Elias Mølbæk stiftede Quala, fordi han ikke kunne finde genbrugstøj, han selv ville gå i.
Shopping

Er to for éns-pris bæredygtigt? Ja, mener Elias

Elias Mølbæk ville først ikke give tilbud og rabatter. Nu ændrer han strategi

20. november 2022 kl. 18:22

AALBORG: Når vi inden længe går årets største handelsperiode i møde, kan du som noget helt nyt støde på tilbud og rabatter hos det bæredygtige tøj-brand Quala.

Det var ellers ikke Elias Mølbæks plan, da han åbnede sin butik på North Urban Art Studio ved Spritten i sommers. Dengang mente han, at mersalg gør ikke gør verden grønnere. Tværtimod.

- At jeg nu åbner for tilbud handler ikke om stigende energipriser eller inflation. Det handler om bæredygtighed.

I juni åbnede Qualas butik på North Urban Art Studio. Starten var rolig, men nu begynder flere at få øjnene op for det bæredygtige tøjmærke, fortæller manden bag, Elias Mølbæk.

Er blevet klogere

Forklaringen på den nye retning skal findes i en Life Cyclus Assesment-undersøgelse, som Elias Mølbæk har fået lavet af sit tøjmærke.

- Når vi upcycler tøj, der ellers ville ende som affald, har det en positiv effekt på modeindustrien, siger han.

Ikke at han var i tvivl om, at Quala går imod modeverdenens brug og smid væk-kultur. 

Men set i lyset af især det seneste års sager, hvor Forbrugerrådet Tænk har anmeldt fem webshops - heriblandt Zalando, Boozt og Stylepit - til Forbrugerombudsmanden for greenwashing, var det vigtigt for Elias Mølbæk at have dokumentationen for tøjets klimapositive egenskaber i orden.

- Samtidig er jeg siden sommer blevet klogere på kunderne, forklarer han.

Du finder den Quala bagerst i North Urban Art Studio.

Det handler om vaner

At ændre vaner er svært. Også når det gælder købs- og salgsadfærd, har Elias Mølbæk erfaret.

- Forbrugeren bliver tvunget til at træffe det helt rigtige valg, når man siger, at man ikke laver tilbud. Men det er ikke altid optimalt. Vi kan ikke ændre folks vaner. Men vi kan ændre produktionsmetoden.

Siden han gik i folkeskole, har Elias Mølbæk drømt om at blive iværksætter.

Du kan sammenligne det lidt med romkugler, forklarer Elias.

Opskriften på den folkekære kage består typisk af kage- og brødrester, som bliver blandet sammen med romessens, marmelade og kakaopulver. Og vupti, så har du en ny, lækker kage.

På samme måde bruger Quala overskudstekstiler, som ellers skulle ud.

Tekstilerne får Elias fra forskellige steder i tekstilindustrien - for eksempel fra vaskerier. Herefter bliver de renset, skåret og syet om til t-shirts på en systue i Portugal.

Qualas logo - her som tatovering på Elias Mølbæks arm.

- Det eneste, der er nyt på vores t-shirts, er tråden, som logoet er syet med og så kravens ribkant, siger Elias Mølbæk og hiver én af Qualas hvide basic-t-shirts frem fra hylderne i den urbane butik på Akvavitvej 23.

Hellere købe grønt

Når man ikke kan ændre den gængse salgsvej, der i bedste Lars Larsen-stil ofte går gennem et godt tilbud, må man sørge for, at det, man sælger, har et positivt klima-aftryk. 

Det er filosofien bag Elias Mølbæks nye retning.

- Mange af tekstilerne ville være endt på en losseplads i et u-land. Nu bliver de upcyclet til nyt tøj i stedet for.

Elias Mølbak stiftede sit eget bæredygtige tøjmærke Quala i 2018. Dengang gik han i 2.g.

- Og så synes jeg, det er bedre, at folk køber to for éns-pris af et klimavenligt produkt frem for at købe nyt tøj med en forurenende produktion bag. 

Fra Black Friday 25. november til Cyber-monday 28. november kan du købe Qualas produkter til nedsatte priser. Du finder Quala bagerst i North Urban Art Studio - mellem kunstnere og andre kreative ildsjæle.

Åbningstiderne er onsdag-fredag 12.00-17.00 og lørdag-søndag 10.00-15.00. Du kan også besøge Qualas webshop på www.quala.dk.

Annonceret indhold

Nyeste