Den kommende juleaften bliver som aldrig før

KLUMME: Aldrig, i nyere tid, har jeg glædet mig så meget til jul, som jeg gør i år. Jeg trænger til noget der bare minder om normalitet. Sådan bliver det så ikke i år. Jo, der kommer julegaver, juletræ og den gode, fede julemad. Det sidstnævnte med den afledte, fysiske reaktion af lettere oppustethed og stigende ophobning af metangasser.

Juletræsfældningen er erstattet af en coronatest. Julefrokosten bliver der ikke noget af. Gensynet med familien bliver erstattet af et spinkelt håb om, at vi kan mødes til påske, om vaccine og udviklingen i smittetallene vil det.

Planerne om at skulle på cafe eller restaurant er også erstattet af planer om at støtte restaurationsbranchen med takeaway-løsninger. Den lur, jeg plejer at snuppe under den årlige gudstjeneste, er også aflyst. Den må blive erstattet af en morfar på sofaen, imens jeg tvinger mit afkom til at se Disneys Juleshow. For det gjorde far, da han var dreng.

Med et år med den ene aflysning efter den anden, er jeg nået til et punkt, hvor de aflysninger og nedlukningerne, som vi lige har været vidne til, blot bliver med mødt med et dybt suk.

Vores alles Søren Brostøm har ved flere lejligheder underholdt med gode råd til julen. Blandt andet det meget omtalte råd om at erstatte den mindre velklingende julefællessang med nynnen.

Her er skaden måske ikke så stor, da det sjældent er en yndefuld oplevelse at være vidne til. Problemet, med forskellige sanghæfter og den dermed følgende forvirring om mængden af vers og hvilke der er kommet med, er også elimineret.

At vi heller ikke skal holde hånd, når vi bevæger os rundt om træet, er heller ikke det store problem. Det har vi ikke praktiseret i mange år, da der jo skal være en hånd ledig til sanghæftet. Det kan i den forbindelse undre, at man trods utallige års sang, endnu ikke kan huske Dejlig er Jorden. Det er vel kun de yndefulde salmer På loftet sidder nissen med sin julegrød og Nu er det jul igen, der tilnærmelsesvist sidder fast i hukommelsen.

Det er vel i forbindelse med sangvalget også tilrådeligt at undgå netop Nu er det jul igen. Ideen om at man kødsvedende, pruttende og prustende mosler rundt i sin bopæl, er vel den absolut største smittespreder. Besynderligt at SST ikke har frarådet netop denne juledisciplin.

Vi må kun samles op til ti personer juleaften og til de aflyste familiesammenkomster. Hvilket naturligvis er meget ærgerligt for gæst nummer elleve, der naturligvis ikke kan være med. Her kunne man måske godt føle sig fristet til en lille omgang civil ulydighed. Det er jo jul.

Omvendt højner det begrænsede antal deltagere chancerne betydeligt for at få mandelgaven.

Det gode er, at det nok skal blive jul alligevel og netop i år skulle der blive mulighed for at holde jul uden stress og jag. Måske kommer vi undtagelsesvist til at opleve, at julefreden faktisk kommer til at sænke sig.

Som det lyder i sangen Højt fra træets grønne top: Corona varer længe, koster mange penge.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...