Folkeskolelæreren, Kim Bønlykke, har sammen med kolonihavebestyrelsen sikret haveforeningen en hjertestarter. Foto: Frederik Overgaard
Mennesker

Medlemmer af forening følte sig utrygge - så tog Kim sagen i egen hånd

Kim Bønlykke har sammen med sin kolonihavebestyrelse indsamlet det fornødne beløb til en hjertestarter

24. april 2022 kl. 18:36
Opdateret 25. april 2022 kl. 14:26

AALBORG: Der findes dem, der helst vil have sin bolig med have, og så er der dem, der helst vil være fri for haven og det medfølgende besvær.

Kim Bønlykke er et af de mennesker, der har valgt en hybridløsning. Han har sin bolig i midtbyen, og udenfor byen har han et kolonihavehus at søge tilflugt i. Her er han en del af Haveforeningen Jørgen Berthelsens Minde.

Ved siden af sit haveprojekt har han stået i spidsen for et projekt, der for fællesskabet i kolonihaverne er endnu vigtigere.

I foreningen har det nemlig længe været et ønske at få opsat en hjertestarter for at øge trygheden i området, fortæller Kim Bønlykke.

- Udenfor midtbyen er der længere for lægehjælpen at nå frem, og det har skabt en vis utryghed i området, siger Kim Bønlykke.

- Vi har en del seniorer i vores fællesskab, som helt naturligt er i større risiko for at få brug for en hjertestarter. Derfor har opsætningen af en hjertestarter længe været et diskuteret emne.

Det var også den primære årsag til, at Kim sammen med kolonihavebestyrelsen valgte at tage initiativ til en indsamling til Hjerteforeningens landsuddeling. Her er det muligt for borgere at samle penge ind til foreningen, der under visse krav kvitterer med en hjertestarter.

- Vi er i dag kommet i mål med indsamlingen, fortæller Kim Bønlykke lørdag 23. april.

Fakta om hjertestop

Hvert år rammes ca. 5.000 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til ca. 14 personer om dagen.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag cirka 16 procent (2019).

Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, overlever 1 ud af 17.

Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 6.

Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 2.

Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være helt op til 50-70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for 3-5 minutter.

De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter cirka 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 procent.

Kilde: Hjerteforeningen.dk

Beløb kan erstatte ruter

Der er to måder, hvorpå Hjerteforeningen kvittere for en indsamling med en hjertestarter.

Man kan lave en indsamling, der skal foregå på en bestemt dato og dække 15 forudbestemte ruter. Alternativt kan man lave en online indsamling, hvor 1.100 kroner udgør en rute. Dermed skal man med den løsning indsamle sammenlagt 16.500 kroner for at få bevilget en hjertestarter.

Det var den sidste løsning, som kolonihavebstyrelsen i Aalborg Øst besluttede sig for at gå med.

- Vi valgte løsningen med donationer online, og det har fungeret fremragende. Vi har selv bidraget en stor del til indsamling, og for hver gang jeg delte indsamlingen på de sociale medier, voksede donationspuljen, siger Kim Bønlykke.

Sådan fungerer landsuddelingen

Alle kan starte en gruppe, og Hjerteforeningen giver hjertestartere til alle grupper, der tilsammen dækker mindst 15 indsamlingsruter.

Du kan deltage i en gruppe med dine naboer, familie, kolleger, sportsklub eller hvem, der ellers er dig nær.

Og dækker I 15 indsamlingsruter tilsammen, så får I:

- En Zoll hjertestarter

- Et udendørs klimaskab til hjertestarteren

- Montering af autoriseret elektriker

- Et gratis 30 minutters introkursus i genoplivning.

- Et års ServicePlus-aftale, med overvågning af hjertestarteren og fuld service, så jeres hjertestarter altid er funktionsdygtig

(Værdi af hjertestarterpakke 25.000,-).

Kilde: Hjerteforeningen.dk

Fokus på fællesskabet

Med vished om, at der er en hjertestarter på vej til fælleshuset, kan Kim Bønlykke og haveforeningen rette fokus mod det, der altid har haft førsteprioritet.

Det er fællesskabet, som i haveforeningen bliver styrket af bred vifte af aktiviteter, der byder på alt fra banko over gadefester til fællesspisning.

Storbyen kan noget, men det kan en kolonihave også, mener folkeskolelæreren.

- Det er rart at komme herud, hvor der er en anden ro end inde i byen. Herude kan man få lov at være en del af et fællesskab eller få lov til at være og passe sig selv.

Mens Kim Bønlykke med ro i sindet kunne nyde vejret og haven, var mange grupper ude at gå indsamlingsruter i Hjerteforeningens navn 24. april.

Annonceret indhold

Nyeste