Jens Christiansens yndlingssted er Egholm.
Mennesker

Yndlingssteder: Ægget i midten af Limfjorden

Aalborg har mange unikke steder og mennesker - denne serie har fokus på yndlingssteder i byen

03. september 2023 kl. 17:00
Opdateret 04. september 2023 kl. 09:23

Jens Christensen står ved Egholmfærgen. Han bærer en Fjällräven-kasket, en brun Deerhunter-jakke og grå cowboybukser med en tilhørende sølvkæde. Egholmfærgen afgår om fem minutter.

Ti minutter senere har han plantet fødderne på øen. Når man kigger ned ad Limfjorden, ligger Nørresundby til venstre og Aalborg til højre. Vi begynder så småt at trave afsted langs stranden. Jens fører an. Jeg følger med.

- Skoven spejler sig så smukt i Limfjorden. Er det ikke skønt? siger Jens. 

Han fortæller, at han har været på Egholm over 50 gang og gået mange gange rundt om øen. En tur på 9 kilometer. 

Efterårsfarverne er på vej. Det er en kølig morgen. Jens har arbejdet med naturfredning og er tidligere landinspektør og underviser på Aalborg Universitet. 

Han pointerer, at det er nuet, som er mest interessant at snakke om, og derfor skal vi fokusere på, at vi er på Egholm nu. Derfor spørger jeg ham om, hvilket sted, der er hans yndlingssted. 

- Når jeg taler om yndlingssteder, så er det noget med at komme ud i landskabet. Ud i naturen, siger Jens.

- Det er en meget unik beliggenhed, et rekreativt område så tæt ved den store by. Væk fra storbyen. Der hviler en fred over det, når man går her. Stilhed, fortæller Jens. 

Han tilføjer, at Egholm faktisk fik stilhedsprisen for et par år siden. 

Stilhed værdsættes ikke

Egholm ligger lige klods op af Aalborg. Fire minutters sejlads fra Aalborg. Og der kommer masser af mennesker her. Vi kan gå i fred og ro, jo længere vi kommer ud.

- Men der er også nogle, som der vil skabe larm, siger han. 

Vi kommer ikke uden om det. Motorvejen. Egholmmotorvejen. 

- Du har sikkert hørt om, at der er nogle, der synes, der skal føres en motorvej henover Egholm. Det er en skandale. Hvis den motorvej bygges, vil den ødelægge en masse rekreative områder. Det er ikke kun Egholm, det gælder, siger han.

Han mener, at stilhed ikke værdsættes i vore dage. Naturen og æstetikken er heller ikke noget, der værdsættes så meget.

Vi stopper op for at lytte til fuglene. Et minut senere citerer Jens »Blæsten går frisk over Limfjordens vande, rusker dem op til vågen flugt« af digteren Erik Bertelsen. 

- Det er helt fantastisk, som fjorden er i dag. Helt stille og roligt. 

Ægget 

Han fortæller, hvorfor øen hedder Egholm. 

-Det er fordi, man samlede mågeæg før i tiden, så det er egentlig Ægholm. Det er et æg herude i Limfjorden, man skal være varsom med. Se nu lige de gyldne farver her, siger Jens.

Varmen begynder at komme ind over Egholm. Vi bliver enige om, at vi har gået omkring 750 meter og beslutter os for at vende om. Vi får solen i øjnene og snakker lidt om Egholm Trolden - Pil Tusindtunge, som ligger cirka 4 kilometer fra færgelejet. 

Vi slår os ned på en bænk og venter på den næste færge overgang. Færgen er i sigte, og byen afventer vores hjemkomst.

Annonceret indhold

Nyeste