Klummeskribent Niels Skovmand undrer sig over vores brug af sociale medier

KLUMME: Er følgere på de sociale medier ved at overtage erhvervserfaringer og jobtitler?

Svaret må være ja, hvis man sniger sig til at lytte til samtaler i bybilledet. Flere gange er jeg da stødt på omtalen af andre personer med ordlyden. Hun hedder …. Og hvor jeg ellers ville være stødt på opklarende sætninger som: Hun arbejder i den butik, eller hun studerer kommunikation, så bliver den beskrivende sætning af vedkommendes kvaliteter erstattet med, hun har 3000 følgere.

Er det at have følgere en større kvalitet end at have et arbejde eller eventuelt at have udført store bedrifter?

Jeg er naturligvis med på, at de bedrifter, der bliver dokumenteret, kan være med til at stimulere antallet af følgere. Men vores egen selviscenesatte portrættering er næppe udtryk for den virkelighed, vi befinder os i.

Der er dog, retfærdigvis, flere, der udviser ”modet” til at vise den skinbarlige sandhed i billederne, men det er endnu ikke flertallets adfærd på de sociale medier.

Det er til gengæld forbundet med stor underholdning at se billederne blive til i virkeligheden.

Du kan selv muntre dig med at se det i bybilledet.

Forleden så jeg i Aalborg midtby en særdeles nydeligt klædt, ung mand stå i meget unaturlig positur. Han stod op af en af de gamle kalkede vægge i Hjelmerstald. Min første tanke var, at han var kommet til skade. Det ville forklare det lettere forpinte udtryk i hans ansigt. Men forklaringen lå dog lige for. Bogstaveligt talt. Foran mig lå hans veninde og agerede fotograf.

Sidste år var jeg ligeledes vidne til en barmfager fransk pige, der lå og vred sig i en swimmingpool på en mindre campingplads. Jeg er sikker på, at hendes veninde fik fremtryllet et ganske sensuelt billede af pigen i guldbikinien. At hun så lå i områdets børneafdeling med lavt vand, er så den del af historien, der ikke kom med.

I bylivet, inden det blev lukket ned, var min kammerat vidne til to veninden, der så alt andet end feststemte ud. De virkede nærmere til at kede sig. På et tidspunkt lyste de dog voldsomt op. Den ene havde åbenbart fået den fremragende ide, at de skulle have taget en selfie. De fik lavet et utroligt feststemt billede, hvor de skålede og lignede nogen, der havde den fedeste aften nogensinde. Efter fotoseancen indtog de begge den lidt mutte attitude. Nu var de dog underholdt med at lægge billedet på de sociale medier og kunne nu holde den virtuelle fest i det halvtomme festlokale.

Måske vi en dag når frem til, at vores CV bliver erstattet af vores antal af følgere?

Hvis det er tilfældet, skal man være mere end velkommen til at følge mig på Instagram #skovmand72

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...