Klumme af Almedina Boskailo

AALBORG: Rawfood. Du er sikkert stødt ind på ordet en del gange, og måske ved du allerede, hvad det drejer sig om? Den rå trend fra USA har nemlig fået fat i flere danskerne, og det har den haft en del tid efter min erfaring.

Men hvad handler denne trend egentlig om?

Det er slet ikke en overraskelse, at flere og flere mennesker bliver mere og mere opmærksomme på, hvad de spiser, og hvad maden gør ved deres krop og sindsstemning - mig inklusiv. Det er derfor ved at være helt normalt at lave forskellige ændringer i sin kost løbende i et forsøg på at få det bedre med sig selv og sin krop. Mange vælger at leve efter forskellige madprincipper, og i dag er rawfood-principperne i fokus. For hvad er rawfood egentlig, og er det sundt? Det er jeg ofte blevet spurgt om, men det er der altså delte meninger om.

Fakta er dog, at rawfood er mad, der er råt, vegetarisk, vegansk, og som ikke er varmet op til over 40 - 42 grader. Tankegangen bag rawfood er, at maden skal være af en god kvalitet, økologisk og være sund og nærende for kroppen. De typiske ingredienser, der benyttes til at tilberede rawfood, er grøntsager, frugt, nødder, rå kager, tang, alger, spirer, hvedegræs og råvarer i stil med disse.

Dog er det tvetydigt om man helt og holdent kan leve af dette princip. For hvis man vælger at spise efter en rawfood diæt, så skal mindst 75% af alt den mad man spiser, være tilberedt efter denne metode (det er reglen). Dette kan være noget af en omvæltning for langt de fleste, da det f.eks. sætter en begrænsning i forhold til almindelige dagligvarer. Jeg synes bestemt, det er svært, men man kan evt. starte i det små og udskifte lidt ad gangen, indtil man vænner sig til det. Al start er jo svært!

Det skal så også siges, at der både er positive og negative holdninger til rawfood-princippet. At skifte den almindelige kost ud med rawfood kan faktisk have flere positive indvirkninger på kroppen. Flere har fortalt mig, at de føler sig bedre tilpas både psykisk og fysisk, når de spiser efter rawfood-principperne. De oplever f.eks., at energien bliver større, at det medfører et mindre søvnbehov, og at de får et slankere og sundere look. Derudover hjælper rawfood også kroppen med at afgifte.

Men på flere områder er kosten også problematisk og vil ikke kunne opfylde et menneskes fulde næringsbehov. Dette skal man være opmærksom på. Det er jo et sundt princip at spise meget frugt og grønt, men når det er sagt, så er en varieret kost meget vigtig (hvis man spørger mig), og her er både kød, fisk, korn- og mælkeprodukter, som ikke indgår i rawfood, meget vigtige.

Dog er min anbefaling altid at leve efter de 10 kostråd. Jeg synes at rawfood-principperne skal ses som inspiration til, at maden kan tilberedes på mange spændende måder, og at eksempelvis grove grøntsager ikke altid behøver at blive kogt eller stegt, men that’s it. Jeg elsker at eksperimentere med alt mad, derfor er alle trends hos mig velkommen, så længe det giver mening for mig.

Jeg har faktisk lavet en virkelig lækker rawkage. Den er nem at lave og så smager den bare syndigt godt uden at være det.

RAW dadelkage med peanutbutter

Opskrift: 

200 g dadler

50 g mandler

2 spsk. mandelmælk

30 g rent kakaopulver

30 g kokosfibermel

50 g crunchy peanutbutter 

75 g mørk chokolade

1 håndfuld peanuts til pynt

Fremgangsmåde:

Start med at blende mandlerne i en lille blender til det er mellem fint og groft hakket. Kom mandelmælk, dadler, kokosfibermel og kakaofibre ned til mandlerne og blend til massen er ensartet. Kom dadelmassen i en lille beholder belagt med bagepapir og sæt den i fryseren i 30-45 minutter. 

Smør peanutbutter ovenpå bunden og sæt beholderen tilbage i fryseren, imens du smelter chokolade over vandbad. Fordel den smeltede chokolade over peanutbutter-laget (jeg brugte bare en teske) Hak peanuts og pynt ovenpå chokoladen. Kom beholderen i køleskabet, til chokoladen er stivnet og skær dem så ud i mindre stykker og server.

Mums, siger jeg bare!

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...