
Så lidt tjener havnen på krydstogtskibene
Efter ejermøde mellem kommunen og Port of Aalborg er det nu aftalt, der skal sættes tre ting i værk i forhold til den forurening, der kommer fra krydstogtskibene, der ikke er nogen guldrandet forretning
Der har længe været talt om det, men der er ikke rigtig sket noget.
Men efter ejermøde mellem Port of Aalborg og økonomiudvalget er der nu aftalt konkrete tiltag for at minimere forureningen fra de krydstogtskibe, der anløber Honnørkajen i dag.
Aalborg Kommune ejer nemlig 100 procent af havnen. Efter mødet med ejeren skal Port of Aalborg undersøge en række ting, selvom et landstrømanlæg, som der oprindeligt var krav om fra SF og EL til anslået 42 mio. kr., ikke bliver til noget.
- Vi beder Port of Aalborg om at undersøge mulighederne for at have skærpede miljøkrav i Limfjorden, når skibe sejler derind, for på den måde kan man stille krav til, at meget forurenende skibe ikke må komme ind, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).
Desuden skal havnen kortlægge, hvor mange af de skibe, der anløber, der kan modtage landstrøm samt, hvor meget de forurener.
Port of Aalborg er ikke ligefrem elektrisk ved tanken om at finde 42 mio.kr. til et landstrømsanlæg, og det forstår borgmesteren, der selv er tidligere formand for havnen. Port of Aalborg tjener meget lidt på de mange krydstogtskibe.
- Når man kigger ind i rentabiliteten af at etablere sådan et landstrømsanlæg, så havde man i 2018 40 skibe inde, og på dem havde man et samlet overskud på en halv mio. kr.. Man kan ligesom sige, at det er ikke noget, der er en guldrandet forretning for havnen med krydstogtskibene, siger Thomas Kastrup-Larsen.