Det siges, at spaghetti carbonara blev opfundet i Rom. Derfor er der ikke noget mere originalt end spaghetti alla carbonara fra La Trapo i Aalborg. Den ejes af romeren Carlo Liberati, som sværger til autentisk carbonara

AALBORG: Vand, pasta, guanciale, ost og æg. Meget mere skal der ikke til for at få en bid af historien, som stadig smager afsindig lækkert med meget få ingredienser.

Forskellen på mange andre, jeg har smagt, er kødet. Jeg tror, de fleste bruger almindelig bacon, når de laver carbonara. Måske bruger de den billigste pasta, de bureste æg og den mest fesne grana padano-ost. Men skal man lave en klassisk spaghetti carbonara alla romana helt fra bunden, så er valg af råvarer af den allerstørste vigtighed.

Kødet skal være den fede guanciale, der er saltet og lufttørret - ikke røget. Man kan bruge pancetta eller bacon, der begge er røget, men smager ikke på samme måde og af så meget. Det gør guanciale til gengæld, for den kommer fra grisens kinder og kæber.

Jakob Kanne Bjerregaard
Det helt rigtige kød i en carbonara er den fede guanciale. Foto: Martin Damgård

Pastaen skal være af den grove slags, der kan suge saucen og holde på den. Hvis man ikke laver den selv, så anbefaler Carlo Liberati at bruge De Cecco-pasta, man kan få de i de fleste supermarkeder.

Jakob Kanne Bjerregaard
Pastaen skal være grov, så den kan holde på saucen. Foto: Martin Damgård

Osten skal være en blanding af revet Parmigiano Reggiano Ost, parmesanost fra køer i regionen Emilia Romagna, og fåreosten Pecorino Romano. Man kan til nød købe den billigere Grana Padano. Det er egentlig den samme ost, men den har ikke lagret i ret lang tid, og så er den fra det nordlige Italien, og den går jo ikke, siger Carlo Liberati.

Jakob Kanne Bjerregaard
Du kan til nød godt købe den billigere Grana Padano til din carbonara. Foto: Martin Damgård

Æggene skal helst være økologiske og kommer i hele med både blommer og hvider. Denne fremgangsmetode er der dog delte meninger om.

Jakob Kanne Bjerregaard
Det deler vandene om man skal bruge både æggeblommer og hvider i sin carbonara. Foto: Martin Damgård

Vandet er egentlig bare det vand, spaghettien har kogt i, og den bruges til at creme ost og æg op.

Jakob Kanne Bjerregaard
Sådan ser en helt rigtig portion carbonara alla romana ud. Foto: Martin Damgård

I andre opskrifter bruger man fløde, nogen bruger kunne æggeblommer, mens andre tilføjer løg, hvidløg, persille eller store mængder peber (kulsvierens spaghetti).

Men dette er altså min favorit, hvis jeg virkelig skal have det autentisk.

Jakob Kanne Bjerregaard
Husk ost på toppen også. Foto: Martin Damgård
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...