Store, nye affaldsspande i midtbyen skal gøre det nemmere at komme af med bananskræl og kaffekrus og samtidig sætte en stopper for fuglenes tag-selv-bord

AALBORG: De er små og grå har siddet der siden engang i 80’erne. Og nu er de snart fortid.

De gamle affaldskurve i midtbyen er i fuld gang med at blive skiftet ud med nogle nye og væsentligt større modeller.

- Vi er begyndt i Bispensgade i år, men udskiftningen sker over de næste fire år, fortæller Niels Sloth Christiansen, afdelingsleder i By- og Landskabsforvaltningen.

De store, mørkegrønne tøndelignende kurve er ikke alene mere synlige i gadebilledet, de skal også gøre det lettere at sortere affaldet i farten.

Katrine Schousboe og Henrik Bo
Spandene gør det enklere at sortere affaldet. Plast og metal skal i én, mens restaffald skal i den anden.

Træk en pantflaske

Fremover skal vi derfor dumpe vores affald i forskellige beholdere.

Plast og metal skal i én, mens restaffald skal i en anden. Som noget nyt skal pantflasker også skilles fra, for skraldekurven har et hul, hvor flaskerne puttes i. Flaskesamlere kan så siden trække dem ud i bunden af spanden.

- Vi vil gerne have at folk samler flaskerne sammen, men vi har tidligere haft problemer med, at flaskesamlere rodede affaldet ud af kurvene for at finde flaskerne. Det undgår vi nu, hvor flaskerne ikke er i kontakt med det øvrige affald, siger han.

Niels Sloth Christiansen forventer ikke, at byens brugere begynder at sortere deres bananskræller og kaffekrus fra dag ét. Det kommer til at tage tid, men skal nok komme efterhånden, er han overbevist om.

Katrine Schousboe og Henrik Bo
Byens flaskesamlere undgår for fremtiden at rode sig gennem pizzarester, æbleskrog og andre efterladenskaber i deres jagt på pant, for med de nye spande kommer de ikke i kontakt med affaldet. Returflaskerne kommes i det runde hul - samlerne kan herefter fiske dem ud i bunden af spanden.

Skilteskov skjuler skraldekurve

Der bliver opsat 20 nye spande i år - i første omgang i Bispensgade og de omkringliggende gader.

De kommende tre år fortsætter udskiftningen - næste år gælder det kurvene på havnefronten og Boulevarden.

Vi kommer i fremtiden til at gå lidt længere med det brugte lommetørklæde og tyggegummi. Antallet af affaldskurve bliver halveret, men til gengæld er de nye dobbelt så store som de gamle.

- De gamle kurve sad meget tæt, men var svære at få øje på, så i bund og grund tror jeg ikke, man vil mærke den store forskel, konstaterer Niels Sloth Christiansen.

Han tilføjer, at siden de gamle kurve kom op i 1980’erne i forbindelse med "Ren by, Grøn by"-kampagnen er der sket meget med den måde, butikkerne skilter på. Der er kommet flere skilte i bybilledet, og dermed er det også blevet sværere at se, hvor man skal komme af med sit skrald.

- Samtidig er der også kommet væsentligt mere affald. I løbet af de seneste otte-ti år er vi begyndt at spise meget mere på gaden, og derfor har vi brug for nogle større kurve, siger han.

Mågernes skræk

Mens midtbyens brugere kan glæde sig over, at det bliver nemmere at spotte skraldekurvene, så vil der være dyr, der går glip af festmåltider.

Udformningen af kurvene betyder, at måger, katte og andre dyr får væsentligt sværere ved at komme til pizzarester og æbleskrog.

Tidligere har der været store problemer med, at affald lå spredt langs gader og i parker, fordi kurvene mangler låg eller, på anden måde er tilgængelig for dyr.

- Det skulle gerne løse sig nu, siger Niels Sloth Christiansen.

Der er afsat i alt tre mio. kroner over de næste fire år til udskiftningen af affaldskurvene.

De grønne "tønder" varsler samtidig startskuddet på en ny kampagne, der sætter fokus på de grønne tiltag, der sker i kommunen. Kampagnen hedder "Gør os alle grønnere".

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...