Klummeskribent Gittemarie Johansen deler et par strøtanker om engangsplast

KLUMME: Jeg køber de fleste af mine dagligvarer udenom supermarkeder. Siden jeg flyttede til Aalborg i 2014, har jeg benyttet mig af torvemarkedet ved Danmarksgade. Først fordi det var super hyggeligt, der er en rigtig hyggelig stemning, og man kan få sig en god snak.

Senere udviklede det sig til en bæredygtig interesse, jeg opdagede, at der var mange slags grønsager, som jeg ikke kunne finde i supermarkederne uden plastik, men som jeg sagtens kunne få på torvemarkedet. Selvom boderne også indeholder importeret grønt, så er mange af deres andre varer stadig lokalt dyret, økologiske, fri for plastik og baseret på sæsonen, så den er jo lige i skabet.

De Glade Gartneres grønkål og nødder i løs vægt har været en essentiel del af mit køkken i årevis, og det er også fantastisk at støtte lokalt. I løbet af lockdown'en har markedet dog været lukket, og det kan man jo også godt forstå. Sikkerhed skal altid være førsteprioritet, og man står jo også sammen med andre, så det giver mening.

Men nøj hvor har jeg savnet mit marked. Jeg lavede fornylig et opslag på Instagram om, hvad jeg kunne finde af plastikfrit grønt i mit lokale supermarked, nu hvor torvemarkedet var lukket. Kort tid efter var der flere, som kommenterede, at markedet faktisk var åbent igen efter næsten en måneds lukning, og årh - det var lige, hvad jeg manglede.

Torvemarkedet er onsdag og lørdag fra 8 til 14, (slår lige et slag for de lokale) og jeg fik da hurtigt samlet mine lærredsposer, hoppede op på min cykel og spurtede afsted atter engang. Det var super rart at være tilbage - men i denne omgang med nye sikkerhedsforanstaltninger. Alle kunder skal nemlig iføre sig en engangs-plastikhandske, inden man må handle, og igen, det giver god mening at mindske mulighed for smitte så meget som muligt.

Så skal resten af klummen blot være en masse brok over, hvordan jeg fejlede som zero waster, fordi Danmark er hysterisk? Haha nope. Det giver absolut ingen mening at brokke sig over at skulle bære handsker for at passe på hinanden, jeg synes hverken, at det er hysterisk eller unødvendigt. Så selvom jeg besøger grøntmarkedet for at undgå plastik, så bruges der en smule alligevel, men det er okay.

Det er utopi at leve 100% plastikfrit alligevel, så meget kontrol har man ikke over sine omgivelser, men vi kan alle sammen gøre noget. Der er altid små ting, vi kan ændre på, for når mange mennesker ændrer små ting, så har det en stor effekt. Jeg vil også mene, at indkøbsturen stadig var vellykket: et kilo kartofler, grønkål, gulerødder, nødder i løs vægt, frisk persille, spinat og løg og en affaldsmængde, der omfatter én plastikhandske. Tag den supermarkeder.

Jeg vil dog bruge lejligheden til at opfordre til ordentligt at skaffe sig af med de handsker, vi bærer, om det er i supermarkedet eller på grønttorvet. Det er sjældent, at jeg ikke lige fanger skyggen af en plastikhandske, der blæser hen over fortorvet, og det kan vi sagtens gøre bedre. Der er et problem i, at handskerne er så lette, skraldespandene tit ikke har noget låg, og at det blæser basically hver dag i Aalborg. Det er bare en kæmpe skam at se dem blæse direkte i fjorden.

Så når vi bruger engangs-plastikhandsker, så lad os lige vente med at smide dem ud, til vi er hjemme, eller vi finder en skraldespand med låg. Det der med at lægge dem kækt på sned på toppen af en åben beholder er lidt ligesom at bruge gaffatape til at fikse et utæt vandrør. Idéen er god, men den holder ikke i længden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...