Det kan være en udfordring med ekstraudstyr på bilens tag. Niels Skovmand er tilbage fra ferie med nyt i erfaringsposen

KLUMME: Skolerne har ladt alarmen lyde, og skoleelever i flok er blevet draget af fløjten, som indikerer, at der endnu engang skal presses viden ind i deres jomfruelige hoveder. Samtidig er de også det synlige bevis på, at sommerferien endegyldigt er slut.

Tilbage står minderne om en nyligt overstået ferie. Selv valgte jeg at tilslutte mig den alenlange karavane af biler med tagbokse, der sneglede sig igennem den tyske sommertrafik. Målet for rejsen var Provence, nærmere bestemt den sydfranske riviera, og jeg tog afsted med en blanding af glæde og frygt for den uoverstigelige sprogbarriere. Havde jeg bare i sin tid fulgt bedre med i franskundervisningen, det ene år jeg fysisk var til stede, ville jeg være bedre stillet. Jeg kunne inden rejsen kun tælle til 10 samt bestille en croissant og en baguette.

Fortrøstningsfuldt fik jeg overstået den tyske trafik og hilste de franske betalingsveje velkommen. Undervejs på rejsen havde jeg undret mig over den sagte panfløjtemusik, der havde ledsaget mig de første 1000 kilometer af rejsen. Da jeg rullede vinduet ned, kunne jeg konstatere, at det var en manglende plastikdims på tagbøjlen, der sørgede for de liflige toner.

Velankommet til campingpladsen, som skulle være mit hjem de næste tolv dage, stødte jeg på den første sproglige modstand. I receptionen forkyndte jeg på udmærket engelsk, at jeg ikke behersker det franske sprog. På en tilsvarende overbevisende måde kunne damen i receptionen fortælle mig, at hun ikke beherskede det engelske sprog. Efter en kort seance med kuglepen og fagter nåede vi dog frem til enighed, og det lettere slidte mobilhome kunne besigtiges og til nød kaldes beboeligt.

Fordelen ved køreferie er, at man hurtigt kan komme afsted på sightseeing, uden at skulle have styr på logistikken. Vi besluttede os for en dagstur til den betagende by Hyères - med ønsket om at indtage moules frites på Place Massillon. Vi kørte ind ad byens smukke palmealléer og kæmpede os igennem de utallige rundkørsler, hvor alle regler om vigepligt og signalering med blinklys tilsyneladende er ikkeeksisterende. Halv-panisk kastede jeg hovedet fra side til side og ledte efter en parkeringsplads. Pludselig øjnede jeg en stor pil ind til parkeringskælderen ved Casino Hotel Des Palmiers - og fejrede min triumf med et voila!

Vi kom forbi bommen, og jeg tog tilfreds min parkeringsbillet. Det var her, jeg fornemmede en svag mislyd udefra. Men jeg affærdigede det og rullede videre. Foran mig fandt jeg nedkørslen til en parkeringskælder og tænkte: ”Der er godt ikke meget plads.” Heldigvis var der, inden jeg nåede frem til den massive betoninddækkede nedkørsel, en garagerulleport, som var en anelse højere. Her hørte jeg så for anden gang mislyden. Jeg var kørt ind i porten! Denne gang var mislyden dog højere og mere insisterende. Pludseligt trådte jeg hårdt på bremsen og mærkede ubehaget og den kolde sved pible frem på panden. TAGBOKSEN!!!

Hurtigt fik jeg sat i gear, bakkede opad rampen, tilbage til bommen, hoppede ud af bilen og kiggede desperat op på port og boks. Der var intet sket. Heldige mig, havde jeg kørt 2 meter længere, ville det have været en helt anden sag. Jeg skyndte mig hen til betalingsanlægget og fik trykket på nødtelefonen. Der fik jeg fremstammet, at jeg ikke taler fransk, og stemmen i den anden ender kvitterede med et: ”Jeg taler ikke engelsk.”

Hvordan jeg fik forklaret, hvor jeg var, og hvad problemet bestod i, det aner jeg ikke. Men på en eller anden måde fik jeg dog beskrevet min nød, og som da Moses skilte vandene, gik bommen op, og jeg kunne vende tilbage til sydens sol. Jeg fik mine muslinger. Og resten af ferien forløb uden de store problemer. Jeg vil til enhver tid anbefale Provence som rejsedestination. Også med en tagboks.

Når jeg lukker øjnene, kan jeg stadigvæk skrue tiden tilbage til den sommeraften på en rasteplads ved Osnabrück, hvor der holdt seks biler på stribe med blanke sorte tagbokse, som smukt tegnede sig kontrastfyldt imod den dybe blå sommerhimmel.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...