Læs med og få hendes bedste tips til terrassen og se de skønne billeder

AALBORG: Maria Christensen har altid haft grønne fingre og kan faktisk slet ikke lade være med at rode i jorden hver dag. Det er vigtigt for hende at skabe noget med sine hænder, og det er på denne måde, at hun kan udleve sin kreative side. Allerede som 17-årig kunne Maria ikke holde sig fra planternes verden og da hun på daværende tidspunkt boede i lejlighed i Øgadekvarteret, fik hun lov til at få nogle penge fra udlejeren til at tilføre gårdområdet noget planteliv. Derfra har det siden hen udviklet sig, og i dag deler hun ud af sine erfaringer på hendes succesfulde og prisvindene blog Livsnyderhaven, hvor flere tusinder følger med hver dag. Livsnyderhaven har også stor succes på Instagram, hvor følgertallet snart nærmer sig 14.000. Her er det en blandet skare af haveinteresserede fra hele verden der "liker" og kommenterer, når Maria ligger et smukt billede op fra hendes have. Folk finder vej til hendes Instagramprofil og hendes blog for at finde inspiration og viden, og det var netop dette, som Maria manglede, da hun for 6 år siden startede med at blogge.

- Jeg fik lyst til at inspirere andre, fordi jeg egentlig selv syntes, at jeg manglede noget inspiration og at kunne læse nogle steder, "hvordan er det egentlig lige man gør, og hvordan undgår man at lave fejl?", fortæller hun.

Det var ikke det egentlige ønske om at skabe så stor en platform, som Livsnyderhaven har vokset sig til i dag, der var Marias hensigt, hun fortæller blot, at det er noget der bare er kommet hen ad vejen. Maria blev også noget overrasket da hun i fjord fik besked om, at hun var indstillet til en award ved det store CPH Garden. CPH Garden er et stort haveevent, arrangeret af Haveselskabet, hvor alle eminente personligheder inden for haveverdenen deltager - og endda også H.K.H. Kronprinsesse Mary. Endnu mere overrasket blev hun, da hun rent faktisk vandt den fornemme pris "Danmarks Bedste Haveblog", efter at en stor andel haveinteresserede danskere havde stemt på netop Marias blog.

- Jeg ved ikke hvem der havde indstillet mig, men nogen havde læst min blog og peget på den. Det var ret fedt, at det ikke var nogle dommere der skulle bestemme, men at det rent faktisk er mennesker der har læst min blog, fortæller hun smilende.

Maria er oprindeligt fra Næstved, men efter at have boet over halvdelen af sit liv i Aalborg, er hendes nordjyske beskedenhed ikke til at tage fejl af.

- Jeg regnede absolut ikke med at vinde, jeg tog derover og tænkte, "ja ja, nu tager vi bare derover", så det kom virkelig bag på mig, fortæller hun.

Få din egen livsnyderhave

Hvis du selv vil i gang med den helt store haveplanlægning, er det vigtigt ikke at gå i gang med hele haven på en gang, fordi det så kan risikere at blive uoverskueligt.

- Start med at få lavet nogle bede og få dem til at fungere. Man skal tage det lidt efter lidt og starte med at arbejde sig ud fra huset af, fortæller Maria.

- Få lavet et eller andet lige ude foran de vinduer man kigger meget ud af, for eksempel køkkenvinduet, sådan at hver gang man kigger ud, så er der noget pænt at kigge på, fortsætter hun.

Maria fastslår, at det er vigtigt at fokusere på det positive, og at det største problem faktisk kan være, at man slet ikke ser de smukke ting der rent faktisk virker i ens have.

- Folk tror, at det skal se rigtig godt ud hele tiden, men det gør en have bare ikke, og det skal den heller ikke, for det er jo i sæsoner det hele, fortæller hun.

- Hvis der er noget ukrudt, så kan det være at det blomstrer. Vi har kun fokus på de ting der ikke fungerer og det syntes jeg er så ærgerligt. Se på de ting der fungerer, også hvis du kun har en lille bitte krukke der fungerer, så glæd dig over den, fortsætter hun.

Derudover kan Maria tilføje, at det er en god idé at bygge haven op i rum, ligesom inde i et hus. I et hus har alle dine rum også funktioner, og denne tankegang kan man også tage med sig ud i haven, ved for eksempel at lave et rum til afslapning, se køkkenhaven som et rum til mad og terrassen som det naturlige samlepunkt. Netop terrassen er et rigtig godt sted at starte. For mange består terrassen bare af et bord, et par stole og måske en bænk, men terrassen kan også være så meget mere. Læs videre her, hvis du vil have Marias bud på, hvordan du kan optimere terrassen og gøre den til et skønt uderum.

1. Brug alle flader på terrassen

Tænk på terrassen som om, at det var et rum i huset. I et hus benytter du jo alle flader, ved enten at hænge ting på væggen eller at bruge forskellige farver og materialer på gulv, vægge og loft. Hæng planter på husmuren eller plant planter, der kan vokse op ad denne. Hvis der ikke er den mulighed, så sæt et hegn op som kan danne væg. Du kan danne et loft ved at hænge lamper og hængeplanter op. Hvis du ikke har mulighed for det, så køb en stor parasol og hæng en lyskæde op som kan danne "loft". Har du mulighed for at få lavet en overdækket terrasse, så gør det, fordi så får du mulighed for at sidde udenfor hele året. Gulvet er det som din terrasse er lavet af, så her kan du lægge fliser, slotsgrus eller hvad du nu har mulighed for. Tænk over stilen - passer den til huset?

2. Ild og vand giver en fantastisk stemning på terrassen

Sæt et kar frem og fyld vand i det. Det tiltrækker mennesker, katte og ikke mindst fugle. Når det skal være ekstra lækkert, så læg blomsterhoveder i vandet, tænd lys i skønne lanterner eller tænd en biopejs - det hygger!

3. Dyrk krydderurter og grøntsager på terrassen

Det er så dejligt, når man kan hente et bundt persille på sin terrasse. Det er billigt og smager bare bedre. Det er faktisk muligt at få højbede på hjul, som kan køres væk, når man holder større begivenheder. Plant krukketomater i krukkerne, så får du de fineste små tomater. Sørg for at der er noget man kan spise, det giver en god følelse!

4. Sørg for at der er noget spændende at kikke på

Når man sidder på terrassen, er det vigtigt at have noget der er pænt for øjet som for eksempel en pæn krukke eller en smuk buket. Dæk det mindre pæne med græsser, efeu eller andet grønt.

5. Vær tro mod dig selv

Den stil du kan lide i din bolig, sørg for at det er den, der også skinner igennem uden for. På den måde mixes inde og udelivet med hinanden og kan gå op i en højere enhed.

Hvis du vil opleve Livsnyderhaven i levende live, er der åben have 9-10 juni på Steenstrupvej 7, 9000 Aalborg fra klokken 10-16. Entré er 25 kroner inklusiv kaffe.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...