Klummeskribent Mette Goddiksen er til fals for makeup-magi

KLUMME: Det må være en underlig, tilbagevendende oplevelse for min mand.

Hver morgen vælter en blanding af Beeker fra The Muppets Show og et slags roadkill ud af sengen. Måske endda Beeker som roadkill?

Efter at have siddet med et svedent, tavst udtryk over en espresso, går dette væsen på badeværelset og kommer ud som… mig. Eller i hvert fald eksemplaret af mig, der er til pænere brug.

Makeup er magisk. Lagt med kyndig hånd, så kan man ikke se det med det blotte øje, men det kan jo ændre udseendet totalt. Man spartler sig selv op til naturlig skønhed.

Her kommer jeg. Er bare sådan enormt flot fra første sekund, jeg slår gluggerne op! Ih, hvor blev I bare lige narret der! Ja. Jeg er salig i troen.

Det fik jeg repeteret, efter jeg havde gået uden i tre uger i hjemmekarantæne, og min mand fik øje på mig.

- Fåååååårk. Du er jo et helt andet menneske, udbrød han.

Jeg hjalp ham pædagogisk med at trække støvlerne ud af spinaten.

- Ja, ikke? Men et akkurat lige så pænt menneske.

Det var han fuldstændig enig i. Fuldstændig.

Jaja. Alt forladt. Jeg kender følelsen. Han må gerne mene, jeg er pænere med sminke. Det synes jeg også - det er ligesom meningen med alt pøleriet.

Det var en kæmpe åbenbaring for mig selv, da jeg som rødhåret teenager med et ferskt udseende opdagede sminken: Halløj, dér. Mit ansigt har konturer! Jeg har bryn og vipper! Mit fjæs er ikke bare en stor, hvid flade! Pludselig turde jeg nærme mig drengene og flokken af piger med det dugfriske, blonde udseende (fanden tage dem).

Og med erkendelsen af, at jeg ikke naturligt ligner en elverprinsesse, så fik jeg en livslang romance med Christian Dior og Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent.

Jeg er forbavsende nem, når Magasins parfumedamer præsenterer mig for produkter med eventyrlige navne og egenskaber. Når de udtaler titlerne på mirakelmidlerne, så glemmer jeg helt, der er tale om, hvad vi for eksempel engang kaldte bruncreme (men ve den sminkedåse, der har synlige kanter ved kæbepartiet): Nude Air Serum Nude Healthy Glow Ultra-fluid Serum Foundation. Eller hvad siger du til Beyond Perfecting Concealer. Og så er der produkter til læbekanten, to til selve læberne, to til bryn, noget rødtonet på kindbenene og noget til under - for at fremhæve, man har kindben. For ikke at tale om en jungle af fine sager med franske navne til øjne og vipper. Jeg tør ikke altid spørge den flotte parfumedame, hvor man skal smøre det på, men jeg må hellere få to-tre-sytten stykker med hjem. På beløbet.

Skuffelsen kommer så hjemme ved spejlet, når man stadig bare ligner en midaldrende Mette, ikke en cool femme fatale, en skønhedsvulkan med trutmund og vipper, der kan blæse gang i en hel havvindmøllepark.

Måske får du nu lyst til at hive en akustisk guitar frem og synge mange, lange, bange sange om, at man skal elske sig selv, som man er - og at skønhed kommer indefra.

I så fald har du og alle Gajol-flapperne en klar pointe. Men lad mig lige være djævelens advokat: Hvorfor elske sin gamle, hakkende PC, hvis man med få klik kan opdatere den til en bedre version af sig selv?

Det er også helt naturligt at have lange hår i næsen, men jeg hører ikke rigtig nogen advokere for, vi skal lade dem strutte.

Og for at blive i PC-metaforen, så bliver nogle mennesker skabt som et stilrent Apple-produkt med masser af wow-effekt, men andre - især i takt med tidens tand - mere er sådan en hakkende Commodore 64.

Med den sandhed i tankerne har jeg registreret uperfektheds-hypen omkring, at man skal lægge billeder op på Instagram af sit usminkede ansigt og skrive noget med #nomakeup #justme #udenfilter… eller… Ofte er det jo netop dem, der er naturligt smukke, der laver øvelsen. Dem, der er mere selvsikre og tættere på det perfekte, tør godt vise sig uden sminke.

Lidt i stil med de her slanke, flotte damer, der i et såkaldt forsøg på at få os alle sammen til at have det godt med os selv, som vi er, lægger billeder op, hvor de nærmest gør vold på sig selv for at flashe én lillebitte delle.

Det er da helt okay, men det skal bare ikke sælges som et humant projekt om at få alle piger og kvinder til at hylde sig selv - uperfekte, som de er. Det har nemlig stik modsatte effekt på os dødelige; hvis hun er så smuk uden sminke, så skal jeg dælme ikke nyde noget af at stå frem uden.

Lev nu bare vel med, I stod først i køen, da der blev delt hamme ud. Så snyder vi andre lidt, hvis vi har lyst.

For lyst er naturligvis et nøglebegreb. Sminke og andre opgraderinger skal være et tilvalg, ikke en tvangsbolle og kun dét, din selvtillid hænger i.

Det er alles ret at blive elsket lige højt, uanset om man den dag ligner et roadkill eller en forsidemodel. Eller en midaldrende dame til fals for makeup-magi.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...