Dykkere er nu i færd med at udlægge kæmpestore og tonstunge betonbjælker ud for Honnørkajen i Aalborg

AALBORG: Det er et præcisionsarbejde under svære betingelser, når der skal udlægges kæmpestore og tonstunge betonbjælker på bunden af Limfjorden ud for Honnørkajen i Aalborg.

Man kan vist roligt sige, at monteringsarbejdet under vandoverfladen i ca. 10 meters dybde ikke er for amatører, men derimod kræver det professionalisme til fingerspidserne at klare en opgave af denne kaliber.

Dykkere fra firmaet Dykkerstaal A/S i Hanstholm, er således de professionelle vandhunde, der nu har taget hul på mission possible på bunden af fjorden.

Hele missionen går kort fortalt ud på at sikre bunden på en ca. 185 meter lang strækning langs med Honnørkajen, for det er præcis på denne strækning, at de megastore krydstogtskibe lægger til kaj, når de gæster Aalborg.

Torben O. Andersen
Dykkerne arbejder på skift på bunden, og Sonny Rasmussen har været i vandet i ca. 135 minutter og skal derfor have en tiltrængt pause. Foto: Claus Søndberg

Skibene slider helt enormt på både fjordbund og kajanlæg, og det er nu blevet lidt af en hasteopgave for Aalborg Kommune at få ført anlægsarbejdet ud i livet, før der tages hul på den ny krydstogtsæson i april i år.

Anlægsarbejdet på fjordbunden omfatter bl.a. støbning af en ca. 40 centimeter tyk betonplade, der rager ca. 13 meter ud fra kajen og som får en længde på ca. 185 meter.

Pladen skal omkranses af dels granitsten, dels betonbjælker for at holde den på plads.

Bjælkerne er 12 og 13 meter lange, og de vejer henholdsvis 2500 og 2800 kilo pr. stk.

Torben O. Andersen
Der er briefing på kajkanten, og dykkerne Sonny Rasmussen (tv) og Michael Nielsen i midten lytter til meldingen fra lineholder Jon G. Andersen. Foto: Claus Søndberg

Dykkerholdet fra Hanstholm består af dykkerne Michael Nielsen og Sonny Rasmussen, og de bistås på landjorden af lineholder Jon G. Andersen.

Da aalborg:nu lagde vejen forbi Honnørkajen, var det Sonny Rasmussen, der havde tjansen nede på bunden.

Michael Nielsen og Jon G. Andersen siger til aalborg:nu, at dykkerne på skift arbejder nede i vandet i ca. 135 minutter ad gangen.

- Vi arbejder med et meget højt sikkerhedsniveau og tager selvfølgelig højde for, at vi ikke bliver ramt af f.eks. dykkersyge.

Torben O. Andersen
Dykker Michael Nielsen har opholdt sig lunt og tørt i mandskabsvognen på Honnørkajen, mens kollegaen er i vandet, og han skal nu selv til at gøre sig klar til at hoppe ned i Limfjorden, når først han har fået skiftet den gule beklædning ud med en hot water dragt. Foto: Claus Søndberg

Michael Nielsen og Sonny Rasmussen forklarer endvidere, at de er iklædt såkaldte hot water dragter, mens de arbejder på bunden.

Det betyder, at der konstant er varmt vand i cirkulation inde i selve dragterne med en temperatur på ca. 34 grader, og det gør dykkerne i stand til at udholde - og ikke mindst at arbejde i - det iskolde fjordvand. Vandtemperaturen i Limfjorden er nemlig pt. på kun ca. tre grader.

Hvis ellers alt går efter planen, så er anlægsarbejdet færdigt i løbet af ca. tre uger, og den endelige regning for hele arbejdet løber op i ca. fire millioner kroner.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...