Gitte Jensen havde alt dokumentation på plads og fulgte reglerne. Alligevel blev restauratøren mistænkeliggjort af myndighederne

AALBORG: Gitte Jensen, der er indehaver af restauranten Meat, er ifølge sig selv en regelrytter. Derfor blev hun personligt stødt, da Udlændingestyrelsen stemplede hende som en svindler.

I november tog hun modvilligt afsked med sin køkkenchef Horacio, der fik afslag på at fortsætte i Danmark af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

- Vi blev mistænkeliggjort uden grund. Der står nærmest sort på hvidt, at de tror, jeg snyder, siger Gitte Jensen.

I to år havde hun og Horacio ventet på svar fra SIRI. Han havde inden da arbejdet for Meat i et år.

Alt papirarbejdet for argentinerens ansættelsesforhold var bragt i orden, og aftalen indebar, at argentineren ville blive lønnet efter beløbsgrænsen. Beløbsgrænsen er den årlige minimumsløn, man skal modtage for at få tilladelse til at arbejde i Danmark som ikke EU-borger.

I ansøgningen redegjorde Gitte Jensen for, hvordan hendes anden køkkenchef blev aflønnet under lignende vilkår, og at restaurationen havde økonomien på plads til at betale lønnen. Alligevel endte ansøgningen med at blive afvist.

- SIRI mente, at beløbet var mistænkeligt højt sat i forhold til Horacios stilling og kvalifikationer, fortæller indehaveren af Meat.

Frederik Marcus Overgaard
- Det var ikke lønnen, som var problemet. Problemet var at man fik nej, selvom man gav lønnen til beløbsgrænsen, fortæller Gitte Jensen. Foto: Martin Damgård

Med lodder og trisser

SIRI's afslag af ansøgningen skyldtes kriterier fra den såkaldte formodningsregel. Reglen blev etableret for at modvirke antallet af udenlandske arbejdere, der kom til Danmark og blev udnyttet til at arbejde under ulovlige vilkår.

Siden reglen trådte i kraft, har den imidlertid også haft store konsekvenser for erhvervsdrivende, der følger reglerne og har brug for arbejdskraft. Det fortæller HR- og Innovationschef samt advokat hos Danmarks Restauranter og Caféer, Birgitta Wad.

- Et af vores medlemmer fik afslag på baggrund af formodningsreglen så sent som i sidste uge, og det er en stor udfordring for vores medlemmer, som har mange ubesatte stillinger. Lige nu bliver stederne holdt sammen med lodder og trisser.

Du kan læse hele historien på Nordjyske.dk. Her bliver der blandt andet gået i dybden med, hvad nye regler på området får af konsekvenser for Gitte Jensen og Meat.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...