22-årige Laura Virginie Jersborg Carlsen har travlt med det koordinere madoasen, der uddeler mad til trængte i julen.
Mennesker

Laura mangler hjælp til at uddele gratis julemad

Initiativet er en del af Stop Madspild Lokalt, der hvert år redder tonsvis af overskudsmad

09. december 2022 kl. 10:07

 AALBORG: Juleaften er for mange forbundet med andesteg, risalamande og et væld af gaver under træet - men sådan er det ikke for alle. 

Stigende energipriser og inflation sætter manges pengepung under pres, især hos dem, der har lidt i forvejen.

Dem vil 22-årige Laura Virginie Jersborg Carlsen nu vil hjælpe.

- Det er helt grotesk, at man smider mad ud, som ingenting fejler. Især når der findes mennesker i Danmark, som ikke får mad på bordet, siger hun.

Derfor åbner hun nu en pop up-madoase på Boulevarden 8 i Aalborg under madspildsorganisationen Stop Madspil Lokalt. Her samarbejder man lokalt med dagligvareforretninger, som hører under kæderne Coop og Salling Group, hvor butikkerne finder overskudsmad, som madspildsorganisationen må dele ud til trængte.

- Jeg undrede mig over, at der ikke var en madoase i Aalborg, så jeg kontaktede Rasmus Eriksen, der er direktør for Stop Madpild Lokalt. Han var selvfølgelig med på ideen om at lave én her i byen, så nu har jeg travlt med at koordinere madoasen til jul, siger Laura Virginie Jersborg Carlsen og griner.

Stop Madspil Lokalt

  • Madspildsorganisation blev etableret i 2016 af Rasmus Eriksen, da han var bare 17 år gammel.
  • Rummer i dag 200.000 medlemmer i de lokale Facebook-grupper. Der drives 28 madoaser over hele landet. Her kan økonomisk trængte hente overskudsmad.

Mangler hænder

I dag står Laura Virginie Jersborg Carlsen overfor et stort arbejde, hvor alt fra afhentning af mad til opstilling og uddeling skal organiseres. Lige nu er den største udfordring at finde frivillige nok.

- Jeg allerede har fået en del henvendelser fra Facebook-gruppen Stop Madspild Lokalt (Aalborg). Men jeg mangler stadig omkring 50-90 frivillige, både med og uden bil, siger Laura Virginie Jersborg Carlsen og tilføjer:

- Man behøver ikke kunne hjælpe begge dage eller i mange timer ad gangen for at være med. Kan man køre bare én tur efter mad eller være med i bare en time eller to, er det også en stor hjælp. Jo flere frivillige, jo mere mad kan vi hente - og desto flere borgere kan få mad på bordet.

Oprindeligt er Laura Virginie Jersborg Carlsen fra Sjælland, men i år skal hun ikke hjem for at holde jul. I stedet skal hun dele mad ud til økonomisk trængte.

Drømmer om permanent løsning

Lige nu låner Laura Virginie Jersborg Carlsen lokalet på Boulevarden 8 gratis af Wagner-ejendomme. På sigt er det hendes ambition at etablere en permanent madoase i byen.

Dem, der har brug for det, kan hente mad fra klokken 23.00 lillejuleaften. Det præcise tidspunkt for madoasens åbning 27. december er endnu ikke fastlagt, men ligger også sent af hensyn til dagligvareforretningernes lukketid.

Først når de holder lukket, må Laura Virginie Jersborg Carlsen og de øvrige frivillige hente overskudsmaden, som de så vil dele ud på Boulevarden 8.

Vil du hjælpe Laura Virginie Jersborg Carlsen med at dele mad ud til jul, kan du kontakte hende via Facebook-gruppen Stop Spild Lokalt (Aalborg).

Foruden frivillige søger Laura Virginie Jersborg Carlsen hjælp fra virksomheder, som kan stille klapborde og køleskabe til rådighed og sponsorere plastikhandsker, mundbind, sprit og sække.

Er du eller din familie i en situation, hvor I har behov for at bruge madoasen, skal I møde op på Boulevarden 8 klokken 23.00 lillejuleaften. Her vil Laura Virginie Jersborg Carlsen og andre frivillige dele overskudsmad ud, ligesom de også deler mad ud 27. december sent om aftenen.

- Husk det varme tøj, og husk at der er en masse mennesker, som gerne vil hjælpe dig, siger Laura Virginie Jersborg Carlsen.

Annonceret indhold

Nyeste