Sanger Annika Aakjær fortæller her om sit forhold til Aalborg, sin karriere - og meget andet

AALBORG: 36-årige Annika Aakjær er født og opvokset i Vodskov, og hun har tilbragt en del tid i Aalborg - blandt andet da hun gik på Aalborghus Gymnasium. Den prisbelønnede sanger og sangskriver giver koncert i Musikkens Hus 12. oktober, og i øjeblikket kan du også møde Annika Aakjær i programmet Toppen af poppen på TV2.

Tina Larsen
Showet i Musikkens Hus bærer titlen Enebarn. PR-foto

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Umiddelbart tænker jeg på havnen, som den så ud engang.

Jeg forstår godt trangen til at gøre den fin og flot og bygge nyt, men jeg holdt meget af den før.

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?

Jeg synes, at de steder i Aalborg, der er mest Aalborg-agtige, er Vestbyen, jeg har altid holdt særligt af den del af byen.

Men det sted, der betyder mest, er nok Østre Anlæg, som min farmor boede overfor i min barndom. Og så elskede jeg Tivoli.

Hvordan bruger du byens muligheder?

Nu er det jo mange år siden, jeg er flyttet fra byen, så det er begrænset, hvor meget jeg bruger mulighederne.

Men jeg opfatter Aalborg som en by med relativt højt til loftet, og da jeg boede her i mine teenageår, følte jeg mig aldrig set skævt til som sådan på trods af sært tøj, hår og piercinger. Det har jeg først forstået at sætte pris på efter at have boet andre steder.

Hvad har Aalborg betydet for din karriere?

Det har jeg svært ved at svare på. Jeg tror mest, at det har betydet noget i forhold til for eksempel at nogle af de journalister, der har interviewet mig, har været optaget af, at jeg var fra Nordjylland. At der har været en idé om, hvordan sådan en eksotisk nordjyde er, og så et behov for at have et sammenligningsgrundlag med for eksempel Niels Hausgaard og Allan Olsen.

Min oplevelse er lidt, at det måske har været nemmere for nogen - på godt og ondt - at sætte mig i bås som bramfri nordjyde.

Men jeg oplever det - her i de senere år - som en eller anden fordel, at når jeg skruer op for min nordjyske dialekt, så kan jeg sige ting på en lidt mere spidsfindig måde, og det kan jo være rart nok at få lov til.

Hvordan oplever du Aalborg i forhold til at hjælpe og fremme unge talenter, der har en drøm om at slå igennem på musikscenen?

Da jeg selv boede her, var musikken ikke en drøm for mig. Der er ikke nogen selvforståelse som musikby, som der for eksempel er i Aarhus og København, og faktisk Skive, og det kan vel give mere mindreværd, end der er i forvejen.

Da jeg boede her, var der meget heavy musik i Aalborg, og jeg synes, at noget af det mest eksperimenterende og interessante musik, der har været i Danmark, stammer fra Aalborg, for eksempel Oh No Ono og Figurines. Men det er jo bands, der hurtigt rykkede til København for at jagte en drøm.

Jeg tror dog, at ting som youtube og soundclould, samt det at man væsentligt nemmere og ikke mindst billigere selv kan producere musik på en computer hjemmefra, har gjort, hvad kan man sige, geografien fri, og det betyder, at der er endnu højere til loftet i forhold til at skabe noget selv, uanset hvor i verden man er.

Hvilke personer i Aalborg og omegn betyder noget særligt for dig i dit privat- og/eller arbejdsliv

De senere år har jeg mistet både min far og farmor, og de var netop nogen, jeg forbinder meget stærkt med Aalborg by, min far boede hele sit liv i Aalborg. Det har måske lagt en lille dæmper på min lyst til at kigge forbi så tit, fordi det typisk var de to, jeg besøgte, når jeg var her.

Hverken min far eller farmor ligger på en kirkegård som sådan, så når jeg skal "besøge" dem nu, så går jeg i Østre Anlæg og tænker på alle de gode minder, der ligger der. Og jeg husker, hvordan Østre Anlæg føltes uendelig, da jeg var barn - og hvor overskueligt det alligevel virker i dag.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...