Jeppe Stig Vestergaard skabte englen ud af et dødt elmetræ. Arkivfoto: Jens Morten
Livet her

Mysterium: Hvad blev der egentlig af englen i Skanseparken?

Jeppe Sig Vestergaards skulptur blev fjernet i 2020 og er aldrig kommet tilbage

05. august 2022 kl. 18:33

AALBORG: Hvis du kan huske en stor træfigur af en engel, der engang stod i Skanseparken i Nørresundby, så er du langt fra den eneste.

Siden figuren blev fjernet for et par år siden for at blive renoveret, har folk på Facebook jævnligt spurgt efter den. Men indtil for nylig var der ingen svar at hente. Nu har aalborg:nu imidlertid opklaret mysteriet.

Figuren blev skabt i 2002 af Jeppe Sig Vestergaard ud af et visnet elmetræ.

Det var Aalborg Kommunes daværende park- og naturforvaltning, der, i stedet for at fælde træet, hyrede ham ham til opgaven.

Jeppe Sig Vestergaard fortalte dengang, at han valgte skytsenglen som motiv, fordi han var inspireret af de mange slag, der har fundet sted på Skansen.

Den faldne engel

Men vejr og vind kan være hård kost, selv for en engel, og i 2020 var behovet for indgriben ikke længere til at ignorere. Træet var rådnet, der havde dannet sig en stor revne ned gennem englens ansigt, den tabte vingerne, og til sidst væltede den i en storm.

Aalborg Kommune ville under normale omstændigheder have fjernet skulpturen, men en indbygger i Nørresundby bad om lov til at hente den, så hun kunne sætte den i stand hjemme hos sig selv. Hun oprettede også en Facebook-gruppe for alle, der ville følge med i projektet.

Følgere undrer sig

Englens redningskvinde gik i gang med at gasse insekterne i skulpturen og reparere den store flænge i ansigtet, og der blev jævnligt postet opdateringer i Facebook-gruppen.

Men efter nogle måneder kom der ikke flere nyheder, og gruppens følgere begyndte at spørge sig selv og hinanden om, hvad der mon var sket med Jeppe Sig Vestergaards berømte engel, og om den i det hele taget stadig eksisterede.

Og det gør den, kan aalborg:nu i dag afsløre. Englens redningskvinde er Ann Emborg, som ikke længere bor i Nørresundby, men da hun gjorde, kom hun meget i Skanseparken og sad ofte på bænken ved siden af englen.

- Det var en skulptur, der betød meget for mig. Derfor kunne jeg ikke bære det, da den væltede i stormen og lå der midt på stien med ansigtet vendt ned i gruset. Jeg ville gerne prøve at redde den, siger Ann Emborg.

Så er spartlingen i gang i ansigtet, der er flækket flere steder. Foto: Ann Emborg

Den var hårdt medtaget

Hun fortæller, at det var tydeligt, at skulpturen var hårdt medtaget, men hun troede lidt for optimistisk, at det blot ville være et spørgsmål om at tørre den indenfor i nogle måneder og så spartle den, hvor den var flækket.

- Men jeg blev hurtigt klogere, siger hun.

- Mennesker, som ved mere om træ, end jeg gør, forklarede mig, at det tager flere år, inden det er ordentligt tørt. Englen er derfor stadig i en tørreproces, og hun flækker stadigvæk. Jeg spatler hende med jævne mellemrum, når der er opstået nye sprækker. Først når hun er helt tørret færdig, kan jeg spartle hende færdig, siger Ann Emborg.

Englen skal nok komme sig

Hun fortæller, at englen efter omstændighederne har det nogenlunde, og at den i hvert fald nok skal få det bedre, efterhånden som den tørrer. Den store skulptur er flyttet med til Halvrimmen, hvor Ann Emborg bor i dag, og hvor den lige nu befinder sig i hendes dagligstue.

- Jeg hygger mig med at restaurere den. Når der ikke lige er andet at tage sig til, så sætter jeg mig og arbejder med englen. Det er blevet et frirum, hvor jeg slapper af. Jeg har på ingen måde fortrudt, at jeg har påtaget mig opgaven, siger Ann Emborg.

Oprindeligt havde hun håbet, at eden store skytsengel kunne komme tilbage til Skanseparken efter endt restaurering, men ifølge Hans Tophøj, leder af kommunens entreprenørafdeling, der har ansvaret for driften af de kommunale parker, er der ingen planer om det.

- Men hvis vi på et tidspunkt ser et andet træ i Skansen, hvor det kan give mening at lave et kunstværk ud af det, så vil vi gøre det, siger driftschefen.

Meldingen ærgrer Ann Emborg en smule, men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

- Når englen ikke kan komme tilbage til Nørresundby, så er jeg skam også glad for at have hende stående i min stue i Halvrimmen. Hvis jeg skal være realistisk, kan jeg også godt se, at jeg nok ikke kan få hende bragt i en tilstand, hvor hun kan holde til at stå ude i det fri igen. Men hun kan godt holde til at stå inde hos mig, siger Ann Emborg, der nu vil opdatere de mange følgere på Facebook om englens tilstand.

Englen gik til af råddenskab og tabte vingerne. Arkivfoto. Jens Morten
Annonceret indhold

Nyeste