Forskellige former for møbler, niveauforskelle, beplantning og fem store skulpturer - der er tænkt i at gøre Stjernepladsen rar at være på. Foto: Martél Andersen
Livet her

Se billederne: Her er Aalborgs nye lækre plads

Stjernepladsen skal være samlingspunkt ved Østre Havn

01. juli 2021 kl. 18:03

AALBORG: Du har måske allerede opdaget det, men vi har fået et nyt sted at slå os ned i solen med en kop kaffe, en is eller en øl.

Stjernepladsen, hedder det nye samlingspunkt ved Østre Havn, som de seneste måneder er dukket frem fra byggerod. Den nye plads skal være urban dagligstue for de mange, der de senere år er flyttet ind i det nye kvarter ved Fjorden.

- Vi har virkelig gjort os mange tanker om, hvordan det kan blive et åndehul - selvfølgelig mest for beboere i området og men også for folk udefra, siger Hanne Kræn, der er bylivskoordinator hos A. Enggaard, der i samarbejde med landskabsarkitektfirmaet Land+By har skabt området.

Glashuset Proppen (til venstre) er tænkt som et moderne gadekær, hvor man kan slå sig ned, og hvor der kan holdes små events.  Foto: Martél Andersen

Figurer skal bruges

Pladsen har allerede stået mere eller mindre klar noget tid, men i morgen eftermiddag kl. 15, fredag 2. juli, bliver den officielt indviet. Samtidig afslører man også fem markante skulpturer, som kunstneren Betina Jung, står bag.

Værket hedder Aalborgenserne og består af fem meterhøje figurer i forskellige farver. Figurer, som Hanne Kræn håber vil blive brugt i byrummet, at vi f.eks. vil tage selfies med dem og røre ved dem.

- Jeg kan jo allerede se nu, at folk ikke kan lade være med at skulle hen at klappe på dem. Og det er faktisk meningen, at vi kan det. . Derfor er de heller ikke sat på piedestaler, men et blødt gummiunderlag, fortæller hun og tilføjer, at hun håber, det kan blive et nyt, oplagt selfiespot på havneområdet.

LÆS OGSÅ: IsVærftet åbner snart - og her kan du købe is hele året

Der vil gå et stykke tid, før beplantningen er vokset til, så pladsen tager sig helt som den var tænkt.  Foto: Martél Andersen

På pladsen har man også genskabt "Proppen", som oprindelig var et træskur, der fungerede som udskænkningssted for havneområdets arbejdere. Navnet kommer fra Marinus Jørgensen, som drev boden og som netop gik under øgenavnet Proppen.

- Det nye Proppen står nøjagtig samme sted, som det gamle gjorde. Men vi har lavet det som et kvadratisk glashus, som vi tænker som et moderne gadekær, hvor man kan sætte sig ind og snakke, og hvor vi kan lave forskellige events, måske en fredagsbar eller en lille jazz-koncert, forklarer Hanne Kræn.

De fem figurer på pladsen er skabt af Betina Jung - de er lavet i glasfiber og kan holde til at blive brugt. Foto: Martél Andersen

Lysekrone på pladsen

Øverst i Proppen er der installeret LED-lys, som kan programmeres så det kan skifte farve.

- Det kunne f.eks. være at det var rødt, når der var Aalborg i Rødt eller grønt til Skt. Patricks dag, siger hun og tilføjer, at lyset også skal have en tryghedsskabende funktion på pladsen.

Hver aften klokken 23 skifter lyset nemlig automatisk til en rolig varm tone, så Proppen nærmest kommer til at fremstå som en lysekrone på pladsen.

- Vi har forsøgt at tænke i, at man skal være tryg på alle tider, og derfor sørge for, at der er lys, lyder det.

I det hele taget er planlægningen af Stjernepladsen foregået på mange niveauer. Havneområdet er ofte noget forblæst, og for at sikre, det er rart at sætte sig ned, er den nye plads anlagt i forskellige niveauer.

- Hvis du står på Stjernepladsen kan man se, at der ligesom er mange veje ud derfra. Det er de gamle togspor, der er bevaret for fortsat at have spor af fortiden. Det giver nogle brede veje, og dermed risiko for lidt mere vind. Det har vi så løst ved flere steder at grave lidt ned på pladsen og lave niveauer, og at Proppen står, hvor den gør, forklarer hun.

Det er også tænkt ind, at pladsen skal være en blanding af et kommercielt tilbud, og beboernes uderum. De kommende uger åbner madsteder som Baco og IsVærftet med udeservering og flere vil ifølge Hanne Kræn komme til. Samtidig skal området også give lyst til, at lokale tager en bakke med ned fra lejlighederne med mad og kaffe.

Derfor er der bygget forskellige former for møbler, man kan slå sig ned på. Dels nogle café-agtige sæt dels nogle store stjerneformede trækonstruktioner, hvor man kan sidde eller ligge.

- Vi håber virkelig, at det bliver et levende sted, som bliver brugt både af beboerne, og af de mange mennesker, der går tur på Havnefronten, siger Hanne Kræn.

Stjernepladsen bliver officielt indviet fredag kl. 15. Foto: Martél Andersen
Annonceret indhold

Nyeste