Overfyldte containere, propper og henstillet affald fylder i gadebilledet. Men nu vil kommunen komme problemet til livs

AALBORG: De nedgravede containere, og det affald der somme tider ligger ved siden af i stedet for nede i dem, har været i fokus flere gange. Problemet med henkastet affald, og borgere, der tror container-øerne fungerer som en slags mini-genbrugsstation til storskrald, er altså ikke noget nyt problem.

Men problemet med henkastet affald opstår ikke, fordi containerne bliver fyldt til bristepunktet, men fordi der opstår en prop i selve indkastet. Propperne kommer, når nogen smider for stor en sæk, plastic eller pap ned i containeren.

- Jeg skal ikke kunne sige, det aldrig sker, men der er yderst sjældent, containerne er fyldte. For vi kommer der så tit. Der skal virkelig et ordentlig EM-brag og fest i gaderne til, at de bliver fyldte. Det er sjældent, det sker fra den ene dag til den anden, siger Jens Boye, der er renovationschef.

Ikke desto mindre kommer propperne tit, fortæller Kim Andersen, der er driftsleder i Aalborg Renovation.

Thomas Christensen
Propper og henkastet affald er ikke noget ny problem ved affaldsøerne i Aalborg. Arkivfoto: Henrik Bo

- Propperne har vi mange af hver dag. Det er også derfor, vi har udvidet vores service. P.t. kører vi fire dage om ugen kun for at overvåge propper og tage det henkastede affald, der står der.

Kim Andersen er nogle gange selv med ude for at tømme de nedgravede containere, og han fortæller, at problemet med henkastet affald er selvforstærkende.

- Selvom vi har tømt en enhed, ser vi borgere, der ikke engang kigger. De sætter bare tingene ved siden af. Når det sker, avler det her affald mere affald. For den næste, der kommer, tænker der må være en grund til, det står der, og gør så det samme. Der er en masse adfærd i det.

Thomas Christensen
Fordelen ved de nedgravede containere skulle være mindre lugtgener og risiko for skadedyr. Hvis altså affaldet ender nede i containeren. Foto Claus Søndberg

Ny teknologi skal hjælpe

Kommunen arbejder dog på at løse prop-problemet. De seneste 3-4 måneder har kommunen fået sat såkaldte fyldemeldere på en del af containerne. Fyldemelderne fungerer som en slags ekkolod, der kan sende besked om, hvor fyldte de nedgravede containere er.

- Vi er ikke derhenne endnu, hvor vi siger, at det her er løsningen på alt, eller at det her overhovedet ikke kan bruges. Men data bliver indsamlet. Herunder hvornår containerne har en vis fyldningsgrad, men også hvor hurtigt de bliver fyldt, fortæller renovationschef Jens Boye.

Selvom der endnu ikke er nogen fast konklusion på forsøgsprojektet, og melderne faktisk kun kan fortælle, hvor fyldte containerne er, så kan Kim Andersen og kollegerne allerede nu se, at melderne nogle gange også kan bruges til at fortælle om propper.

- Det, vi kan se allerede nu, når vi får data ind, er, at vi vil kunne forudsige en prop i mange tilfælde. Når jeg møder ind kl. 5 og laver logistikken for dagen, kan jeg måske se, at ø nr. to blev tømt kl. 17, men allerede er fyldt her til morgen. Så er der en kæmpe sandsynlighed for, det er en prop, forklarer driftslederen.

Thomas Christensen
Affaldsøerne er ikke beregnet til storskrald, alligevel bliver de ofte brugt til formålet. Har du stort affald, du ikke selv kan køre på genbrugspladsen med, kan du bestille Aalborg Kommune til at komme og hente det. Foto Claus Søndberg

SMS for hjælp

Oplever du problemer med de nedgravede containere, hvad end det er henstillet affald eller en prop, kan du selv være med til at afhjælpe problemet.

Kim Andersen fortæller, at der på hver container-ø er en mærkat med nummeret, man skal skrive til, og container-øens nummer. Så kan man via SMS fortælle, hvis der bliver problemer, så renovationsarbejderne kan køre ud hurtigst muligt.

- Hvis borgerne oplever nogle tekniske udfordringer, og det er måske meget bredt formuleret, men det synes jeg er fint, så opfordrer vi folk til at skrive ind via den her sms-service og ganske kort beskrive, hvad de oplever. Det kunne være henkastet affald eller en prop, siger Kim Andersen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...