Maria Donnerborg blev færdiguddannet boghandler i midten af juni 2023.
Mennesker

Maria tænkte ud af boksen: Nu er hun Årets Unge Boghandler

Hun anede ikke, at hun overhovedet var nomineret til titlen

14. september 2023 kl. 19:03

AALBORG: For nogle uger siden blev Årets Unge Boghandler kåret, og denne gang var det en nordjyde, som udmærkede sig til den fornemme titel.

Ud af cirka 60 boghandlerelever, som enten er færdiguddannet eller går på sidste år af uddannelsen, blev 28-årige Maria Donnerborg nomineret til titlen sammen med to andre.

Og 22. august blev hun overrasket med gaver, blomster og diplom i Bog & idé på Bredegade.

Havde ingen idé

Maria Donnerborg vidste hverken, at hun var blevet nomineret eller havde vundet.

- Jeg blev meget overrasket, for jeg havde slet ikke regnet med det. Et par uger forinden blev jeg overrasket med en polterabend i butikken. Jeg tænkte, nu er det da begyndt at være vane, at folk dukker op på mit arbejde, griner hun.

Hun fik blandt andet et rejselegat på 5000 kroner, som hun planlægger at bruge på sin bryllupsrejse.

- I de nye år tager vi afsted til Skotland, så jeg tænker, at jeg skal ind i nogle boghandlere i Edinburgh og købe nogle bøger.

Fokus på hele butikken

Vinden vælges af Boghandlerforeningen, og der lægges blandt andet vægt på tiden som elev samt den afsluttende fagprøve.

Til sin egen fagprøve havde Maria Donnerborg udviklet et koncept med et lykkehjul. Målet var at få flere kunder ind i butikken, og at kunderne købte for mere, når de var der.

Hvis de købte for over 200 kroner, fik de muligheden for at spinne lykkehjulet. Derefter kunne de vinde rabatkuponer eller være med i lodtrækningen om dagens hovedpræmie.

- De var meget imponerede over, at jeg havde indtænkt hele butikken i fagprøven, da man normalt tager en vare eller varegruppe.

Et genbrugeligt koncept

Maria Donnerborg nåede ikke de mål, hun havde sat med Lykkehjulet.

Til gengæld havde hun fokus på, hvad der kunne være bedre, og hvordan konceptet kunne bruges til videre brug – hvilket de var imponerede over til eksamen.

Maria Donnerborg fortæller, at lykkehjulet sagtens kan bruges igen til andre events, både i butikken på Bredegade, men også andre Bog & idé-butikker. Hjulet kan nemlig nemt pakkes sammen og transporteres.

Desuden var en del af begrundelsen, at Maria har stået for sociale medier og blandt andet var med til at få butikkens Tik Tok op at stå – men også hendes smittende humør.

Vild med bøger

Maria Donnerborg er også uddannet cand.mag, men fik konstateret angst og stress efter endt uddannelse. Det passede ikke helt med hendes mål om at blive gymnasielærer, fortæller hun.

- Men på et tidspunkt var jeg i jobprøvning, og fordi jeg elsker bøger og før har stået og solgt ting, tænkte jeg, det kunne være sjovt at prøve.

Efter den første praktik trappede hun op i timer, blev juleassistance og derefter timelønnet.

- Da jeg så blev tilbudt at blive elev, tænkte jeg ”hvorfor ikke?”, for jeg synes, det er et rigtig spændende arbejde, fortæller hun.

Annonceret indhold

Nyeste