Vores klummeskribent Jonny Hefty har været til årets første Slamfrø - og han er svært begejstret

AALBORG: En tidlig tirsdag aften i februar iførte jeg mig min digterhat og mine klogeste briller, og begav mig mod Studenterhuset. Jeg skulle til årets første Slamfrø, som er en poetisk kamp på ord mellem ti lokale digtere i disciplinen poetry slam.

Der var mørkt og lunt i Studenterhusets sal, som var indhyllet i atmosfærisk instrumentalmusik og fyldt med et forholdsvist ungt publikum, som talte afdæmpet med hinanden. Selvom der stod øl rundt omkring på bordene, var folk tydeligvis ikke kommet for at drikke sig fulde. De var kommet for at høre originale lokale digte...

Aftenens vært, Mark Jensen-Skovgaard, som også er initiativtageren til Slamfrø, som nu kører på niende sæson, gik på scenen og startede med et velkomst-slam: ”Velkommen til dem, der har glædet sig til i aften i flere uger / og til dem, der selv kunne springe ud som slammer, hvis bare de turde / og velkommen til dem, der har det helt fint med bare at være tilskuere”. Slammet afsluttes med en præsentation af aftenens ti deltagere, som kommer ind og sætter sig på række bagerst på scenen.

Der er tre enkle regler i poetry slam: Man må recitere, råbe, rappe, synge og hviske sit digt, men det må ikke vare mere end 3 minutter og 10 sekunder. Man skal slamme egne tekster (fra hukommelsen, papir eller telefon). Det er ikke tilladt at bruge rekvisitter, og som værten kækt kommenterer: ”Man må ikke optræde nøgen, da det regnes for et slags kødkostume”.

Der er fem dommere, som er tilfældigt udvalgt blandt publikum. Eneste kriterium er, at de ikke må kende nogen af slammerne personligt, og for at undgå 'ekskæreste- og svigermor-point' trækkes de højeste og laveste point fra. Dommerne dømmer på en skala fra 0,0 til 10 på tavler, som de efter en kort votering, rækker i vejret. Værten beder dommerne om ikke at lade sig påvirke af publikum, hvorefter han beder publikum om at gøre, hvad de kan for at påvirke dommerne. For at kickstarte stemningen skal publikum 'klappe et tal'. Værten spørger; Hvordan lyder 1,5 point? ”Buuuh, lort, øv” svarer publikum. Hvordan lyder 5,2 point? Spredte klapsalver i salen. Hvordan lyder 10 point? Alle klapper, hujer, pifter og hamrer i bordene. Det kan være svært at holde kæft i de tre timer Slamfrø varer (bare spørg min kæreste), så det fungerer rigtigt godt, at man indimellem får lov til at larme lidt.

Inden dysten mellem de ti poeter går i gang, introduceres et offerlam, en prøve-poet, som ofte er en debutant, der dels får muligheden for at prøve et enkelt digt af foran et publikum (udenfor konkurrencen), og derudover giver dommerne en mulighed for at lægge et niveau og prøve at give point. Og så går konkurrencen i gang. Præmierne er temmelig beskedne; en drinks-menu bestående af en flaske Martini, et par juleøl og nogle chips - men nummer 1 og 2 får også koncertbilletter til Studenterhuset, og kvalificerer sig til Aalborgmesterskabet i poetry slam 6. juni.

De ti vidt forskellige digtere demonstrerer, at der er mange måder at slamme poesi på. Peter Thaisen stiller spørgsmålet: Hvem er jeg? Er jeg en nar, en seriemorder, et misforstået geni? Er jeg mon go' nok? Jais Christiansen leverer et rå-rimende tømmermands-slam, og Kaare Olsen har skrevet et digt til Red Barnet, der handler om, at han egentlig ikke kan lide børn (selvfølgelig med et twist). Hans Hyttel, som er underviser på universitetet, råber et digt, om at han glæder sig til at blive en gammel sur brokrøv, så han kan klandre de forbandede kværulanter. Claus Nivaa laver et morsomt og liderligt hvis-jeg var-Jørgen-Leth slam, som han oplæser med den karakteristiske nasale Jørgen Leth stemme og diktion, og Nikolaj Lind Holm har sjove betragtninger, om at mænd er nogle liderlige svin, hvilket vækker stor begejstring blandt kvinderne i salen.

Så er der pause. Pointene lægges sammen, ølkrusene og tekopperne fyldes og det annonceres hvilke seks slammere, der er gået videre til aftenens 2. runde. De går på scenen og slammer drengedrømme om Star Wars, om hvor svært det er at blive taget alvorligt, når en voksen mand barberer sit skæg af, om mellemledere som flytter til Randers og opfostrer en generation af voldelige, kokainsniffende møgunger, om frihed, danskhed og angsten for de fremmede, og om livet i Aalborg og resten af verden.

Efter endnu en pause, hvor størstedelen af publikum samles udenfor på Gammeltorv og diskuterer digtene, bliver aftenens tre finalister annonceret, og indholdet af 'taberspanden' endevendes. Taberspanden er, sjovt nok, en balje, hvor publikum kan lægge gaver og opmuntringer til aftenens største taber - poeten på tredjepladsen. Aftenens taberspand indeholder blandt andet en tampon, en japansk avis, en pakke cigaretter med en enkelt smøg i, en naturgeografiopgave, en lommelet til at tørre øjnene med, seks karameller, en femmer og en indkøbsseddel.

Finalen vindes af Kaare Olsen, som slammer om forventningerne til en kommende partner. På andenpladsen kommer den dobbelte Aalborgmester, Hans Hyttel, med et slam om, hvor synd det er for de rige. Tredjepladsen og taberspanden går til gymnasielæreren Claus Nivaa, som digter og crooner sig igennem et sjovt slam om hans store drøm om at blive dansktop-sanger.

Mens vi laver larm for tidtageren og medarrangøren Simon Dalsgaard, dommerne, slammerne og Danmarks bedste slampublikum (os selv), roder vinderen Kaare desperat efter et vinderslam i en krøllet bunke digte, men han finder det aldrig og holder i stedet en improviseret takketale.

På vejen hjem funderer jeg over, hvor fedt det er, at vi har en så velstimuleret og inspirerende poetry slam scene i Nordjylland med masser af forskellige poeter i alle aldre, underlige emner, skæve indgangsvinkler, sjov, alvor og underholdning. Og ikke mindst et stort, interesseret og engageret publikum, som ni gange om året slukker mobilen og bruger en aften på at lytte til digte. Det er altid en fornøjelse at være til Slamfrø, og jeg overvejer kraftigt at stille op næste gang - med digterhat og læsebriller. Ork satme! Vi har meget at være glade for i Dobbelt A.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...