Et knap fire meter højt stykke kommer snart op midt i byen. Se her hvor

AALBORG: Om en måneds tid er det 30 år siden, Berlinmuren faldt.

Og nu kan du snart - midt i Aalborg - se en næsten fire meter høj sektion af den forhadte mur. Det originale stykke mur er en del af den markering af jubilæet, som Aalborg Historie Museum laver de kommende måneder.

Det ikoniske stykke beton bliver sat op i en glasmontre på den nye plads vest for Budolfi - foran det gamle posthus - mellem 21. oktober til 3. november. Den 2,5 ton tunge sektion er hentet til landet i et samarbejde med historiefestivalen Golden Days og Koldkrigsmuseum Langelandsfort.

- Det er helt specielt for os at få mulighed for at fortælle om Den Kolde Krigs allersidste fase med et originalt stykke af Berlinmuren, fortæller museumsinspektør ved Aalborg Historiske Museum, Ulla Egeskov i en pressemeddelelse.

Det originale stykke Berlinmur bliver sat op på den nye plads ved Budolfi. Foto: Malthe Folke Ivarsson

Men allerede fra næste fredag, 11. oktober, kan du opleve historien om den ikoniske mur. Her åbner museet nemlig udstillingen Berlinmurens fald 1989, hvor det er muligt at studere murens historie, dens betydning og ikke mindst, hvordan man oplevede murens fald i samtiden.

- Muren kom til at stå som et meget synligt symbol på den brutale opdeling mellem Øst og Vest, som prægede Europa. Der er mange yngre mennesker, der ikke har nogen erindring om koldkrigsperioden, og vi håber, at mursektionen og museets udstilling kan være med til at sætte fokus på Den Kolde Krig og de tre fredelige årtier, vi har oplevet i Europa efter Den Kolde Krigs afslutning, fortæller Ulla Egeskov.

I forbindelse med udstillingen har Aalborg Historiske Museum lånt en række souvenirs og genstande fra private. De stammer alle fra tiden lige efter murens fald, hvor man for første gang kunne rejse frit til og fra Østtyskland.

På udstillingen kan museumsgæsterne se Berlinmurens historie fortalt med genstande som for eksempel russiske officerskasketter, små og store stykker af Berlinmuren, som folk selv har hugget af, postkort med Berlinmurs-stykker – samt en østtysk spade. Sidstnævnte blev ”fundet” ved et af murens østtyske vagttårne af en ferierende aalborgenser.

Udstillingen Berlinmurens fald 1989 kan ses frem til næste forår.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...