Prisen på parkering stiger, og det samme gør prisen på p-licenser. Foto: Lars Pauli
Livet her

Parkering, p-licenser og færgebilletter bliver dyrere - se hvad du skal af med

En ordning bliver dobbelt så dyr, og gratis p-ordning skrottes - til gengæld skal to p-huse renoveres

03. september 2022 kl. 08:34

AALBORG: Bilisterne i Aalborg skal fra årsskiftet hoste op med flere penge, når de parkerer bilen på en række af Aalborg Kommunes parkeringsanlæg.

Desuden stiger prisen for at tage med færgerne Egholm og Hals-Egense. Alt sammen er det en del det budgetforslag, der blev fremlagt fredag.

Stigningerne skyldes, at man har haft et indtægtstab på parkering efter, at man bl.a. solgte Budolfi Plads. Man har bare aldrig justeret p-indtægten til i budgettet, som Nordjyske tidligere har beskrevet.

By og landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen (V), der ses til højre i samtale med Jes Lunde (R), er ikke glad for, at p-taksterne hæves, men han glæder sig til gengæld over, at to p-huse renoveres. Foto: Torben Hansen

- Der mistede vi en af de bedst indtægtskilder, som vi overhovedet havde, siger by og landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen (V) om Budolfi.

Tabet af den og andre anlæg betyder nu stigninger på en række pladser.

Dyrere på Sauers Plads

- På Aabo Plads skal man give 10 kr. i timen, og lige ved siden af på Sauers Plads skal man kun give syv. Det justerer vi til 10 kr., så det er 10 kr. begge steder. Det er en lille justering, siger by og landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen (V).

Desuden hæves taksten på parkeringspladsen ved Kompas Hotel (det tidligere sømandshjem). Her stiger prisen for at parkere fra syv til 10 kr. i timen.

- Fordi det ligger så tæt på centrum, siger rådmanden.

P-taksten hæves også på p-pladsen ved Kompas Hotel. Foto: Martin Damgård

Ved AKKC og p-pladserne i Vestbyen og Mellem Broerne hæver man fra syv til otte kr.

- Det er små justeringer.

Generelt er det hele den grønne p-zone, der får den prisstigning.

Nogle takster holdes i ro

Til gengæld pilles der ikke ved de dyreste takster, hvor det i dag koster 16 kr. som bl.a. Gåsepigen.

- Vi synes, at de ligger højt nok, siger Jan Nymark Thaysen.

Desuden skal færgepassagererne fra årsskiftet til at betale 2-4 kr. mere pr. billet alt efter kategorien.

- Priserne er bl.a. steget kraftigt på brændsel.

Fordobling

De borgere der har i dag har en p-licens i byen får fordoblet prisen. Den går fra 1000 kr. til 2000 kr. årligt. Rådmanden peger på, at en p-licens er væsentlig dyrere i eksempelvis København.

Priserne på årskort til de kommunale p-huse sættes også op fra 4000 kr. til 5000 kr., mens et månedskort hæves fra 400 til 500 kr..

Ordning droppes

Desuden skrottes en gratis parkeringsordning.

- Det her med gratis parkering og licenser til el- og hybridbiler, den skrotter vi, fordi der er så mange. De kan godt betale selv, siger rådmanden, der tilføjer, at den ordning skulle indføres ved årsskiftet

Rådmanden er dog ikke glad for prisstigningerne på parkering.

- Det er noget, som vi altid har været imod, men netop fordi at vi bruger pengene aktivt på at lave bedre forhold, så bliver det nok tilgivet, tænker jeg, siger Jan Nymark Thaysen.

Han henviser til to store renoveringer af p-huse.

Mangelfulde fuger

Det drejer sig om, der P-anlægget på Sauers Plads, der skal renoveres i 2023. Fugerne på p-dækket er mangelfulde, der er konstateret skader på betonelementer, brandskabene er skadet eller i dårlig stand, og belysningen bør optimeres ud fra drifts- og miljøhensyn. Det koster 1, 2 mio.kr. Endelig skal P-anlægget ved AKKC have en ordentlig tur og renoveres for 7,9 mio. kr. i 2023.

- Det er simpelthen bare for at få det til at hænge sammen. Vi renoverer også betalingsautomaterne, der skal nye kortlæsere i, så man kan sige, at nogle af pengene kommer retur, siger rådmanden.

I dårlig stand

Specielt p-huset ved AKKC er i dag i en sørgelig forfatning.

- Det er lige før, at vi skal lukke det, hvis vi ikke renoverer, siger rådmanden.

Samlet giver stigningerne omkring fire mio.kr. årligt ekstra i kassen.

Annonceret indhold

Nyeste