I 70 år har Limfjords-Værftet været lukket land - lørdag åbner det for os alle

AALBORG: Havnen skal gives tilbage til byens borgere!

Sådan lyder det fra kokken, idemanden og bådentusiasten Lars Jeppesen, som netop har taget hul på et enormt projekt på Skudehavnsvej.

Han vil omdanne det tidligere Limfjords-Værftet til en stor maritim legeplads for håndværkere, erhvervsdrivende og foreninger og ikke mindst byens borgere.

- Det er det sidste maritime område, vi har tilbage i Aalborg, og dermed den sidste chance, vi har for at bevare og beskytte den vigtige arv, siger han.

Siden 1947 har værftet med den blå metalport ud til Skudehavnsvej været lukket land for byens borgere. Flere skilte forbyder uvedkommende adgang, men fra i morgen, lørdag 23. juni, er det slut.

Katrine Schousboe og Jesper Thomasen
Området har været lukket for offentligheden siden 1947 - men rummer masser af historie.

Havnen er blevet en p-plads

Som et symbol på de nye tider bliver skiltene ved middagstid rykket ned og en ny tid begynder, Lars Jeppesen vil nemlig have os alle til at komme forbi og se, hvad der gemmer sig bag den blå port.

- Det er en grund med masser af romantiske træk af gamle dage og havnemystik. Det er et specielt område med en lang historie, som vi nu skal have fortalt, siger han.

Skiltenedtagningen bliver fulgt af åbent hus på området, hvor man kan hilse på beboere og erhvervsdrivende. I udstillingsbygningen er der hver time infomøde, hvor man kan høre om den nye bydel. Fra kl. 17 er der fællesspisning, dj og pop up koncerter før der kl. 20 er sankthansbål med tale ved stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen.

- Det her er markeringen af, at vi nu er i gang. I løbet af efteråret bliver der endnu flere byrumsaktiviteter, lover han.

I forbindelse med grand opening på værftet har kommunen givet tilladelse til, at Skudehavnsvej bliver lukket for trafik. Og sådan skal det også være fremadrettet, hvis man spørger Lars Jeppesen.

- Det kan ikke passe, at når man kommer og lægger til med sin båd, så skal man nærmest klatre over en Citroën eller en BMW for at komme i land. Havnen har mistet sin værdi og er blevet til en parkeringsplads. Det skal der laves om på, så vi kan gå ned og se ud over vandet og tænke på Troels Kløvedal, siger han.

Katrine Schousboe og Jesper Thomasen
Mod Skudehavnsvej har kunstneren Richard Holmes givet muren nyt liv med en kæmpe maritim grafitti.

Plads til romantisk rod

Det er A. Enggaard A/S, der ejer området, og planen er med tiden at bygge boliger på noget af det.

Lars Jeppesen har dog efter, hvad han selv kalder mange argumenter og lang tid, fået lov at lave et idekatalog over, hvordan man igen kan få værtsområdet til at blomstre og blive en levende bydel med eksempelvis foreninger, kunstnere og caféer.

- Jeg er kisteglad for, at Enggaard kan se kvaliteten i det og vil være med til at sikre, at vi får bevaret vores maritime arv. Vi skal have gjort det rigtige her, for ubevidst tror jeg, mange savner et havneområde som dette, hvor man kan gå ned og kigge ud, siger han.

Katrine Schousboe og Jesper Thomasen
Værftsområdet er den sidste rest havnemiljø, vi har tilbage i Aalborg. Derfor er det vigtigt at bevare den, mener Lars Jeppesen.

Mere konkret er planerne at bevare de gamle værftsbygninger, mens de grønne træbygninger ud mod vejen skal vige for en stor glaslignende katedral, hvor bådejere kan vedligeholde deres både. Nogle af murstensbygningerne skal istandsættes og indrettes til små værksteder, hvor håndværkere og kunsthåndværkere kan få plads.

- Det skal være, så man kan se, at folk arbejder, og der skal være liv om aftenen. Samtidig skal der være plads til romantisk rod, det er jo et havneområde. Vi skal ikke have noget med moderigtige græsduske her. Det skal være varieret og kreativt.

Lars Jeppesen skal nu ud og finde nogle legekammerater. I disse uger drikker han derfor kaffe med privatpersoner og foreninger, der er interesserede i at være med.

- Når vi så har en tilpas stærk gruppe, skal vi lave en køreplan for området. Så må vi se, siger han.

Katrine Schousboe og Jesper Thomasen
I en ny udstillingsbygning er initiativtageren klar til at tage imod privatpersoner og foreninger, der er interesserede at være en del af det nye område.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...