Genbrugsbutikken i Vejgaard Bymidte sælger blandt andet møbler, tøj, glas, porcelæn og bøger.
Shopping

Røde Kors Genbrug sætter ny rekord: Særligt én faktor spiller ind

2022 blev et vigtigt år i Røde Kors’ genbrugshistorie

05. maj 2023 kl. 19:01

AALBORG: Kigger du i genbrugsbutikker, når du står og mangler tøj, køkkenredskaber, møbler eller andet?

Så er du ikke alene.

Ifølge Røde Kors Genbrug er det nemlig en forbrugertendens, som har medført en rekord i organisationens omsætning og indtjening i deres 255 genbrugsbutikker i Danmark.

I 2022 har butikkerne omsat for 281 millioner kroner, hvilket er en stigning på 27 procent i forhold til 2021. Samtidig steg indtjeningen med 52 procent. Det skriver Røde Kors i en pressemeddelelse.

Røde Kors' genbrugsbutik på Hadsundvej ligger lige ved Vejgaard Torv, og her bliver der solgt tøj.

Og det er en udvikling, som flere af Røde Kors-butikkerne i Aalborg kan nikke genkendende til.

- Vi kan mærke, at det er gået forrygende for Røde Kors, siger Thyge Kjær, som er butiksmedarbejder og med i butiksudvalget i Røde Kors-butikken i Vejgaard Bymidte, som tidligere lå på Ny Kærvej.

Miljøet spiller en stor rolle

Ifølge chefen for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg, er det især klimahensynet, som har haft en stor betydning.

Omsætningen er nemlig steget stort set lige meget gennem hele året. Der har altså ikke været nogle udsving, som kan tilskrives den inflation, der opstod i det sidste halve år i 2022.

- Det er tydeligt, at vi er i en tid, hvor miljøhensyn og klimabevidsthed vejer tungt, når forbrugerne skal træffe valg, siger Tina Donnerborg i pressemeddelelsen.

Det er også en fornemmelse, som Thyge Kjær. Det samme gør sig gældende hos Dorthe Møller Søndergaard, som er bestyrelsesmedlem og frivillig i butikken på Hadsundvej i Vejgaard.

Og de fortæller begge, at det særligt er én gruppe, som køber genbrug på grund af klimaet.

- Det er især hos vores unge kunder, hvor miljøet spiller en stor rolle, og det er deres primære bevæggrund, siger Dorthe Møller Søndergaard.

Flere andre grunde

Men ifølge Dorthe Møller Søndergaard er der andre grunde, som har betydning for aalborgenserne, når der købes genbrug.

Hun peger blandt andet på varernes priser, og at man er med til at støtte den gode sag. Samtidig er mange unge ude efter unikavarer, forklarer hun.

- Mange kommer for at finde tøj, man ikke kan finde andre steder. Min fornemmelse er, at de gerne vil skille sig lidt ud på en positiv måde frem for at købe stangtøj. Der er faktisk også en del piger, som køber herretøj.

1. maj åbnede Røde Kors Genbrug desuden en webshop, som gør det muligt for genbrugselskere at shoppe secondhand, uanset hvor de befinder sig.

Annonceret indhold

Nyeste