ikke tid til at pleje, når vi har så travlt, siger 55-årige Ismutter om sin og den otte år ældre Isfatters beslutning.

At de når årsnormen på seks måneder hænger sammen med, at Guf & Kugler rider på en bølge af succes - og hårdt arbejde.

- Vi har haft en forrygende sommer, og at vi er kåret til Danmarks og Nordjyllands bedste ishus har gjort køen endnu længere. Og det er vi både meget glade og taknemmelige for, siger Ismutter.

- Men det er hårdt arbejde at drive ishuset, i højsæsonen arbejder vi 14-16 timer om dagen. Og i takt med, at vi bliver ældre, får vores kroppe sværere ved at holde til det.

Lækkerier med et tvist er kendetegn for ishusene i Nibe og i Slotsgade.

Hun lægger dog ikke skjul på, at tanken har meldt sig - man kunne jo også lige lave lidt, og måske bare holde jul i mindre omfang. Men så slår selverkendelsen til.

- Mit julehjerte bløder da, men jeg ved også, at hvis vi først går i gang, går vi all in. Så derfor sidder vi over i år, siger hun og understreger, at det ikke nødvendigvis er et endegyldigt farvel til de populære julestuer. 

Nu tager parret i første omgang en pause - en beslutning, der er blevet yderligere forstærket af tiden, vi lever i.

- Selvfølgelig spiller energikrisen også ind - det, vi laver, skal give mening. Og det er dyrt at tænde for julelys og maskiner, siger Ismutter.

- Men fra nytår får vi en ny og bedre elaftale, og så må vi se, hvad der sker.

Guf & Kugler har tidligere inviteret indenfor i mormorstuen, der er skabt af nostalgi. - Her er gamle møbler fra vores barndomshjem, lokale har også doneret, og Isfatter og jeg har fundet ting i genbrug. Så her er jul, som da vi var børn, sagde Ismutter sidste år, da julestuen blev præsenteret.

Trods krisen har hun kun ros til gæsterne, is-nyderne.

- Vi har mange fantastiske is-nydere, og da benzinpriserne for alvor begyndte at stige, kom gæsterne kørende sammen i store flokke i stedet for at blive væk. Det er så dejligt at opleve, siger Ismutter.

Hun understreger, at parret også vil bruge pausen på at få idéer til den kommende is-sæson.

Guf & Kugler i Slotsgade åbner midt i marts, mens ishuset og Sidevognen på lystbådehavnen i Nibe slår dørene op en uges tid senere.

Annonceret indhold

Nyeste