Op mod 200 mødes et par gange om måneden for at spille brætspil med hinanden - det er gratis og alle kan være med

AALBORG: Der er flere end 200 spil at vælge mellem. En god håndfuld hjælpere står parat til at forklare reglerne. Og der er masser af andre at spille med.

Har man bare den mindste interesse i at spille brætspil og vel at mærke også lære nogle nye at slagsen at kende, så forvandler Kedelhallen i Nordkraft sig et par gange om måneden til noget nær spillehimlen.

Her arrangerer Mathias K. Berthelsen og en flok andre entusiaster nemlig gratis spilleaftener for alle, der har lyst til at være med.

- Jeg kommer fra en verden med noget nørdet kortspil og forskellige computerspil. Men på et tidspunkt var vi en flok venner, der fandt ud af, at brætspil er sjovt, og vi begyndte at samle på spillene. Vi følte, vi havde opdaget noget helt særligt og ville gerne dele det med andre og spurgte på Studenterhuset om vi måtte lave spilleaftener der, fortæller han.

Det viste sig, at de studerendes hus netop havde ledt efter nogle spilentusiaster, så Mathias K. Berthelsen og de øvrige i Spilhylden fik 3500 kr. til at købe spil ind for.

- Den første aften kom der syv, ler han.

Siden fik spilleglæden vinger, og hurtigt kunne en spilleaften tiltrække op mod 200 mennesker til Studenterhuset.

- Det var flere end til mange af stedets koncerter, og vi sad rigtig tæt, konstaterer han.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
- Spil er mit liv, konstaterer Mathias K. Berthelsen, som står bag Spilhylden sammen med en flok andre brætspilsentusiaster.

Ingen gamle travere

Det er fire år og rigtig, rigtig mange spil siden. I mellemtiden er spilleaftenerne rykket til Kedelhallen i Nordkraft, hvor der er plads til flere mennesker, men konceptet er i bund og grund det samme.

På aftenerne kan man møde op mellem kl. 17 og 22, som det passer - alene eller med en gruppe venner. Her står Mathias K. Berthelsen og de øvrige medlemmer af Spilhylden klar til at hjælpe og vejlede med at finde spil og gennemskue regler.

- Vi har over 200 spil i vores katalog, som vi prøver at kunne reglerne til. Der er ingen, der gider læse regler, så det er vigtigt, vi kan hjælpe, forklarer han.

Sammensætningen af spil er bred, men man skal ikke forvente at finde travere som ludo eller matador i mellem.

- Vi har haft klassikere i vores sortiment, men har taget dem ud igen. For når nogen kommer første gang, er de tilbøjelige til at tage det, de kender, og så er vores erfaring, at de ikke kommer igen. Folk kommer derimod igen, når de får input til noget nyt, siger han.

Som gruppen har fået større erfaring, er de også blevet bedre til at læse, hvad der interesserer gæsterne og matche dem med interessante spil.

- Vi har efterhånden en flok spil, som vi ved, er et hit. Vi ved f.eks., at skal vi finde noget til to, er Patchwork godt, forklarer han.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Højsæsonen for spilaftenerne ligger typisk i oktober.

Spil for titusindvis af kroner

De flere end 200 spil er i grove træk entusiasternes egne.

De har brugt i titusindvis af kroner på at købe ind - mest fordi de ikke kan lade være. Sidste år fik de en sponsoraftale med Aalborg Spilforsyning i Algade, som betyder, at de til hver spilleaften får et nyt spil til samlingen.

Alligevel er det til tider hårdt - men sjovt - arbejde at blive ved med at finde det rigtige.

- I starten var det noget med at høre rundt omkring, hvad der var sjovt. Så begyndte vi at købe ind efter YouTube-kanalen Tabletop, læse anmeldelser og tage på messer. Nu har vi så mange spil, at vi er nødt til at købe helt nye, som ikke er anmeldt endnu, lyder det.

Mathias K. Berthelsen tøver ikke med at sige, at spil er hans liv. Både uddannelse og arbejde er inden for computerspil-branchen, men brætspillene kan bare noget særligt.

- For mig selv var de et lidt desperat forsøg på at finde noget andet at lave med mine venner end drikke og danse. Men spillene er også fantastiske, hvis man er lidt akavet, for man behøver ikke tale så meget sammen, siger han.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Der er omkring 200 spil at vælge mellem til en spilaften.

Op mod 200 deltagere

Deltagerrekorden til en spilleaften er 350. De fleste aftener ligger på et sted mellem 100 og 200 deltagere.

- Der er mange fordomme om brætspil. Mange mener, de er for børn, eller er noget nørdet noget med drager og dæmoner, eller det er frygtelig abstrakt og kompetitivt a la skak, siger han og tilføjer, at det er netop, hvad de er: fordomme.

Og nu vi er ved dem, ja, så er kønsfordelingen ved aftenerne næsten helt ligelig. Det er til gengæld ikke nogen fordom, at det er flest unge, der møder op. Hovedparten af deltagerne er studerende.

- Men aftenerne er for alle. Og så er det gratis, understreger Mathias K. Berthelsen.

Spilhyldens næste arrangement er 24. september. Du kan læse mere om arrangementet på Facebook.com/spilhylden

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Udvalget er stort, men de spil, der hitter, er typisk dem, man hurtigt kan forklare, men som stadig gør noget nyt, forklarer Mathias K. Berthelsen.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Entusiasterne fra Spilhylden står klar til at hjælpe med at finde det rette spil og forklare reglerne.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Hovedparten af deltagerne er studerende, men alle er velkomne, understreger arrangørerne.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...