For tredje år i træk afholder NM maduge, hvor nordjyske restauranter laver eksklusive menuer. Flere af dem ligger i Aalborg

AALBORG: 10 af Nordjyllands bedste restauranter står klar til at give dig den ultimative gastronomiske oplevelse, når NM løber af stablen 12., 13. og 14. juni. Det er en maduge, der hylder de nordjyske producenter og nogle af de allerbedste restaurationer i regionen.

Camilla Gammelgaard
Nordjylland byder på mange lækre råvarer, og de skal indgå i retterne. Arkivfoto: Hans Ravn

Samarbejde på tværs

Nordjylland er fyldt med skjulte skatte. Ikke mindst når det kommer til råvarer og gastronomi. Ofte er problemet bare, at de små producenter og restaurationer ikke selv kan fortælle deres historier til omverdenen. Det vil eventet NM lave om på, og det sker i forbindelse med madugen, som kulminerer i et awardshow torsdag 14. juni, hvor årets NM restaurant kåres.

- NM er en del af en platform, vi startede for 3 år siden for at sætte fokus på den nordjyske gastronomi og på de gode nordjyske råvarer. Det er en platform, hvor producenter og restauratører kan kommunikere, vidensdele og samarbejde om at styrke gastronomien og fødevareturismen i Nordjylland, fortæller arrangør Sarah Kruse.

Hun er til daglig salgs- og indkøbsdirektør hos Kruse Vask, og det var herigennem, at interessen for at skabe en fælles platform opstod.

- Vi har spurgt ind til vores kunders udfordringer, og her blev det klart, at hvis man skal hjælpe branchen til at øge deres omsætning, så skal deres historier fortælles. De skal synliggøres. Så vi har nu samlet adskillige aktører. Heriblandt de 10 NM-restauranter, som bakker op om tiltaget, fortæller hun.

De tilmeldte spisesteder er henholdsvis Tabu, Prinses Juliana, Nam, Rusk, Applaus, Essens, La Locanda, Strandhotellet Blokhus, Abstrakt og Hjorts Hotel. Det er således de 10 restauranter, der i næste uge vil kreere hver deres 5-retters menu med lokale råvarer. NM har på forhånd valgt et overordnet tema for hver ret, som kokkene kan komme med deres fortolkning af. Det drejer sig om: Limfjordens vande, Vesterhavets fisk, den glade gris, det nordjyske mejeri og i skovens dybe stille ro.

Camilla Gammelgaard
NM har på forhånd udvalgt nogle temaer for retterne. Arkivfoto: Lasse Sand

Madanmelder for en aften

Udover at kunne sætte tænderne i en overdådig menu, så får man som gæst også en opgave. For der skal jo kåres en vinder.

- Tidligere havde vi kvalifikationsrunder og dommere ude på restauranterne. I år har vi valgt at give gæsterne et dommerark, så de kan bedømme maden og arrangementet på aftenen. Til awardceremonien vil der også være en professionel dommer til stede, som i år er David Johansen, der er Michelin-kok og dommer i Masterchef. Det er dog i sidste ende gæsternes mening, der vægter højest, når årets NM restaurant skal findes, siger Sarah Kruse.

Udover Årets NM-restaurant, vil der også blive kåret en vinder i kategorierne "Årets NM-ret", "Gæsternes favorit 2018".

Camilla Gammelgaard
Der bliver plads til at kreativitet, når kokkene skal fortolke NMs temaer. Arkivfoto: Martin Damgård

Awardceremonien afholdes på UCN på Hobrovej torsdag aften klokken 18, og der er lagt op til et eksklusivt arrangement. Gæsterne får nemlig en ret fra hver restaurants NM-menu, og dermed får man altså fornøjelsen af hele 10 serveringer fra nogle af regionens allerbedste kokke.

- Vi samarbejder også om arrangementet, der ville være dyrt at stable på benene uden hjælpende hænder og sponsorer. UCN ligger lokaler, køkken og udstyr til, mens producenter og restaurationer sponsorerer råvarer, arbejdsløn og så videre. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen, som tjener på penge på awardceremonien. Alt vi tjener ind går til et godt formål, nemlig til at udvikle nordjysk gastronomi og fødevareturisme, fortæller arrangøren.

- Fællesskab er vigtigt, derfor er det godt, at vi netværker, løfter i flok og ser hinanden som kollegaer i stedet for konkurrenter. Det er det bedste for vores branche, afslutter hun.

Der er stadig billetter tilbage til arrangementerne på de 10 restauranter 12. og 13. juni, ligesom det stadig er muligt at sikre sig en plads til awardceremonien 14. juni, men det gælder om at være hurtig. De kan bestilles via www.nm.nemtilmeld.dk
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...