Charlotte Korsholm (t.v.) og Marianne Korsholm Borum (t.h.) elsker at forkæle byens is-nydere. Foto: Jesper Thomasen
Mennesker

- Mormor er med i vores daglige arbejde og hjerter

De to søstre der står bag Guf & Kugler er vilde med Aalborg og is-nyderne, der kigger forbi deres ishus i Slotsgade - mød dem her

03. august 2019 kl. 10:00

AALBORG: Sommeren er over os, og ferietid er i den grad lig med istid for de fleste mennesker. Derfor er det højsæson hos guf & Kugler, der er et af byens mest populære ishuse. Det er de to søstre Charlotte Korsholm og Marianne Korsholm Borum, i daglig tale også kaldt Ismutter og Søster Guf, der står bag, når der skal langes lækkerier over disken til de mange is-nydere, som søstrene passende kalder deres kunder. De startede med at have et ishus i Nibe Lystbådehavn, men i foråret 2018 åbnede de dørene til ishus nummer to, som fik den perfekte placering i Slotsgade i Aalborg centrum.

Hos Guf & Kugler er kun det bedste godt nok. Foto: Jesper Thomasen

Hvis jeg siger Aalborg, hvad tænker i så?

I Slotsgade 2 hænger der et citat på væggen, som vi i høj grad forbinder med Aalborg, nemlig ”Ork Satme!”. På en måde virker det ret kendetegnende for Aalborg, at der netop er plads til masser af begejstring, syntes vi. Det er en by, hvor der er plads til at udleve og udvikle sine ideer på alle mulige fronter, både når det handler om kultur, mennesker og forretningsliv. Aalborg rummer rigtig meget gæstfrihed og mangfoldighed, hvilket er skønt at mærke for sådan et par sydjyske ”piger” som os. Vi oplever også en stor nysgerrighed, interesse og åbenhed overfor vores koncept fra erhvervslivet og fra flere af byens uddannelsesinstitutioner og er ved forskellige lejligheder blevet budt op til dans! Vi er store fans af den inspiration og glæde, der kommer i sådanne samarbejder. Det er så energigivende og stemningsskabende. Aalborg ser vi som mulighedernes by. Her er fyldt med innovative tiltag, rummelighed og plads til udvikling og iværksætteri. Og så skrives der jo stadig nye kapitler til byens historie blandt andet gennem arkæologiske fund i jorden – og lige over brostenene lever handelslivet, hvor vi kan og vil bidrage med vores egen ”Guf & Kugler”- historie.

Marianne Korsholm (t.v.) og Charlotte Korsholm (t.h.) har arvet deres kærlighed til søde sager fra deres mormor, som var bagerfrue. Foto: Jesper Thomasen

Hvilke steder betyder noget særligt for jer i byen?

Efter endte uddannelser i det sydjyske rykkede vi begge, sjovt nok, teltpælene op og flyttede til Aalborg, hvor vi har boet i og omkring midtbyen, og særligt som ”unge” nød godt af byens puls og charme. Aalborgsjælen gør, at man føler sig hjemme, uanset hvor man er, fordi både krop, intellekt og sanser bliver stimuleret med det kæmpe udbud, der findes af natur, kultur, by- og forretningsliv.

Hvor stammer jeres store interesse for is og søde sager fra?

Vi er sikre på, at vi begge er født med en mega stor sød tand. Den har særligt fået næring af vores mormor, som var gammel bagerfrue i vores bedsteforældres bageri i Gråsten. Når vi som børn var på besøg hos mormor, stod den på forkælelse for alle smagsløg. Det var alt lige fra det Sønderjyske kagebord til hjemmelavet stikkelsbær- og rabarberkompot, rysteribs og særligt julekager, hjemmelavet konfekt og brød med marcipan er blevet serveret med stor kærlighed. Fra man er et helt lille barn kan man sige ”uhmmm”, som er udtryk for begejstringens glæde – på nordjysk ”Ork Satme”, hvilket vores mormor i den grad har været med til at fremme hos os begge. ”Uhmmm” er ikke kun sønderjysk eller nordjysk, men et verdensomspændende fælles sprog. Det magiske møde mellem mennesker, der sker i et ”uhmmm-moment”, har vi helt sikkert lært at skatte højt af vores mormor, ligesom momentet er meget betydningsfuldt i vores daglige praksis i mødet med vores is-nydere. Den delte glæde over nydelsen og med en fin indforståethed om at det søde også er sundt for sjælen, når man deler det med den anden, er for os essentielt: ”Delt glæde er dobbelt glæde”. Vi passer rigtigt godt på mormors opskrifter, og vi er ærgerlige over, at hun aldrig får muligheden for at smage vores hjemmelavede guf, hvor vi tænker, at hun klart ville have været til lakridsguf med vores rabarber bolchecrunch eller en hjemmelavet belgisk vaffel med flødesoftice og rabarbersirup. Vi kan næsten høre hendes ”uhmmmm”. Mormor er derfor med i vores daglige arbejde og hjerter, når vi serverer og forkæler is og lækkerier i vores ishuse.

Søstrene bag Guf & Kugler er sikre på, at det søde er sundt for sjælen, specielt når øjeblikket deles med andre. Foto: Jesper Thomasen

Nu har i jo haft stor succes med jeres ishus i Nibe. I har efterfølgende åbnet et her i byen, hvor der er større konkurrence på markedet. Hvordan oplever i, at aalborgenserne har taget imod jer og jeres koncept?

Vi oplever et stort behov for et ”Guf & Kugler” koncept, hvor kvalitet, service, vejledning og oplevelse skal gå hånd i hånd. Aalborgensere og andre søde godtfolk fra nær og fjern overgiver sig gerne til isforkælelse, og alt hvad det også indeholder. Den begejstring og glæde, der udtrykkes i vores møde med dem, gør os dybt taknemmelige. Vores koncept udspringer i et værdisæt, som vi ikke ser et konkurrenceforhold i. Derfor er vores vigtigste fokus vores eget koncept, hvor idérighed og udviklingspotentiale i kombinationen med ”fri leg” og ambitiøsitet er nogle af vores drivkræfter. Vi er ikke så store tilhængere af begrebet konkurrenter, men tænker mere at vi har kollegaer i byen, som driver forretning på deres foretrukne måder.

Er der personer i Aalborg, der betyder noget helt særligt for jer?

Isnyderne især – alle de skønne mennesker som vælger at lægge vejen forbi Guf & Kugler. Det er dem, som modtager os med åbne arme og villige smagsløg. Dem som er med til at muliggøre, at vi kan udleve vores fælles drøm. Det er så herligt, når is-nydere deler deres ”mormor” historier og andre fortællinger om et sødt og betydningsfuldt moment i deres liv. Selvom vi arbejder rigtig mange timer hver dag i alle ugens syv dage, tænker vi det som ”heart work” og ikke ”hard work”.

Hvad syntes i, er det bedste ved jeres job?

Det er at mærke, at vi kan gøre en forskel for et andet menneske ved at gøre os umage. Når en is-nyder går ud af butikken i et stort smil, så smiler vi i den grad også! Vi samler nemlig selv på gode oplevelser, akkurat som is-nydere kommer ind for at få en oplevelse. Guf & Kugler-Mindebogen med oplevelser er allerede ved at blive skrevet, og den vil vi forhåbentlig gerne kunne bladre i, den dag vi sidder på samme (!) plejehjem eller Olle Kolle og nyder vores version af mormors hjemmelavede æblekage.

Annonceret indhold

Nyeste