Middag i mørket på Synets dag
nu har talt med en optiker i komplet mørke.
Aalborg: Den anden torsdag i oktober er det hvert år Synets dag over hele verden. Meningen er, at sætte fokus på blindhed og øjensygdomme, for i mange tilfælde kan man gøre noget ved problemet, hvis det bliver opdaget i tide.
Blinde for en aften
Optikere rundt omkring i landet har meget fokus på at bruge Synets dag til at oplyse folk om, at det er vigtigt at, at få lavet synstjek og undersøgelser af øjnene regelmæssigt. Det gælder også hos Louis Nielsen, der har flere afdelinger i Aalborg. aalborg:nu mødes derfor med den administrerende direktør, Mads Nygaard på Duus Vinkjælder til en ’Middag i mørket’. Konceptet er, at man skal nyde tre retter mad, uden at kunne se noget som helst.
Vi bliver fulgt til vores bord af en tjener, der er udstyret med specielle briller for at kunne se i mørket. Og det er en meget anderledes følelse at sidde til bords, uden at have set lokalet eller opdækningen.

Synstjek og sundhed
Vi begynder at spise forretten, som vi alle tror er en gang røget makrel. Det viser sig dog at være laks, og det vidner om, at ens sanser operer på en anden måde, når man fjerner synet. Især hvis man er vant til at kunne se. Mads Nygaard:
- Det bliver sværere at undvære synet, jo ældre man bliver. Det er bevist, at folk der mister synet, når de er over 35 år, har sværere ved at vænne sig til det end dem, der bliver blinde tidligere.
Generelt vil man selvfølgelig helst undgå, at folk overhovedet mister synet, og det kan godt lade sig gøre, for Mads Nygaard fortæller, at langt de fleste tilfælde af blindhed faktisk kunne være undgået, hvis man havde opdaget problemet i tide. Han uddyber:
- De fleste mennesker ser ikke synstjek som en del af almindelig sundhed. For eksempel så går flertallet regelmæssigt til tandlægen og passer på deres tænder, men anser optikeren for at være mere en kosmetisk ting. Og det skal vi være med til at ændre.
Grøn Stær
Louis Nielsen har fået avanceret udstyr, der kan fange symptomerne på øjensygdomme. Den man oftest støder på, er Grøn stær, der bliver opdaget ved at være et tryk i øjet, der kan måles men i de fleste tilfælde ikke mærkes. Når Louis Nielsen finder sådan nogle tilfælde, sender de folk videre til øjenlægen til behandling. Det betyder meget for Mads Nygaard at hjælpe:
- I vores forretning 30 meter herfra (Duus Vinkjælder red.) havde vi en ung pige på 23, der kom ind i butikken til et synstjek. Hun troede, at hendes hovedpiner skyldtes, at hun manglede læsebriller, men det viste sig, at hun havde en svulst i hjernen. Og det blev opdaget. Heldigvis.
Hvor tit skal man så have et synstjek? Svaret er i følge Mads Nygaard cirka hvert andet år. Og det er måske et godt råd at følge, for følelsen vi oplevede til middagen var interessant for en aften. Men en hverdag som blind, hvor alle små dagligdags ting er en udfordring, vil man helst undgå.