De spiselige svampe har små rør som en si under paden, forklarer Esben Buch, naturvejleder ved Aalborg Kommune.  <i>Foto: Michael Koch</i>
Mad & Drikke

Nu i sæson: Her kan du samle svampe

Særligt i denne måned kan du finde mange lækkerier fra naturens spisekammer

11. september 2022 kl. 19:54

AALBORG: For de natur- og madglade befinder vi os i en spændende måned, hvor det bugner med svampe i skovbunden - og går du med tankerne om at slentre under de falmende træer med en kurvfuld friske, ny-plukkede padehatte, skal du ikke langt fra byen. Skovene omkring Aalborg er nemlig rige på svampe, du kan samle.

Spørger man Esben Buch, naturvejleder ved Aalborg Kommune, er der særligt tre Aalborg-områder, hvor du kan samle masser af svampe: Hammer Bakker, Poulstrup Sø og Dall Hede samt Lundby Bakker og Lundby Krat. Her kan du finde spiselige rørhatte som Karl Johan-svampe og kantareller, skørhatte og mælkehatte.

Du skal dog ikke langt ind i skoven for at finde de bedste.

- Man skal altid gå langs skovstierne, hvor træernes rødder stopper. Her er chancen stor for at finde rørhatte og kantareller, siger Esben Buch og forklarer, at svampe knytter sig til træer, som de kan vokse op ad. Særligt for enden af rødderne.

- Længere inde i skoven, kan svampene være dybt kamuflerede.

Du skal være varsom

Det er langt fra alle svampe, du kan spise. Nogle kan være ekstremt giftige og livsfarlige at indtage.

- Man skal ikke spise svampen, hvis den har frie lameller som blade i en bog, siger Esben Buch og forklarer, at det for eksempel gælder giftige fluesvampe.

- Alle svampe, der har lameller under padehatten, skal man holde sig langt fra. 

Vil du blive klogere på svampe, kan du tirsdag 20. september fra klokken 15.30-17.30 komme til svampe-workshop med naturvejleder Esben Buch, svampeeksperter Ole Faaborg og Henning Christensen fra Foreningen til Svampekundskabens Fremme. Arrangementet finder sted på Hovedbiblioteket i Aalborg, og har du allerede selv samlet nogle svampe, kan du til workshoppen få dem kontrolleret for, om de er giftige. Det er gratis at deltage, og du kan læse mere om arrangementet på www.aalborgbibliotekerne.dk.

Annonceret indhold

Nyeste