Er du konfliktsky, når andre forurener - spørger vores klummeskribent Gittemarie Johansen

KLUMME: Jeg er, ligesom mange andre danskere, forholdsvist konfliktsky. I alvorlige og vigtige situationer kan vi sagtens stå frem og gøre noget, men når det kommer til hverdagens små uretfærdigheder, så har mange af os det bedst med kun at feje for egen dør. Men jeg prøver at udfordre min trang til blot at være høflig og se den anden vej, det er nemlig okay at sige fra engang imellem.

Jeg sidder og venter på en bus, og på bænken ved siden af mig sidder en ældre, velklædt mand. De to bænke er adskilt af en skraldespand. Det er tidligt om morgen, og jeg er lidt i min egen verden. Den ældre mand begynder at rode rundt i sin lomme, og finder et bolsje frem. Han pakker det ud, og til min store overraskelse krøller han plastikindpakningen sammen, og kaster den i modsat retning af skraldespanden. Jeg begynder med det samme at overveje, om jeg vil reagere eller ej. Jeg har egentlig ikke lyst, jeg vil helst bare passe mig selv og have en stille og rolig morgen, men jeg kan mærke, at jeg bliver mere og mere irriteret på den her mand.

Efter nogen debat med mig selv rejser jeg mig op, og jeg går stift forbi den ældre mand. Jeg finder hans aflagte bolsjeindpakning, og jeg samler den op. Den ældre mand reagerer ikke, men han følger mig koncentreret med øjnene. Jeg viser ham emballagen tydeligt, inden jeg smider den i skraldespanden, og sender ham et harmt blik tilbage.

Fik den ældre mand dårlig samvittighed? Det ved jeg ikke. Ændrede jeg hans adfærd, sådan at han måske tænker sig bedre om næste gang? Det ved jeg heller ikke. Reddede jeg verden med min enorm heltemodige handling? Det ved jeg med sikkerhed, at jeg ikke gjorde.

Til gengæld havde jeg det meget bedre i kroppen bagefter, selvom det gik totalt imod, hvad jeg egentlig havde lyst til. Det var det rigtige at reagere, også selvom det måske ikke har gjort en kæmpe forskel. Når nogen smider skrald på gaden, så er det nemlig alles problem, og vi må godt sige fra overfor folk, som vælger at være ligeglade. De fleste ved godt, at det er virkelig dårlig stil at smide køkkenaffald og dagrenovation midt på gaden. Hvis man overværede nogen, som gjorde det, så tror jeg, at mange ville gribe ind. Men det sker hver dag at tyggegummi, cigaretskodder, fadølskrus, sølvpapir eller emballage fra fastfood bare falder ud af hånden på os, når vi er færdige med at bruge det.

Vi vil i stedet gå og tænke for os selv, at folk, der smider skrald på gaden, ikke er alt for kloge, eller at vi i hvert fald ikke selv kunne finde på sådan noget. Jeg har tit været vidne til, at vi i min omgangskreds kan tale om den samme idiot en hel dag - igen og igen. Jeg tror ikke, at vi ser den anden vej, fordi vi også er ligeglade, men at rette på andre mennesker ligger ikke særlig naturligt for mange af os. Derfor siger vi ikke noget i øjeblikket.

Hvis du også synes, at det er vildt dårlig stil at smide affald på gaden, så gør noget ved det. Skrald er alles problem, og hvis man som borger samler bare et par stykker affald op fra gaden om dagen, så kan man gøre en kæmpe forskel. Det er okay, at man ikke råber i vilden sky, hver gang et andet menneske begår en fejl, det bliver også trættende for en selv i længden. Men jeg tror også, at det er sundt at udfordre sit høflighedsgen og prøve at være lidt mindre konfliktsky. Det er i hvert fald et Danmark, jeg meget hellere vil være en del af end et Danmark, hvor alle bare passer sig selv.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...