Anne Sofie Raunsbæk er specialiseret GynObs fysioterapeut, og næste år er hun færdiguddannet smertebehandler.
Mennesker

Anne-Sofie tvivlede på metoderne i sit fag – nu har hun eget firma

Hendes mål er, at lære patienter at tage kontrol over deres egne smerter

03. september 2023 kl. 11:51

Der findes ikke mange, som arbejder med det samme som 28-årige Anne-Sofie Raunsbæk.

Med inspiration fra sin egen fortid har hun nemlig valgt at kombinere to uddannelser, som har givet hende en viden til at tilbyde sine patienter en anderledes, men mere langtidsfokuseret behandling.

Anne Sofie Raunsbæk er en specialiseret GynObs fysioterapeut og snart færdiguddannet smertebehandler, som primært hjælper kvinder kroniske underlivs- og bækkenrelaterede smerter.

- I stedet for at fortælle patienten, at de skal lave udspændings-, afspændings- og vejrtrækningsøvelser, som tit er en del af behandlingsforløbet, kigger jeg på patienten som et individ og hører deres præferencer.

En kritisk tanke var starten

I 2021 blev Anne-Sofie Raunsbæk uddannet fysioterapeut på grund af en interesse for træning.

Senere specialiserede hun sig inden for GynObs fysioterapi, mens hun arbejdede på en privatklinik, hvor hun efterfølgende stillede sig kritisk over for tilgangen.

Hun dykkede ned i forskningen bag specialet og lærte, at der ikke er nogle af behandlingsmetoderne, som er undersøgt isoleret set, kun i kombination med andre – og at der samlet set er mangel på studier, som undersøger en langtidseffekt, og dét fik hende til at starte på smertebehandleruddannelsen.

- Her reflekterede jeg over, hvorfor vi manglede studier indenfor kroniske smerter på GynObs-området, når vi har meget forskning bag kroniske smerter ellers. For smerte er smerte, og ofte er der flere faktorer forbundet med længerevarende smerter.

I dag har Anne-Sofie Raunsbæk ingen smerter og er i gang med at lære at stå på hænder.

Bundet af en diagnose

Motivationen til at starte på smertebehandleruddannelsen stammede også fra en personlig oplevelse.

For nogle år tilbage var Anne-Sofie Raunsbæk ude for en ulykke og blev kørt ned på cykel. Det resulterede i, at hun blev diagnosticeret med dværgvækst i underarmen.

- Det gjorde ondt i mit håndled, og efter diagnosen blev jeg bange for at bevæge det. Jeg tvivlede på genoptræningen, fordi jeg var overbevist om, at den medfødte knogleforandring ikke kunne laves om på.

Hun var i lang tid bundet af diagnosen og blev først helt tryg ved at bruge håndleddet igen, efter hun fik en ny forståelse for smerter.

Med ny viden fik hun mere tillid til sin egen krop og udviklede evnerne til at håndtere smerterne gennem gradvis belastning med træning, og hvor stor indflydelse negative tanker og bekymringer har ved smerteoplevelsen.

Herre over egne smerter

Anne-Sofie Raunsbæk fortæller, at man i mange år har set kroppen som en maskine, og at noget skal repareres eller udskiftes, hvis noget gør ondt eller er galt.

- Men alle skader på kroppen heler så godt de kan. Kroppen kan tilpasse sig over tid, den bliver bedre igennem træning over tid. En bil bliver kun mere og mere slidt gennem årene.

I dag har hun sin helt egen nyopstartede virksomhed, som hun kalder for Smertefribækken.

Og selvom hun ikke kan love folk at blive smertefri, kan hun give værktøjer til, at smerten ikke længere skal være en begrænsning.

- Mit mål er at gøre mine patienter uafhængige af mig efter et forløb. De skal kunne håndtere egen smerte på sigt og ikke bruge penge på unødvendige, passive og midlertidige behandlinger.

Annonceret indhold

Nyeste