Til daglig er hun medindehaver af caféen Behag Din Smag, og så er hun den første kvindelige danmarksmester i barista

AALBORG: Kaffe er ikke bare kaffe, hvis du spørger Lene Hyldahl, der beskriver sig selv som en vaskeægte kaffenørd. Hun mener, at kvaliteten på bønnerne, udstyret og ikke mindst mælken er afgørende for succesen med kaffen derhjemme, og hun deler gerne ud af sine gode råd.

Camilla Gammelgaard og Kim Dahl Hansen
Lene Hyldahl anbefaler, at man kigger på ristedatoen, for man køber kaffen. På deres poser lyder anbefalingen, den skal drikkes inden for tre måneder.

Et personligt projekt

Oprindeligt lå Behag Din Smag i Maren Turis Gade, men for nogle år siden rykkede den populære café ind i lokalet på Slotsgade ved Gabels Torv. Indehaverne er ægteparret Lene Hyldahl og Jeppe Hasager, der efterhånden har serveret espresso, cafe latte og mange andre varianter af den mørke drik i 14 år.

- Behag Din Smag er en specialkaffebar, forstået på den måde, at vi er nørder. Vi udvælger selv vores kaffer og har vores egne kaffeprofiler. Vi rister den ikke selv, men vi samarbejder med nogle af de bedste risterier i Danmark, og det er os, der bestemmer, hvornår og hvordan det skal ristes, fortæller Lene Hyldahl.

Ægteparret er heller ikke bange for at hoppe på flyveren og rejse ud i verden for at smage sig frem til de helt rigtige bønner.

- Vi sælger ikke noget her, som vi ikke selv kan lide. Det har vi ikke lyst til, så Behag Din Smag et er på mange måder et meget personligt sted for os, siger hun.

Der er sket en del på stedet igennem årene. Udover at være flyttet, så er der i dag 15 ansatte, og sortimentet er vokset.

- Vi har vores egen bager ansat, der møder ind klokken seks om morgenen og laver alt fra kager til det brød, vi bruger til vores sandwich, fortæller Lene Hyldahl.

Camilla Gammelgaard og Kim Dahl Hansen
Kaffebaren ved Gabels Torv er efterhånden kendt i hele byen for deres specialkaffer.

En stor passion

Da parret mødte hinanden, havde Jeppe Hasager et kontorjob og gik ikke meget op i kaffebrygning. Lene Hyldahl er til gengæld vokset op i branchen, og hun fik hurtigt smittet ham med sin interesse. I dag har de fået topplaceringer i hver deres kaffedisciplin. Lene Hyldahl er den første kvindelige danmarksmester i barista, og Jeppe Hasager blev nummer to ved VM i Aeropress i 2010 (en speciel kaffebrygger red.). Det betyder også, at parret har mange holdninger til deres fag.

- Vi udvælger jo selv vores bønner og så videre. Dermed er der også ting, som vi har fravalgt, og som nogen måske vil savne, men det her er så stor en passion og en stor del af vores liv, at vi ikke kan gøre det anderledes, siger Lene Hyldahl.

Caféen ved Gabels Torv er, udover at være et hjerteprojekt, også et pusterum.

- De fleste mennesker har mega travlt i dag, så det her skal være et sted, hvor man lige kan komme ind og sidde og læse avisen og bare sidde stille og roligt. Det tror jeg, man bliver et bedre menneske af, siger hun.

Camilla Gammelgaard og Kim Dahl Hansen
Omgivelserne på Gabels Torv passer indehaverne godt.

Gode fif til hjemmebaristaen

Udover at servere færdigbrygget kaffe, så sælger Behag Din Smag også udstyr til hjemmebaristaen og afholder kurser, hvor folk kan lære håndværket. Lene Hyldahl deler altså gerne ud af sine erfaringer og starter med nogle overordnede råd:

- Køb dig en kaffekværn. Du er allerede langt, hvis du rister dine bønner selv, for det giver en helt anden smag.

- Når du køber din kaffe, så kig på ristedatoen. Noget af det kaffe, som du kan købe i supermarkederne, er ristet to år tidligere, og det har ikke noget med frisk kaffe at gøre. Det mister sin sprødhed og kan blive svært at arbejde med.

- Når du overvejer at investere i en kaffemaskine/espressomaskine, så skal du gøre op med dig selv, om du vil lære håndværket. For maskinen gør ingenting i sig selv.

Camilla Gammelgaard og Kim Dahl Hansen
Det er ikke en ligegyldig detalje, hvilken mælk du hælder i kaffen.

Kaffe med mælk

1. Smag dig frem: For at finde ens favorit kaffebønner og mælk, er der ingen anden vej end at smage sig frem. Det er benhårdt, men det betaler sig i sidste ende, når man rammer smagen helt rigtigt.

2. Gå efter den gode mundfølelse & smag: Fedtprocenten i mælken er afgørende for både smagen og konsistensen. Sødmælk, som Årstidsmælken fra Essens, er ubetinget den bedste mælk til kaffen, fordi den er fyldig og nem at arbejde med. Men drikker du mange mælkeholdige kaffedrikke, så er det også okay at skifte sødmælken ud med en mere fedtfattig mælk. Men ikke hver gang!

3. Ram temperaturen rigtigt under opvarmning: Når du skal opvarme og skumme (steame) mælken, er det vigtigt, at du rammer den helt rigtige temperatur. Sørg for at få tilført den ønskede mængde luft til mælken, inden den overstiger 37 grader (din håndtemperatur) og varm herefter mælken op til max 65 grader.

4. Brug altid frisk mælk: Hvis du først har varmet din mælk op, kan du ikke bruge den igen. Mælken skal være frisk for at få det bedste ud af den.

Iskaffe

I sommervarmen er der mange, som foretrækker iskaffe for at køle ned. Når det kommer til kunsten at lave den kolde version, så gælder mange af de samme regler, men der er nogle andre udfordringer, når kaffe skal kombineres med isterninger.

1. Problemet, når du skal lave iskaffe, er, at du skal køle det hurtigt ned, og så fremhæver du bitterstofferne. Derfor er der mange, som tilsætter et eller andet sødt. Vi bruger to tsk. hjemmelavet vaniljesukker (rørsukker der står sammen med vaniljestænger), så er den afrundet, men den smager stadig af kaffe.

2. Et andet problem kan være, at der er mange skjulte kalorier i iskaffe på grund af sukker og mælk, men så er det måske bedre at nøjes med at drikke n og så lave den god.

3. Hvis du gerne vil drikke flere kopper iskaffe, og det skal være sort kaffe uden en masse kalorier, så kan du købe en lysristet kaffe og brygge den almindeligt på kaffemaskine eller stempelkande, som du plejer, og så simpelthen bare lade den køle ned til næste dag. Så kan du have den stående i køleskabet og drikke den med isterninger.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...