Grafikers kærlighed til hunde fik hende til at skrue ned for karrieren og blive hundefrisør i stedet

AALBORG: Hunde er kærlige, beskyttende og helt ligeglade med, om vi har morgenhår. Menneskets bedste ven elsker vores selskab, uanset hvordan, vi ser ud, og hvordan vi har det.

De søde vovser har i mange år været en kilde til stor glæde for Sanne Munk Søborg, der har haft hunde som kæledyr, siden hun var barn, og i dag er "mor" til Löwchen-hunden Asti.

Men nu er hundene også blevet omdrejningspunktet for hendes daglige arbejde.

54-årige Sanne Munk Søborg er oprindeligt uddannet grafiker og har i mange år arbejdet med grafiske opgaver i reklamebranchen. Men sidste år besluttede hun at gå nye veje og begynde på en uddannelse som hundefrisør med speciale i mindre og mellemstore hunde.

Uddannelsen tog hun hos den anerkendte hundefrisør Karin Jette Knudsen i Nyborg.

- Det var en oplagt vej at gå for mig, for jeg har altid været meget glad for hunde, siger Sanne Munk Søborg.

Susanne Justsen
Sanne >Munk Søborg driver Hasseris Vovseklip på privatadressen sideløbende med arbejdet som grafiker. Foto: Bente Poder

Et stort spring

Hun driver sin egen nyindrettede salon, Hasseris Vovseklip, på privatadressen Tjørnevej 2A i Hasseris, sideløbende med arbejdet som grafiker. Det har hun gjort siden januar.

- Da Danmark lukkede ned, og mange blev sendt hjem på grund af coronaen, slog det mig, at det ikke kunne blive ved med at gå. Der var ikke opgaver nok til os på arbejdet, og jeg tænkte, at hvis jeg ville prøve noget andet, så var det nu, jeg skulle finde ud af, hvad det skulle være, siger Sanne Munk Søborg.

Hun henviser til, at hun som 54-årig befandt sig midt i livet i et stabilt ægteskab med Peter og med en datter, Silke, der var blevet en voksen 20-årig, så der var plads til at eksperimentere på jobfronten.

Sanne Munk Søborg var dels inspireret af sin kærlighed til dyrene, dels af de udfordringer, som hendes egen hunds langhårede pels gennem årene havde stillet hende overfor. For selvom hun havde klippet Asti mange gange, var resultatet ikke altid lige kønt, og hun ville gerne lære at gøre det ordentligt.

- Det er et must for mig, at hundene skal se godt ud, når de er færdige. Det er nærmest nogle små kunstværker, man ender med at få lavet. Det er nok noget, der kommer fra den grafiske branche, at jeg tænker sådan, siger Sanne Munk Søborg.

Hendes egen hund er af racen Löwchen, - en lille selskabshund, der før den franske revolution var særligt populær blandt adelen og hoffet. En Löwchen er langhåret og skal klippes hver anden eller tredje måned.

- Lige nu er Asti dog ret korthåret, fordi jeg har klippet så meget i den, siger Sanne Munk Søborg om sin firbenede prøveklud.

Susanne Justsen
- Der er ikke ret mange hunde, der er glade for at komme til hundefrisør, siger Sanne Munk Søborg. Foto: Bente Poder

Hundene kan ikke lide det

I Hasseris Vovseklip tilbyder hun alle gængse klipninger af alle racer op til 12 kilo, såsom tætklip, bamseklip og hvalpeklip . Alle hunde vaskes, før hun tager fat med saks og trimmer, og behandlingerne afsluttes med negleklip og potepleje til vovsen.

Men selvom hun nyder at tage sig af sine firbenede venner, er det ikke altid kæledyrene er lige så begejstrede for mødet med frisøren.

- Der er ikke ret mange hunde, der er glade for at komme til hundefrisør. En hund bryder sig typisk ikke om at blive vasket og klippet, og den kan slet ikke lide at få klippet negle. Derfor gør jeg meget ud af at få et godt forhold til mine hunde, siger Sanne Munk Søborg.

Hun opfordrer hundeejere, der skal have deres kæledyr til klipning for første gang, til at aflægge et kortere visit i hendes salon, så hunden kan lære stedet at kende, og så Susanne Munk Søborg og hundeejeren kan afstemme forventningerne til klipningen.

Hvordan vil ejeren gerne have, at hunden skal ske ud, og hvad kan lade sig gøre.

Sanne Munk Søborg tager billeder af en hund, både før og efter behandlingen, og sender dem til hundeejerne. Hvis hun får tilladelse af ejerne, poster hun også gerne billederne på sin egen Facebookside, så andre kan se dem.

Kimet ned af hundejere

De fleste langhårede hunde bliver som Asti trimmet hver anden-tredje måned, så mange hundeejere har allerede en fast salon, som de er vant til at benytte. Man kunne derfor tro, at nye hundefrisører som Sanne Munk Søborg ville have vanskeligt ved at trænge ind på markedet.

Men det har der ikke været tale om. Snarere tværtimod. Bortset fra at annoncere på Facebook og uddele flyers, har Sanne Munk Søborg ikke haft behov for at gøre reklame for sig selv. Hundeejerne kimede hende ned, så snart hun åbnede salonen.

- Jeg fik simpelthen så mange henvendelser, da jeg åbnede. Der har ikke været en eneste dag, hvor jeg ikke har skullet klippe en hund. Jeg tror, det hænger sammen med, at så mange anskaffede sig en hvalp under coronanedlukningerne, siger Sanne Munk Søborg.

Hun har i dag knap 200 hunde i kundekartoteket og har så meget at lave i sin salon, at hun økonomisk set kan stoppe arbejdet som grafiker og udlukkende ernære sig som hundeklipper. Men indtil videre holder hun fast i grafiker-jobbet halvanden dag om ugen, fordi hun kan lide det og er glad for sin arbejdsplads.

Du kan læse mere om Sanne Munk Søborg og hendes salon på hjemmesiden hasserisvovseklip.dk.

Susanne Justsen
Sanne Munk Søborg har på få måneder fået knap 200 hunde i kundekartoteket. Foto: Bente Poder
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...