Majken Grünfeld fra Sct. Mariæ Skole har netop vundet en pris fra Novo Nordisk Fonden for sin undervisning. Mød hende her

AALBORG: Lærer Majken Grünfeld fra Sct. Mariæ Skole i Aalborg har modtaget Novo Nordisk Fondens Natur- og Teknologilærerpris for at fastholde sine elevers interesse for naturfag og teknologi hele vejen fra indskolingen til eksaminerne i 10. klasse. Hun er 35 år og uddannet lærer i 2012, og så er hun født og opvokset i Aalborg, hvor hun bor sammen med sin mand og deres tre børn på to, fire og 11 år

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Allerførst så tænker jeg på Aalborg som byen, hvor jeg føler mig hjemme, og hvor jeg både har storbyens muligheder og naturen tæt på.

Dernæst tænker jeg på byudvikling og særligt på udviklingen af byens havnefront. For omkring 11 år siden købte min mand og jeg vores første båd, og når jeg tænker tilbage på de første sejlture langs Aalborgs havnefront, var oplevelsen en ganske anden, end den er nu. I dag kan jeg ikke andet end at blive glad, når jeg oplever den sammenhæng, der er blevet skabt mellem by og havnefront, og når jeg ser, hvordan det summer af liv og aktivitet langs Havnefronten.

Susanne Justsen
- Noget af det, der ligger mit hjerte nært, er, at eleverne oplever, at naturvidenskaben åbner op for en fantastisk, fascinerende og forunderlig verden, som de alle har mulighed for at få del i, siger Majken Grünfeld. Foto: Torben Hansen

Hvilke steder i Aalborg betyder noget særligt for dig?

Da jeg er opvokset i Aalborg, er der rigtig mange steder, som betyder noget helt særligt for mig. Skal jeg alligevel vælge nogle ud, må det nok være Sct. Mariæ Skole og den store sten i Rotunden.

Sct. Mariæ Skole betyder noget helt særligt for mig, fordi det er her, jeg hver eneste dag møder hundredvis af glade og trygge børn, masser af positive forældre og skønne kolleger.

Et andet sted, der betyder noget særligt for mig, er den store sten i Rotunden. Som barn har jeg tilbragt ufattelig mange timer på og omkring stenen, og nu hvor jeg går ture i Rotunden med mine egne børn, kan jeg se, hvordan de også bliver draget af stenen. Den mindste ser den som en rutsjebane, den mellemste ser den som et klatretårn, og den største ser den som en hyggebænk.

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig?

Både på mit arbejde og i privaten er jeg hver dag omgivet af mennesker, der hver især betyder noget helt særligt for mig.

Alligevel tror jeg, at jeg vil gå en smule tilbage i tid og fremhæve to mennesker, som jeg mødte, da jeg studerede på læreruddannelsen. Disse to menneskers ord står stadig skarpt i min hukommelse og følger mig i meget af det, jeg gør. Min underviser i fysik/kemi på læreruddannelsen sagde engang til mig, at man skal passe på med at have så travlt, at man ingenting når. Mens en af mine praktiklærere sagde til mig, at man gennem hele sit liv som lærer altid skal huske på at udfordre sig selv.

Hvorfor er naturfag og teknologi så spændende?

Naturvidenskaben og teknologi gør os i stand til at betragte, forstå og ændre verden, og på særlig vis kan disse to fagområder åbne verden på en måde, vi ikke altid havde forestillet os på forhånd. At udforske denne nærmest magiske verden er både spændende og dybt fascinerende.

Selv værdsætter jeg også de varierede arbejdsformer, hvor jeg det ene øjeblik er optaget af at undres og reflektere over ting i min omverden, et anden øjeblik sidder jeg fordybet i teori, mens jeg på et senere tidspunkt er det nysgerrige, undersøgende, legende barn, der roder med teknologi og kreative løsninger sammen med mine elever.

Susanne Justsen
Majken Grünfelds mål er, at undervisningen giver eleverne en tro på deres egne evner, lærer dem ikke at frygte fejl og gør dem klar over, at fejl også kan føre til nye erkendelser og videnskabelige gennembrud. Foto: Torben Hansen

Hvad er det, du gerne vil give videre til Aalborgs elever?

Noget af det, der ligger mit hjerte nært, er, at eleverne oplever, at naturvidenskaben åbner op for en fantastisk, fascinerende og forunderlig verden, som de alle har mulighed for at få del i.

At vores samfund har udviklet sig til, hvad det er i dag, skyldes mennesker som har været nysgerrige og haft mod til at stille spørgsmål, og det er derfor vigtigt for mig at udfordre elevernes nysgerrighed og give dem modet til at stille spørgsmål, således at det måske en dag bliver en af dem, der opdager en ukendt skabning, opdager et interessant fænomen eller skaber en genial opfindelse.

Uanset hvilken vej mine elever vælger gennem livet, så håber jeg, at min undervisning giver dem en tro på deres egne evner, lærer dem ikke at frygte fejl og gør dem klar over, at fejl også kan føre til nye erkendelser og videnskabelige gennembrud.

Susanne Justsen
Novo Nordisk Fondens pris er på 250.000 kroner, hvoraf de 200.000 kroner går til Sct. Mariæ Skoles naturfaglige undervisning. Det er endnu ikke besluttet, hvad pengene præcist skal gå til. Foto: Torben Hansen

Du har netop modtaget Novo Nordisk Fondens Natur- og Teknologilærerpris. Hvad betyder prisen for dig, og hvad kan du bruge den til?

For mig personligt gør prisen mig både stolt og utrolig glad. Samtidig giver den mig motivation til at fortsætte med min måde at undervise på og fortsat forsøge på at skabe og udvikle interessant og inspirerende undervisning.

Med prisen følger 200.000 til at udvikle skolens naturfaglige undervisning, hvilket er helt fantastisk. Et budget på den størrelse er nok noget, de fleste naturfagslærere kun kan drømme om, og selvom drømmen nu er gået i opfyldelse for os på Sct. Mariæ Skole, så mangler vi dog stadig at finde ud af, hvad pengene præcist skal gå til.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...