Naturvejleder Esben Buch og hans hund er kendt af næsten ethvert barn og voksen i Aalborg Kommune.
Mennesker

Folkekær naturvejleder stopper

Esben Buch siger farvel efter 42 år i naturens tjeneste

15. januar 2023 kl. 06:58

Han er kendt og elsket af stort set ethvert barn og voksen i Aalborg og omegn. Men nu stopper Esben Buch i en alder af kun 60 år alligevel som naturvejleder i Aalborg Kommune.

Dels fordi det hele tiden har været hans plan, og dels fordi han gerne vil have mere tid til nærvær - både i forhold til sin familie og sine fritidsinteresser - men også til at beskæftige sig mere frit med det, han stadig brænder mest for - nemlig formidling af natur og naturoplevelser.

- Det har hele tiden været planen. Jeg mener jo, at man skal gå, mens man stadig er på toppen og også mens, man stadig synes, det er sjovt. Da det var på sit højeste i 1996, havde jeg for eksempel 256 arrangementer på et år. Og det ville jeg slet ikke kunne holde til i dag. Vi har jo verdens bedste produkt, og markedet var fuldstændig umætteligt - også i forhold til de rundvisninger på kommunens kirkegårde, der også hører under forvaltningen, forklarer han.

Så ifølge Esben Buch har han nået det mål, han i sin tid lovede sig selv.

- Jeg synes, at jeg i den grad har solgt "grønne billetter" og været med til at åbne flere nordjyders øjne for natur og naturoplevelser. Og det er jeg faktisk stolt af, selvom det også har været hårdt. For det kræver altså hårdt arbejde og forberedelse at stå foran 200 mennesker og formidle og svare på spørgsmål.

Men ser man tilbage har den folkekære naturvejleder også haft et rigt liv, selvom han har været 42 år på den samme arbejdsplads. Så meget tyder på, at den daværende stadsgartner Børge Clausen i 1987 så rigtigt, da han i sin tid ansatte ham som en af landets første naturvejledere.

Danmarks største bihotel i Aalborg Øst er kun et af de mange, mange tiltag, som Esben Buch har været foregangsmand for.

Interessen for natur og naturformidling havde han i forvejen. Blandt andet qua en fortid som spejder, men også fordi han på Vesterkæret Skole i Aalborg havde en fantastisk biologilærer - nemlig Per Taudal Poulsen, som han stadig ser som en af sine største inspirationskilder og ses med med jævne mellemrum.

- Jeg har fået god støtte og sparring fra andre i mit faglige netværk. Men jeg synes også, jeg har fået lov at udnytte alle mine talenter og været med til at præge tingene i den retning, jeg gerne ville, tilføjer han og bladrer lidt i de mange brochurer med tilbud fra naturvejlederne i Aalborg Kommune.

For det er ikke kun skolebørn, Esben Buch har taget under sine vinger. Han har også serviceret pressen og har blandt andet haft sit eget radioprogram på DR Nordjylland, hvor folk kunne ringe ind med spørgsmål, og deltaget i utallige indslag på Det Nordjyske Mediehus daværende tv-station, 24Nordjyske.

Så undertegnede og mange andre journalister har altid kunnet trække på ham, når der skulle skrives om alt fra sjældne orkideer og natugler til regler for hundeluftning uden snor.

- Der er mange, som har inspireret mig, når jeg skulle formidle. Jeg ved godt, at jeg er kendt for at være meget snakkesaglig - det fik jeg også altid at vide i skolen - men det er jo kun fordi, jeg brænder for tingene. Allerede som barn var jeg med på jagt og med til at sanke svampe sammen med min far, og jeg var også den, der samlede på fuglefjer og brugte sommerferien på at lave et herbarium, tilføjer han.

Selvom Esben Buch i dag bor på et landsted i Fjellerad, hvor han både dyrker træer og holder bier, betegner han stadig sig selv som Vestby-dreng. Drømmen er derfor er vende tilbage til bydelen og gerne til Egholm, som han er meget glad for.

Og den er hans kone, som også regner med at trække sig fra arbejdsmarkedet i løbet af 2023, med på. For selvom Esben stopper som naturvejleder 31. marts og reelt har sidste arbejdsdag ved udgangen af uge 3, er han bestemt ikke færdig med at tale om natur. Planen er derfor at blive freelancer, så han både kan downsize lidt, men stadig sige ja til enkelte arrangementer og foredrag.

- Noget af det, jeg gerne vil kaste lidt flere kræfter efter, er naturen på Egholm. Der vil jeg gerne være en slags natur-korrespondent i forhold til de truede strandtudser og lysbugede knortegæs, som blandt andet er beskyttet af EU-habitatdirektiv. For det vil - for mig at se - være en helt åndsvag timing, hvis vi laver en tredje Limfjordsforbindelse over øen. Det er ikke alene den dårligst mulige løsning - selvom jeg også gerne ville kunne køre over en bro - det er også i strid med alle regler, og derfor tror jeg, det vil være noget, vi kommer til at fortryde på sigt, slutter han

Annonceret indhold

Nyeste