Gaden står på den anden ende i aften, og derfor er det tid til at udrydde et par misforståelser. Få dine fakta om julebryggen her

AALBORG: Der er jul og så er der J-dag.

Få steder i landet er festligholdelsen af julebryggens komme så intens som i Jomfru Ane Gade.

Og netop i år lover arrangørerne en fest, der er vildere end nogensinde. Men en ting af fest og farver i Gaden, noget andet den megen snak om selve øllet.

For netop den årlige festligholdelse af juleøllet har fået historikere i Den Gamle By ud af starthullerne. De mener nemlig, der er al for megen fake news i omløb, når det gælder julebryggens historie.

Arrangørerne lover en J-dag, der bliver vildere end nogen sinde. Den helt store nyhed er bl.a. en hængende scene, hvor der bliver musik og underholdning.Arkivfoto: Lasse Sand

Derfor kan vi nu her på aalborg:nu servere en mængde trivia om julebryggen, du kan underholde med, mens du venter på, at de første øl kan knappes op i aften, fredag, kl. 20.59:

- Jul og øl har hørt sammen siden vikingetiden. Vikingerne fejrede ikke jul, de drak jul!

- Ordet juleøl bliver brugt i Danmark første gang i 1892. Det sker i forbindelse med markedsføringen af en alkoholstærk Salvatorøl.

- Første gang, en nisse bliver sat på etiketten, var i 1896. Det var i øvrigt på en flaske alkoholsvag hvidtøl.

- I 1929 brygger man den første øl, som hedder Julebryg - en stærk øl.

- Under krigen - 1940-45 - er det forbudt at brygge stærkt øl.

- I 1950 laver man den første julepilsner.

- I 1953 brygger Carlsminde i Nyborg den første stærke julebryg efter Anden Verdenskrigs forbud mod stærkt øl. Og herefter gik det slag i slag landet over, og julebryg blev en fast del af danskernes julefrokost.

- I 1968 kom Thor bryggeriet i Randers med på julevognen med X-Mas.

- I år er der flere end 300 julebryg at vælge mellem på det danske marked.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...