Aalborg Historiske Museum åbner traditionsrig julebutik med gammeldags julepynt

AALBORG: Den er efterhånden blevet en ægte juletradition - den hyggelige julebutik på Aalborg Historiske Museum. Og nu kan vi fortælle, at du kan gå ombord i julepynt og masser af stemning allerede fra 2. november.

Tina Larsen
Kravlenisserne her er efterhånden blevet en ægte klassiker. Foto: Nordjyske Museer

Supermarkederne har stillet det syntetiske juleslik og de fabriksfremstillede brunkager frem, og stormagasinerne har fundet den store kasse med dette års juletrends. Selv om mange butikker i disse måneder bugner af jul, så er et besøg i julebutikken på Aalborg Historiske Museum alligevel noget ganske særligt. Her oser det nemlig af julestemning som i de gode, gamle dage med masser af gammeldags julepynt på hylderne. Det skriver Nordjyske Museer i en pressemeddelelse.

I julebutikken på Aalborg Historiske Museum er der fokus på den gammeldags og traditionelle julepynt, der vækker nostalgiske minder om den gode, gamle jul.

Det er barndommens jul, der kommer til live igen med glaskugler, glanspapir til flettede hjerter og flagguirlander til juletræet, men man finder også ting som de klassiske julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, storke til toppen af juletræet, Helligtrekongerslys og meget andet, som de ældre familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Tina Larsen
Nostalgi og hygge er hele omdrejningspunktet for julebutikken. Foto: Nordjyske Museer

Blandt de mest populære varer er blandt andet julekort med gammeldags motiv, englespil og ikke mindst Brammings klassiske kravlenisser, som blev udgivet første gang i 1947, står der også i pressemeddelelsen.

- Vi har de helt klassiske kravlenisser fra 1940’erne, som alle kender. De er lavet i mange forskellige motiver blandt andet ’Nissernes Vagtparade’. De er blevet genoptrykt og er virkelig populære, for de er præcis det, folk forbinder med gammeldags nisser, fortæller museets butiksansvarlige, Vibeke Hvass Mølbak.

I museets julebutik spiller stemningen fra gamle dage en stor rolle.

- Vi gør meget ud af at skabe den gammeldags julestemning, så der er selvfølgelig pyntet op på gammeldags vis med juletræ og med traditionelt julepynt som store stjerner og flettede julehjerter. Pynt, som butikker og stormagasiner var pyntet med førhen, men som er knap så brugt i dag, siger hun.

- Vi vil gerne give kunderne en oplevelse af at træde ind i en tid, hvor den gode, gamle jul stadig findes.

Og aalborgenserne har de senere år været vilde med at mærke og opleve den gammeldags julestemning i museets butik – der er til tider voldsom trængsel og alarm, som der synges i den gamle julesang fra 1848 – og derfor holder butik og museum også åbent om mandagen i december, hvor der ellers normalt er lukket.

Man kan opleve den gamle, nostalgiske jul i museets julebutik fra tirsdag 2. november, og man finder den i Algade 48 ved Budolfi Plads.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...